方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
樓主去左邊

有冇同好

用緊無印多孔A4方格紙+多孔folder

A4既世界真係美好好多

同埋手機係note系列

岩岩開始用緊手機既s note做GTD

直接有得揀方格底 好方便又有筆

多孔folder姐係邊d
我屋企得人地office用果d
好似太厚

唔該巴打
今日去買左B5既
感覺好似好d
想問下有冇高質薄係香港買到又有方眼/方點?
Leuchtturm1917香港又冇賣

誠品呢排有少少1917

campus黑色系列 rhodia mnemosyne 啦

去左睇1917 得橫線version
campus同mnemosyne香港邊度有?

九龍塘logon有好多款黑色campus不過你預會貴少少 mnemosyne我諗誠品會齊少少

去左睇1917 得橫線version
campus同mnemosyne香港邊度有?

amazon啦

單買一樣野運費好拿利

另問campus同mnemosyne香港邊度有?

Logon

campus 一般書店都有
mnemosyne 可以去大較文具店
e.g. x 南廣場

btw 我覺得mnemosyne 唔值

練字用mnemosyne係唔多值 但寫日記
lm

有冇同好

用緊無印多孔A4方格紙+多孔folder

A4既世界真係美好好多

同埋手機係note系列

岩岩開始用緊手機既s note做GTD

直接有得揀方格底 好方便又有筆

多孔folder姐係邊d
我屋企得人地office用果d
好似太厚

唔該巴打
今日去買左B5既
感覺好似好d

B5帶出帶入係方便d

A4我就工作用 諗野 plan野用
GTD同BJ係唔錯, 我唔係話challenge, 只係分享小小個人意見

應用落行動力強既人效果一般, 行動力強既人通常重要既事係腦入面已經plan 好晒, 幾時做咩, 咩事比較重要等等, 簡單D講佢地個腦好清晰, 本身就係GTD同BJ合體, 再寫落notebook 反而有畫蛇添足既感覺

行動力弱既人效果都係一般, 本身個人行動力已經弱又懶, 就算寫左落notebook, 好容易不停係咁拖, 有無恆心寫落去都係問題.

GTD同BJ 應付唔到高強度同 緊急性既事, 好似係做廚房, 做差佬, 做醫生咁,
只係D事係keep you busy, 無多餘時間比你諗, 你只能靠經驗同臨埸判斷做反應, 咁GTD同BJ都係失效.

只要心情唔好, 受到打擊, 只係個人一頹, 唔想做野, GTD同BJ 都係失效.

個人都用左GTD 同BJ一段長時間, 發現自己最理想狀況係應用去specific 層面, 好似本人只會應用係工作daily tasks同日常生活既瑣碎唔重要事.

唔係話寫D唔寫D, 只係你某D地方一係全入力用GTD 同BJ, 某D地方一係唔好用, 睇自己需要揀黎用.

小小意見, 歡迎討論

三年前誠品,七定八月成堆當年嘅moleskin schedule
$10/$20成幾百頁,買返去做draft都超值

而家先知moleskine啲quality其實好好

Thanks bro

依家有冇d 2016年moleskine買

我想再買都撞唔返佢減價喇
GTD同BJ係唔錯, 我唔係話challenge, 只係分享小小個人意見

應用落行動力強既人效果一般, 行動力強既人通常重要既事係腦入面已經plan 好晒, 幾時做咩, 咩事比較重要等等, 簡單D講佢地個腦好清晰, 本身就係GTD同BJ合體, 再寫落notebook 反而有畫蛇添足既感覺

行動力弱既人效果都係一般, 本身個人行動力已經弱又懶, 就算寫左落notebook, 好容易不停係咁拖, 有無恆心寫落去都係問題.

GTD同BJ 應付唔到高強度同 緊急性既事, 好似係做廚房, 做差佬, 做醫生咁,
只係D事係keep you busy, 無多餘時間比你諗, 你只能靠經驗同臨埸判斷做反應, 咁GTD同BJ都係失效.

只要心情唔好, 受到打擊, 只係個人一頹, 唔想做野, GTD同BJ 都係失效.

個人都用左GTD 同BJ一段長時間, 發現自己最理想狀況係應用去specific 層面, 好似本人只會應用係工作daily tasks同日常生活既瑣碎唔重要事.

唔係話寫D唔寫D, 只係你某D地方一係全入力用GTD 同BJ, 某D地方一係唔好用, 睇自己需要揀黎用.

小小意見, 歡迎討論

一樣諗法
本身都諗到咩就做咩
to-do list個長度自己心裏有數 真係有需要mark 低既野都唔多 用個apps寫低就足夠
你要我做每一樣野都寫 我仲辛苦
留明
留名俾我個孫等樓主出片
留名
Live左
樓主幾時返黎
樓主
大家揀notebook之前不如用本唔要既薄/紙練習下先,唔好搞到浪費左新野
大家mark daily task時, 如果件事係某日先做, 大家會點?
有特別符號mark日期? 定逗號? 參考下
樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞