方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
如果個 task delegate左人
應該點mark
睇左一本日本人寫的書,教點用方格筆記本,自己都試過下,個concept 係幾好

返到去再補圖

一月中會講解其書。請耐性等候。

一啲消閑嘅使唔使寫埋
例如我一得閒就會睇下劇 但又唔使寫低提住自己要睇

我會寫低睇到邊
好似LIHKG IOS APPS 咁, 留名唔識跳番去上次睇到果頁, 咁我會寫低睇到第幾頁
試用左一個禮拜

成日有個問題係係街到唔方便拎出黎寫 有咩解決辦法 (成日諗到d野,以前會用電話mark低,但之後好難follow up )

同咪想問下future log 同 monthly log 分別點用。有時會諗究竟寫落 monthly log December 定 future log 既december

用左之後,真心覺得諗少左自己有咩要記住係腦,之前成日會諗自己要記低d咩。而家唔記得左既野唔會刻意諗,希望慢慢轉到咩都寫低
留名
睇完,唔知算唔算有基本概念

咁樣諗o 唔ok???
Procrastinator + perfectionist 留名

hi five

+1 Lm學野
加速
巴打 想請教呢 每一樣野都寫低 果每一樣野係要細到點?例如係office做做下野 想去廁所但唔行得開住,去完又想飲水,係咪要寫埋 · 去廁所 同埋 · 飲水

或者唔好咁極端,例如check email 之類本能會做既野,係咪又要寫低?因為我唔係好拿捏到寫同唔寫個界線
多謝巴打
留名繼續支持
巴打 想請教呢 每一樣野都寫低 果每一樣野係要細到點?例如係office做做下野 想去廁所但唔行得開住,去完又想飲水,係咪要寫埋 · 去廁所 同埋 · 飲水

或者唔好咁極端,例如check email 之類本能會做既野,係咪又要寫低?因為我唔係好拿捏到寫同唔寫個界線

呢啲我唔會寫 去廁所飲水較個2粒鐘倒數計時好似好啲
但例如放工後要打電話搵某個人,或者要出信/email 俾某個人,咁我就會寫低
想問下 係咪應該寫daily journal?定weekly journal?
例如我今日寫左一堆未來一個星期要做既野
咁我今日未做完係咪要copy去新一個daily entry提醒自己?

下一篇帖子會講解是否要不斷重寫那些未能及時完成的待辦事項。

至於weekly journal之類,則會在下下篇帖子。請給小弟多少少時間。
劉明學野
支持

咁樣諗o 唔ok???

很開心巴打去 http://bulletjournal.com 學習。基本概念似乎跟隨原著加上自己想像。

小弟更希望巴打可以給少少耐性等待小弟一篇篇帖發佈完,觀察其兩者分別,然後再從中學習。
lm
留名

咁樣諗o 唔ok???

很開心巴打去 http://bulletjournal.com 學習。基本概念似乎跟隨原著加上自己想像。

小弟更希望巴打可以給少少耐性等待小弟一篇篇帖發佈完,觀察其兩者分別,然後再從中學習。

我都有上佢個網睇過,寫咗key 同index 2頁,寫咗頁notes 寫埋係index 度,希望會愈嚟愈多嘢寫到啦
留名
一啲消閑嘅使唔使寫埋
例如我一得閒就會睇下劇 但又唔使寫低提住自己要睇

## 矛盾 ##Q&A.014

這無疑是GTD初學者面對的一大疑惑。以字眼而言,*全部* 寫下來包括生活上任何瑣瑣碎碎的小事,比如masturbate、沖涼、吃飯、飲水、flirt女、hea兵。

大家不妨重閱 ## GTD核心(帖#4),或會有所啓發。

其實,**全部寫下來** 乃限於那些漂浮在腦海裡、困擾思緒的待辦事項或筆記。**寫下來是為了清空腦袋,避免無限輪迴地不斷回想。**

故此,假如沖涼吃飯本不是腦海裡的負擔,自然沒有寫下來的必要。反之,舉例,巴打決定於傍晚六時沖涼以確保準時赴女神之約,此待辦事項就必須寫下來。**至於如何拿捏其界線,全憑個人感覺及經驗。**日子有功,終會有些時候,心中出現一把很安定的聲音叫巴打寫下來。那就是GTD滿師之日。

瞬間判斷哪些事項應該寫下來是一種思維訓練。直至今天,小弟每天在工作桌上亦不斷決定是否應該寫下回撥某個電話、查閱某個電郵。小弟寫得太多了⋯⋯

## 矛盾 ##Q&A.014

這無疑是GTD初學者面對的一大疑惑。以字眼而言,*全部* 寫下來包括生活上任何瑣瑣碎碎的小事,比如masturbate、沖涼、吃飯、飲水、flirt女、hea兵。

大家不妨重閱 ## GTD核心(帖#4),或會有所啓發。

其實,**全部寫下來** 乃限於那些漂浮在腦海裡、困擾思緒的待辦事項或筆記。**寫下來是為了清空腦袋,避免無限輪迴地不斷回想。**

故此,假如沖涼吃飯本不是腦海裡的負擔,自然沒有寫下來的必要。反之,舉例,巴打決定於傍晚六時沖涼以確保準時赴女神之約,此待辦事項就必須寫下來。**至於如何拿捏其界線,全憑個人感覺及經驗。**日子有功,終會有些時候,心中出現一把很安定的聲音叫巴打寫下來。那就是GTD滿師之日。

瞬間判斷哪些事項應該寫下來是一種思維訓練。直至今天,小弟每天在工作桌上亦不斷決定是否應該寫下回撥某個電話、查閱某個電郵。小弟寫得太多了⋯⋯
留名
如果個 task delegate左人
應該點mark

## BJ入門(帖#244)內介紹 • / X 時有提及 # @。

小弟一般在待辦事項句子尾加上 @Asshole。這就顯而易見。
如果我有件事係諗住下星期五做
咁我個待辦事項應該點mark呢?
如果寫係今日果到, 因為諗住下星期先做, 所以直到下星期前都唔會做
於是呢個事項就一直都會出現, 每日都要重新抄一次
好似會有D唔開心
咁應該點處理先好?

下下篇帖子會講解如何寫下 *未來* 的待辦事項或筆記。請耐心等待。

而下一篇帖子就會講解是否要不斷重寫那些未能及時完成的待辦事項。小弟會儘快發佈,以免飛小姐繼續不開心。
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞