方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
留名
想學啲可以用喺學語言上
棄我去者,昨日之日不可留;
亂我心者,今日之日多煩憂。

人生多麼諷刺。致力嚴守GTD核心,不斷改善BJ,就只為思緒免受困擾;但偏偏愛情不是待辦事項,寫下來了依然放不下、拋不開。

曾是重要日子的23號已經過去了。

今明兩天,平安夜、聖誕節,小弟祝福成雙成對的巴打絲打甜蜜地bj,而形單影隻的就請留守這裡,小弟教大家如何以 # 方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)(帖#0)。

共勉之。

承你貴言

人生多麼諷刺。致力嚴守GTD核心,不斷改善BJ,就只為思緒免受困擾;但偏偏愛情不是待辦事項,寫下來了依然放不下、拋不開。

今明兩天,平安夜、聖誕節,小弟祝福成雙成對的巴打絲打甜蜜地bj,而形單影隻的就請留守這裡,小弟教大家如何以 # 方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)(帖#0)。

共勉之。

承你貴言

GAY

[size=2]留名/size=2]

共勉之。

承你貴言

GAY

留名/size=2]

[size=2]試用個app fail
成日見到bj 就諗起blow job
btw 我平事只會係日頭起身諗起有咩做 再stick to it,而唔會好似你咁 留名學野
LM
跳一跳問

GTD同topic based notes擺同一本簿好定分開好?

估計巴打的問題應該是「BJ同topic based notes擺同一本簿好定分開好?」

## GTD與BJ分別 ##Q&A.009

大家一般容易混淆。簡單而言,想像GTD就是一種精神、一套龐大的理論,內有 ## GTD核心(帖#5)及 ## 改變一生的原則(帖#129)。

而BJ就是一套使用方格(後為方點)筆記本的系統,著重於 **記錄****組織****追蹤**(參考 ## BJ入門(帖#244))。

良好的BJ必備完整而經 *組織**紀錄*,方能有效率地 *追蹤*。故此,小弟建議BJ與topic-based notes共用同一本方格筆記本,除非巴打平時如小弟那樣私事公事各備一本、甚至每科科目都有一本。(日後會講解如何在一本筆記本內有系統地組織topic-based notes。)
留名
留名
我呢期都咁啱睇到 Bullet Journal d野
準備緊出年開始玩
btw, 想睇多 d GTD ge野
前幾年有睇過,但好似太複雜,唔明

## 只取所需 ##Q&A.010

認為GTD複雜乃正常人所為,認為簡單才是有問題。

如 ## 為何學習如何用筆記本(帖#2)內所指,GTD實在過於龐大,小弟亦未能完全實行該理論。但那並不重要。GTD就如一本字典,假若完全懂得,自然事半功倍,但最重要的是學會只取所需。

由於小弟旨在講授BJ + 使用方格筆記本,所以只解說 ## GTD核心(帖#5)及 ## 改變一生的原則(帖#129)。日後適當之時小弟會再深入講解GTD。
留名
我呢期都咁啱睇到 Bullet Journal d野
準備緊出年開始玩
btw, 想睇多 d GTD ge野
前幾年有睇過,但好似太複雜,唔明

## 只取所需 ##Q&A.010

認為GTD複雜乃正常人所為,認為簡單才是有問題。

如 ## 為何學習如何用筆記本(帖#2)內所指,GTD實在過於龐大,小弟亦未能完全實行該理論。但那並不重要。GTD就如一本字典,假若完全懂得,自然事半功倍,但最重要的是學會只取所需。

由於小弟旨在講授BJ + 使用方格筆記本,所以只解說 ## GTD核心(帖#5)及 ## 改變一生的原則(帖#129)。日後適當之時小弟會再深入講解GTD。

期待之

betwee, 巴打都用leuchtturm1917?
想問下巴打如果想計劃未來做既野應該點做?
例如我想2017年報讀一個課程,但個課程只會係某一段時間開放報名
咁我應該點樣去記低?
幾時先係運用本筆記去remind自己既時候?
會唔會寫低左清空左腦袋,之後完全唔記得
練習中,等緊follow up!
留名
例如我想2017年報讀一個課程,但個課程只會係某一段時間開放報名
咁我應該點樣去記低?

簡略嘅year plan
大約咩月份要留意咩issue咁
例如5月想去旅行 mark低3月要開始留意同plan 9月有比賽 就7月開始練波咁 regularly refer返呢個list 到時去到2 3月見到就知自己要開始留意邊啲野
前提係你用得frequent 唔好1月就棄咗 咁就會到時有用
咁我應該點樣去記低?

例如5月想去旅行 mark低3月要開始留意同plan 9月有比賽 就7月開始練波咁 regularly refer返呢個list 到時去到2 3月見到就知自己要開始留意邊啲野
前提係你用得frequent 唔好1月就棄咗 咁就會到時有用

個問題係我唔知幾時有得報有得讀,有個未知數係到點plan?
咁我應該點樣去記低?

個問題係我唔知幾時有得報有得讀,有個未知數係到點plan?

定我要每個月都寫
留名
留名
多謝巴打既分享

想問#244既BJ入門係咪只講左「紀錄」,未講「組織」&「追蹤」
加油巴打!
多謝你分享!
其實你話2分鐘個part 例如你想睇一本書 咁2分鐘就睇一paragraph 到 咁每睇完2分鐘就諗my一個2分鐘 咪可以睇哂一本書 將d 大task break down 做每一個可以兩分鐘做好ge task,咪可以好持續地做哂d 野(ff )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞