方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
巴打情況點

唔見左
留名想學野
BJ個網話用自己鐘意既簿係最佳 但如果自己最鐘意既簿唔係格仔應該如何取捨?其實用格仔既原因係整齊 有條理既 我用普通橫線寫得有條理啲係咪其實一樣?
暫時睇到第2頁,留個名先.

btw,呢排都睇緊個BLOG
http://www.playpcesor.com/2012/08/blog-post.html
諗緊用實體筆記好定係Onenote好
想問下有冇高質薄係香港買到又有方眼/方點?
Leuchtturm1917香港又冇賣

誠品呢排有少少1917

campus黑色系列 rhodia mnemosyne 啦

誠品呢排有少少1917

rhodia好似冇notebook型既方格/眼?
mnemosyne有本方格但得單面 有冇雙面?

誠品呢排有少少1917

rhodia有 但又係兩粒釘咁 覺得唔太靚 可以去journalise望望
唔記得邊款又係有雙面
巴打無事嗎?女朋友?

誠品呢排有少少1917

rhodia有 但又係兩粒釘咁 覺得唔太靚 可以去journalise望望
唔記得邊款又係有雙面

Kokuyo campus 真心高質
Kokuyo 有分日本同中國
摸上手就知
日本滑好多

誠品呢排有少少1917

唔記得邊款又係有雙面

Kokuyo campus 真心高質
Kokuyo 有分日本同中國
摸上手就知
日本滑好多

背面都有寫生產地
以前用手機mark 待辦事項,個人真係輕鬆好多,乜都唔駛記,有咩打開手機就得。
但之後無繼續用,上兩個星期左右見到呢個post, 我就轉左開始用schedule book mark,
問題就嚟料,好多時本嘢唔跟身,我就無mark 放入腦到記,搞到夜晚好似好多嘢未做咁,瞓唔到,但又諗唔到係未做乜嘢咁。

最近一星期磨到五六點先瞓得著。好似今日咁,宜家已經4點21分 明明我11點幾12點已經返上床瞓覺,但都瞓唔著。早幾日我開始用啲香薰眼罩(萬寧幾十蚊一盒敷眼嗰啲)先瞓到,係咪因為無做好步驟而產生嘅壓力? 我應該唔好寫住定要繼續寫,因為真係好辛苦
咁同用schedule book有咩分別
仲可以分埋日期
真心求教
留名
仲可以分埋日期
真心求教

爭好遠
Schedule book 寫唔到咁detail
仲可以分埋日期
真心求教

爭好遠

應該話 schedule book 都夠七八成用
剩返就係唔係 tailor made
留名
樓主快啲番黎啦
仲可以分埋日期
真心求教

爭好遠

如果下星期要做既事 咪要今日開始每日都寫直到當日?
schedule book+tgd又好煩
LM
仲可以分埋日期
真心求教

爭好遠

如果下星期要做既事 咪要今日開始每日都寫直到當日?
schedule book+tgd又好煩

future log
樓主加油搞掂啲野,睇到咁上吓無左,好想學落去

樓主改變我人生
堅持住呀樓主巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞