方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
寫開bj 留名 用緊moleskin

係入面寫勁多野,小至日常生活諗到同要做既野,大至目標或者天馬行空既野,同埋會畫下畫,寫下monthly tracker 咁

我個人反而當bj 好似一個系統既大佬咁,所有野首先寫係入面,之後自己另外有本monthly同timeline(自己畫) 咁既無印schedule for 整合返自己既野,清楚返一日幾時要做啲咩咁,好正,完全依賴左

鋼筆水筆撚用唔到moleskine
高質留名

係入面寫勁多野,小至日常生活諗到同要做既野,大至目標或者天馬行空既野,同埋會畫下畫,寫下monthly tracker 咁

我個人反而當bj 好似一個系統既大佬咁,所有野首先寫係入面,之後自己另外有本monthly同timeline(自己畫) 咁既無印schedule for 整合返自己既野,清楚返一日幾時要做啲咩咁,好正,完全依賴左

moleskine用鋼筆真係透撚晒

leuchtturm1917
鋼筆用無印良品的萬年筆用筆記最好

1917 有出BJ用notebook
https://www.leuchtturm1917.us/bullet-journal.html
留名
留名

1917 有出BJ用notebook
https://www.leuchtturm1917.us/bullet-journal.html

放棄左鋼筆,唔知點解用用下冇用所以今年買左moleskin

日本撚 maruman
留名
留名
用緊bj 既大家係咪學生多? 有冇上班族既bj users?

見住ig d人既bj勁靚, 自認手殘又冇恆心, 又有少少完美主義, 寫得核突就會好想刪哂佢再寫過

以前讀u都有用schedule,好似中學手冊咁用提自己assignments deadline,take note個方法都同bj有少少似
因為自己係勁善忘所以好小事都會寫低,一個task未做會重複響每個星期同deadline前幾日提自己, 不過當然冇bj咁systematic又靚

上左黎做野就冇再用schedule,好似冇乜需要,
如果有野要記低會用window desktop個memo同手機calendar,手機calendar又有得set notifications,諗起可以即刻mark,
有時響街/mtr突然諗起有野做好難拎本schedule出黎寫
請問可唔可以將bullet journal 嘅idea用落平時啲planner到,因為都幾中意planner 個種monthly plan weekly plan 嘅格式,可以直接用唔使自己畫
留名
幾篇文睇完又睇 睇完又睇

好似睇極都有新野咁
樓主出密啲
用緊bj 既大家係咪學生多? 有冇上班族既bj users?

見住ig d人既bj勁靚, 自認手殘又冇恆心, 又有少少完美主義, 寫得核突就會好想刪哂佢再寫過

以前讀u都有用schedule,好似中學手冊咁用提自己assignments deadline,take note個方法都同bj有少少似
因為自己係勁善忘所以好小事都會寫低,一個task未做會重複響每個星期同deadline前幾日提自己, 不過當然冇bj咁systematic又靚

如果有野要記低會用window desktop個memo同手機calendar,手機calendar又有得set notifications,諗起可以即刻mark,
有時響街/mtr突然諗起有野做好難拎本schedule出黎寫

上班撚

做緊嘢
我枱頭長期放咗本嘢係度,有咩突發嘢工作嘢要做就寫低,出街嘅話用電話備忘錄/google keep 記低番屋企再拎番出嚟寫
請問可唔可以將bullet journal 嘅idea用落平時啲planner到,因為都幾中意planner 個種monthly plan weekly plan 嘅格式,可以直接用唔使自己畫

無人規定唔可以用
BJ係一個系統,planner / schedule book / 格仔簿係書寫工具,兩樣嘢嚟
方格筆記本好難買
Lauming
方格筆記本好難買

campus黑色系列
muji唔同size/looseleaf
traveler's note
maruman grid notepad
rhodia

文具撚表示隨口up都數到好多
方格筆記本好難買

campus黑色系列
muji唔同size/looseleaf
traveler's note
maruman grid notepad
rhodia

文具撚表示隨口up都數到好多

要方便嘅話行轉文具鋪,muji就會見到
我都好想試下用筆記
舊時一路都冇用schdule/notes既習慣
多數淨係用google calendar記低黎緊有咩特別野做
公事就用windows sticky notes記低

見到巴打們講到咁好用我都有啲心郁郁想試下
但係有一樣野諗唔明令我一直都未行動
就係點解要用notebook
點解唔用電話?
點解要用實體書, 點解要用手寫
晒時間晒錢又唔環保
本簿又唔係成日會跟身
喺街度又唔會無啦啦拎本簿出黎寫
電話就隨時都跟身,
拎出黎記樣又方便
如果咁岩想睇番啲notes但冇帶本簿咪好麻煩?
與其係咁不如用電話evernote唔係仲好咩?

我唔係challenge你地, 只係呢啲野令我諗唔明
用實體筆記簿記事相比起用電話記事有咩好處?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞