方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
留名
Pish
留名
但咁做會唔會令自己少左思考? 變左懶人?

## 依賴 ##Q&A.012

如 ## GTD核心(帖#4)所示,**全部寫下來** 就是為了清空腦袋,避免不斷遭受未完成待辦事項或筆記等等困擾。因此,一般人在接觸GTD之際,難免錯覺倘若將全部寫下來(無論在哪種媒介,實體筆記本或電子筆記本app),最終定必造成依賴。這無疑是 *對* 的,邏輯上成立,但並不完全正確。一般人都忽略另一更大重點。

假如選擇不寫下來(或 不全部寫下來,注意 **全部寫下來 》全部不寫下來 》部份寫部份記**,參考 ## BJ入門(帖#244)),那些待辦事項或筆記將一直堆存於腦海中,困擾思緒、控制潛意識、最終影響生活。

有鑑於此,是否寫下來純屬 **個人取捨**——選擇解放腦海而 *依賴* 筆記本抑或任由腦海被該死的待辦事項或筆記佔據。

話雖如此,「依賴」二字其實妖魔化BJ人對筆記本的 *信賴* 和需要。舉個例子,正常人從不認為我們依賴空氣、食物、衣服、電腦或錢包。

事實上,全部寫下來乃是第一步 **記錄**,接著還有 **組織****追蹤**。堅守GTD理論再實踐BJ本身不是易事,**需要強烈的信念與堅持**。其過程更絕不可能令人懶散,相反會時時訓練大腦令思維進步。

真正實行 *完整* BJ之時,巴打絕不會再去在意或擔心會否依賴方格筆記本。那時候,除了感激David Allen與Ryder Carroll,巴打還有空餘時間輕鬆冷靜地思考如何完成所寫下之待辦事項,享受有意義的生活。
又好想放棄 點算

希望 ## 依賴 ##Q&A.012(帖#480)可以給巴打少少鼓勵。

如果想給自己一個改變生活的機會,何不下一個期限,比如三個月。

假如認真實踐BJ三個月後,覺得始終不適合自己,那才放棄。加油。
留名
留名
留名
想問下 係咪應該寫daily journal?定weekly journal?
例如我今日寫左一堆未來一個星期要做既野
咁我今日未做完係咪要copy去新一個daily entry提醒自己?
寫左一個禮拜左右,經驗如下:
1. 由一開始唔係好諗到有咩要寫低,到今日開始覺得易左
2. 因為開始寫嗰陣巴打未出•/X,所以對於進行中或者已完成嘅事項有啲不知所措,唯有完成後成項用筆劃去,例: • 去買洗頭水
3. 對於是否應該記下完成事項的日期有點疑惑
4. 以為同一個待辦事項只需寫一次,即:
21.12.2016
• 去買洗頭水
21日未能完成,到22日寫嘅時候無再寫多次呢一項,結果一個禮拜後累積下來每日都有未完成嘅事項,要不停翻睇前幾日嘅筆記有點麻煩
5. 今日體驗到無寫落黎嘅筆記真係唔記得要做 因為係同一個性質嘅事,即:
21.12.2016
• 出旺角去買洗頭水
後來發現護髮素都要買,但無寫低。結果去到買到洗頭水買唔到護髮素,要去另一間店搵,但因為當時喺街,無即刻寫低 • 去另一間店搵護髮素,結果真係無左回事唔記得左做 ,明明另一間店就喺附近,好dum心
6. 呢一點都係睇完最新嗰三個post先發現係大問題,就係我無用緊方格簿而係用緊單行簿 咁我而家係咪應該搵過本方格簿繼續做,但之前嗰幾日嘅事項咪睇唔返?定應該將前幾日嘅抄落新方格簿?

總結:我真係開始感覺到GTD+BJ喺我生命上嘅影響

## 練習 ##Q&A.013

很開心巴打認真
1. 實行GTD/BJ,兼
2. 反思所面對的難題,繼而
3. 留言分享、詢問。

這是讓我繼續絞盡腦汁寫下去講解的動力!

對於巴打提及的(4),BJ(及經小弟改良)自有一套處理方式。下下下篇帖子將會講解,請耐心等候。現在就暫請巴打忍受其 *麻煩*

沒錯,全部寫下來的定義就是 **全部寫下來**,即使同屬一種性質。剛開始或會覺得此舉很笨,但習慣之後就自然掌握 *寫* 的精髓。一步一步來。

至於(6),我始終建議鼓勵巴打千萬 ## 不要犧牲新筆記本 ##Q&A.001(帖#5),使用手頭上準備丟棄或寫爛也不感可惜的方格筆記本或紙就可以了;因為小弟還沒講解如何 *開始* 使用方格筆記本。將之前寫在橫線條上的 **未完成** 待辦事項再寫一遍在方格上就足夠了。至於那些已完成的待辦事項,不必感到可惜,因為現在只是 *練習* BJ階段,最重要的是學習過程。

巴打會發掘得越來越多GTD/BJ如何改變你的生活。
留名
再次留名。
巴打寫得好清晰易明,期待之後既帖,聽日會開始實行。
留明加速
留名
尋日去log on 買咗2本traveler's notebook 格仔內頁,準備係新一年寫,希望巴打客寫得切教學
一路睇緊
留名
一啲消閑嘅使唔使寫埋
例如我一得閒就會睇下劇 但又唔使寫低提住自己要睇
樓豬表達能力好好,本身應該都係一個聰明人,定還是覺得用左BJ表達都能力都好左

評已正
如果我有件事係諗住下星期五做
咁我個待辦事項應該點mark呢?
如果寫係今日果到, 因為諗住下星期先做, 所以直到下星期前都唔會做
於是呢個事項就一直都會出現, 每日都要重新抄一次
好似會有D唔開心
咁應該點處理先好?
留名
如果我有件事係諗住下星期五做
咁我個待辦事項應該點mark呢?
如果寫係今日果到, 因為諗住下星期先做, 所以直到下星期前都唔會做
於是呢個事項就一直都會出現, 每日都要重新抄一次
好似會有D唔開心
咁應該點處理先好?

咁你搵位寫星期五嗰日啲to do list咪得
留名
lauming
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞