方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
假如我約咗fd 食飯,但日子未約定,可能係今個星期六或者星期日,咁呢件事點樣記低好?
一直覺得啲手帳百幾蚊本好靚,但手字核突又無條理,但一覺得無用到統一格式就強迫症無心機再寫
留名學嘢
巴打 想請教呢 每一樣野都寫低 果每一樣野係要細到點?例如係office做做下野 想去廁所但唔行得開住,去完又想飲水,係咪要寫埋 · 去廁所 同埋 · 飲水

或者唔好咁極端,例如check email 之類本能會做既野,係咪又要寫低?因為我唔係好拿捏到寫同唔寫個界線

## 矛盾 ##Q&A.014

這無疑是GTD初學者面對的一大疑惑。以字眼而言,<em>*全部*</em> 寫下來包括生活上任何瑣瑣碎碎的小事,比如masturbate、沖涼、吃飯、飲水、flirt女、hea兵。

大家不妨重閱 ## GTD核心(帖#4),或會有所啓發。

其實,**全部寫下來** 乃限於那些漂浮在腦海裡、困擾思緒的待辦事項或筆記。**寫下來是為了清空腦袋,避免無限輪迴地不斷回想。**

故此,假如沖涼吃飯本不是腦海裡的負擔,自然沒有寫下來的必要。反之,舉例,巴打決定於傍晚六時沖涼以確保準時赴女神之約,此待辦事項就必須寫下來。**至於如何拿捏其界線,全憑個人感覺及經驗。**日子有功,終會有些時候,心中出現一把很安定的聲音叫巴打寫下來。那就是GTD滿師之日。

瞬間判斷哪些事項應該寫下來是一種思維訓練。直至今天,小弟每天在工作桌上亦不斷決定是否應該寫下回撥某個電話、查閱某個電郵。小弟寫得太多了⋯⋯

多謝答覆,好清楚 買左本cheap cheap方格簿準備練習
LM
寫筆記練字也有幫助
留名
留名
為了圭殿下 留名
如果我有件事係諗住下星期五做
咁我個待辦事項應該點mark呢?
如果寫係今日果到, 因為諗住下星期先做, 所以直到下星期前都唔會做
於是呢個事項就一直都會出現, 每日都要重新抄一次
好似會有D唔開心
咁應該點處理先好?

下下篇帖子會講解如何寫下 *未來* 的待辦事項或筆記。請耐心等待。

而下一篇帖子就會講解是否要不斷重寫那些未能及時完成的待辦事項。小弟會儘快發佈,以免飛小姐繼續不開心。

好體貼
留名
會唔會當埋日記咁寫
一路跟緊個post學 pish
會唔會當埋日記咁寫

可以,自己上bj個網了解下
留名
留名
留名
感謝巴打耐心教學
原本個人無咩條理 所有野勁混亂 但都叫亂中有序
雖然覺得靠自己個腦可以process到
但人愈大要處理愈多野諗得愈多就覺得好唔efficient
希望試下學打巴打既方法

有個問題想問問
如果照巴打所講將所有事情都記低
咁筆記本係咪要all time 跟身
例如好多情況之下個腦諗到好多野
但at that moment 本筆記本唔係身邊 咪都係要暫時用個腦記住先?假設我有半個鐘筆記本唔係手,個腦就清空唔到?例如我係球場打打下波,諗到聽日要做某樣野,或者沖涼思考人生時,又諗到一大堆野手,咁呢d情況巴打會係點處理?可能個半個鐘,我諗左50樣野但無記低,到拎番起本簿既時候,又要recall 一次個50樣野再記錄,咁咪都會令到個腦好辛苦?求指教
追到live 支持巴打
一直有寫開schedule 同notebook, 但前者好多時都半途而廢,或者資料好分散無好好整理,事後好難追查番。慢慢自己都學識左用符號take notes,但對於to-do之類都無一個好完整既方法記低,多數用電話reminder,但對於嚴重拖延症既真係無咩用。

好多謝巴打開左呢個post,令我接觸到BJ,雖然暫未見到好顯著幾咩成效,但成件事有條理左好多,寫手帳個感覺都良好左好多,同BJ既方法好personalised,唔洗再煩買本schedule番黎同自己唔夾(好多時都因為咁無再用,就無再寫)。見到成堆 >>>>>> 越黎越意識到自己行動力幾低。

而家用緊無印一本1日1頁手帳,但完全無視左佢個格式(頂頭印左__月__日比人填),當普通方格紙用。貪佢夠細本(文庫本A6),好寫之餘但又夠份量,成本書咁厚,仲可以180度攤平。

期待巴打之後更多既講解,學習同參考多d,而後運用番落自己既手帳,改善管理
留名
寫開bj 留名 用緊moleskin

係入面寫勁多野,小至日常生活諗到同要做既野,大至目標或者天馬行空既野,同埋會畫下畫,寫下monthly tracker 咁

我個人反而當bj 好似一個系統既大佬咁,所有野首先寫係入面,之後自己另外有本monthly同timeline(自己畫) 咁既無印schedule for 整合返自己既野,清楚返一日幾時要做啲咩咁,好正,完全依賴左
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞