方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
想問下巴打如果想計劃未來做既野應該點做?
例如我想2017年報讀一個課程,但個課程只會係某一段時間開放報名
咁我應該點樣去記低?
幾時先係運用本筆記去remind自己既時候?
會唔會寫低左清空左腦袋,之後完全唔記得

簡略嘅year plan
大約咩月份要留意咩issue咁
例如5月想去旅行 mark低3月要開始留意同plan 9月有比賽 就7月開始練波咁 regularly refer返呢個list 到時去到2 3月見到就知自己要開始留意邊啲野
前提係你用得frequent 唔好1月就棄咗 咁就會到時有用

個問題係我唔知幾時有得報有得讀,有個未知數係到點plan?

定我要每個月都寫

ummmm...一係整個list 係你百無聊賴/發現自己手多碌電話嘅alternative, 例如睇書/check email/睇買野優惠/溫下language vocab,嗰度加埋你要check嘅嘢,咁你搭緊車refer返個list就可以學/做多好多你平時要特登spare time去做嘅嘢 同埋成功嘅話 會發現自己依賴social media少咗
留名
留名
留名
留名
留名
我想問讀書筆記係咪都係寫係同一本筆記度?定係開個本新嘅會好d
留名
留名
留名
留名
留名
剛剛發現原來iPhone版與na.cx web版所顯示的帖數不一樣!靠害啊?連兄?不,不是連兄之錯,是第三方開發人員。

iPhone版以#0開始,而na.cx web版以#1開始。

所以小弟先前在帖內所放的引用或有錯誤。實在抱歉。大家+1或-1就會找到了。

以後引用時一律根據iPhone版,以#0為始。
留名
Masturbate on friday night...
比個like你
我諗玩開唔洗特別記住啦
留名
剛剛發現原來iPhone版與http://na.cx web版所顯示的帖數不一樣!靠害啊?連兄?不,不是連兄之錯,是第三方開發人員。

iPhone版以#0開始,而http://na.cx web版以#1開始。

所以小弟先前在帖內所放的引用或有錯誤。實在抱歉。大家+1或-1就會找到了。

以後引用時一律根據iPhone版,以#0為始。

糾正:原來問題在於iPhone版沒有#25,而na.cx web版沒有#0。所以#26之後一切正確。

Admin請處理。
做完待辦事項應該點改個符號?直接重疊上去?
唔該哂
留名
想問下巴打如果想計劃未來做既野應該點做?
例如我想2017年報讀一個課程,但個課程只會係某一段時間開放報名
咁我應該點樣去記低?
幾時先係運用本筆記去remind自己既時候?
會唔會寫低左清空左腦袋,之後完全唔記得

簡略嘅year plan
大約咩月份要留意咩issue咁
例如5月想去旅行 mark低3月要開始留意同plan 9月有比賽 就7月開始練波咁 regularly refer返呢個list 到時去到2 3月見到就知自己要開始留意邊啲野
前提係你用得frequent 唔好1月就棄咗 咁就會到時有用

個問題係我唔知幾時有得報有得讀,有個未知數係到點plan?

定我要每個月都寫

下下下一篇帖應該會講解。請耐性等候。
多謝巴打既分享

想問#244既BJ入門係咪只講左「紀錄」,未講「組織」&「追蹤」

小弟喜歡巴打問問題時會引用哪一篇帖子,有實行BJ的潛質。

## BJ入門(帖#244)只講解如何 **記錄**,還沒到 **紀錄**、**組織** 及 **追蹤**。一步一步來,請耐心等候。
我想問讀書筆記係咪都係寫係同一本筆記度?定係開個本新嘅會好d

請重閱 ## GTD與BJ分別 ##Q&A.009(帖#383)。
巴打你介唔介意每次直接分享部份journal?
等大家可以直接睇example,你講解時亦可以直接拎黎做ref. 當大家都有概念時你之後都唔洗太辛苦諗點去講解。

btw,多謝你的分享!
留名
其實你話2分鐘個part 例如你想睇一本書 咁2分鐘就睇一paragraph 到 咁每睇完2分鐘就諗my一個2分鐘 咪可以睇哂一本書 將d 大task break down 做每一個可以兩分鐘做好ge task,咪可以好持續地做哂d 野(ff )

你好似攪亂咗啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞