方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
有冇人知道邊度買maruman A4 格仔簿 平

香港文具鋪賣得好貴

台灣網購廿零蚊有交易
無追post
唔知有無清分享過
http://instagram.com/studywithinspo
http://instagram.com/focusign

整到好靚

係整到好靚,不過我唔會&唔識整到咁
而且BJ中心係快速記事,畫到咁靚有啲違反咗原意咁
想問巴打點樣organise 一直學過既野
平時睇好多online course, 好多math, 同埋寫code, 而家覺得組織唔到一直以黎學既野
有冇咩方法可以有效同有組織咁記錄低d 知識同skills
平時睇好多online course, 好多math, 同埋寫code, 而家覺得組織唔到一直以黎學既野

覺得可以開一本簿齋係用黎寫coding筆記先
然後好似bulletjournal.com條友咁開個index page 寫完有系統既notes之後 係index page寫低topic+page reference
跟呢個post用左半個月 不能自拔
留名學嘢。
留名
我習慣將要做嘅事mark低,並根據其性質不同嚟mark,例如長期性嘅會mark喺Evernote,短期會mark喺iPhone reminders,亦一直有寫日記習慣,另外仲有本schedule本mark每日事項,但行動力一直都好低,拖延症問題十分嚴重,係咪因爲太多本notes以致專心唔到呢
啱啱down左2Do黎做GTD, 有冇巴絲都用緊
Push
不如整個賴人包啦
樓主幾時返黎
樓主
曰日BJ
好重要
樓主去左邊呀
等左好耐

題外話 係邊到有得睇
巴打處理完未呀?無野呀嘛?快d 返黎啦
我之前係用$10買返黎嘅過期(冇所謂因為bj自己寫日期)moleskine schedule.

用左兩年,而家貪靚貪潮試左用Baron Fig....好唔掂
留名
前排去日本買左幾本Campus方格筆記 好正
樓主呢
lm
樓主呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞