方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
留名
唔留明唔得
留名
留名
留名
留名
樓主啲工序會一次過寫哂落嚟定去到果部分先寫埋下一步?

## GTD核心之考驗 ##Q&A.005

好問題!巴打不妨現在回想 ## GTD核心(帖#5)。是什麼?

**全部寫下來。**

假如「去到果部分先寫埋下一步」,即表示巴打落筆寫「上一步」時已經知道「下一步」是什麼。既然如此,落筆寫「上一步」而沒有同時寫下「下一步」,此行嚴重違反GTD核心。

切記,全部寫下來。雖然把工序統統寫下來看似愚蠢,那其實正在鍛鍊思維。
->邏輯思考能力逐步提昇
->想法趨向系統化
->組織能力會越來越強
至於如何將繁多工序全部寫下來而不顯得愚蠢,請留意下一篇帖,方格筆記本現身之時。

當然,某些特別情況下,「去到果部分先寫埋下一步」並沒有違反GTD核心。例如,落筆寫「上一步」之時,「下一步」乃屬未知之數,無法估計。這往往也是小弟上班時十之八九的情況。(準備)將電郵傳送出去之時,根本無法預計收件人會如何反應,故此須要等到對方回覆後方能判斷何為「下一步」。(預告:還記得 ## BJ入門(帖#244)裡提及BJ系統著重於 **追蹤** 嗎?假如「上一步」與「下一步」分開落筆,筆記本上豈不是會變得散亂,難以分辨哪些待辦事項(工序)隸屬同一個 <em>*大型*</em> 待辦事項過程? 欲知分曉,請緊追日後帖子。)

我啲工序其實做慣做熟,只係將啲email 扔來扔去 不過一開始都係寫咗先,但日日咁抄法好似有啲煩
我而家寫法係

21 Dec 2016
· submission
>To Cheong
>To Keng
>Approved
>AP Sign
>Submission
>Received approval letter

>係下一步要做嘅
以上係簡化咗,我寫果時當然會寫詳細小小
我有好多唔同submission,但工序一樣,每次抄一次好似好蠢
樓主啲工序會一次過寫哂落嚟定去到果部分先寫埋下一步?

## GTD核心之考驗 ##Q&amp;amp;A.005

好問題!巴打不妨現在回想 ## GTD核心(帖#5)。是什麼?

**全部寫下來。**

假如「去到果部分先寫埋下一步」,即表示巴打落筆寫「上一步」時已經知道「下一步」是什麼。既然如此,落筆寫「上一步」而沒有同時寫下「下一步」,此行嚴重違反GTD核心。

切記,全部寫下來。雖然把工序統統寫下來看似愚蠢,那其實正在鍛鍊思維。
-&amp;gt;邏輯思考能力逐步提昇
-&amp;gt;想法趨向系統化
-&amp;gt;組織能力會越來越強
至於如何將繁多工序全部寫下來而不顯得愚蠢,請留意下一篇帖,方格筆記本現身之時。

當然,某些特別情況下,「去到果部分先寫埋下一步」並沒有違反GTD核心。例如,落筆寫「上一步」之時,「下一步」乃屬未知之數,無法估計。這往往也是小弟上班時十之八九的情況。(準備)將電郵傳送出去之時,根本無法預計收件人會如何反應,故此須要等到對方回覆後方能判斷何為「下一步」。(預告:還記得 ## BJ入門(帖#244)裡提及BJ系統著重於 **追蹤** 嗎?假如「上一步」與「下一步」分開落筆,筆記本上豈不是會變得散亂,難以分辨哪些待辦事項(工序)隸屬同一個 &lt;em&gt;*大型*&lt;/em&gt; 待辦事項過程? 欲知分曉,請緊追日後帖子。)

我啲工序其實做慣做熟,只係將啲email 扔來扔去 不過一開始都係寫咗先,但日日咁抄法好似有啲煩
我而家寫法係

21 Dec 2016
&gt;To Cheong
&gt;To Keng
&gt;Approved
&gt;AP Sign
&gt;Submission
&gt;Received approval letter

&gt;係下一步要做嘅
我有好多唔同submission,但工序一樣,每次抄一次好似好蠢

我懷疑我知道你做緊邊單submission

不如整張checklist無限copy然後你係本簿淨係寫要完成submission?
留名
就快有個考試,樓主可唔可以講下點整理考試用嘅筆記?
我整到好亂
巴打 咁我想問下兩分鐘入面完成嘅事駛唔駛寫低落BJ 入面

請重閱 ## 改變一生的原則(帖#129)。

個人愚見
即使你記得果樣嘢而即刻係2分鐘內做完,都最好寫低以作日後參考,見到自己完成到多項事情滿足感也會比較大,盡管那些事只花了很少時間(好似係)
如果依賴筆記本,將要記得做嘅事寫低曬,萬一唔見咗筆記本咪大鑊
留名
lm
留名
寫完做野又真係會有條理同快好多
多謝巴打分享
留名
留名

## GTD核心之考驗 ##Q&amp;amp;amp;A.005

**全部寫下來。**

-&amp;amp;gt;邏輯思考能力逐步提昇
-&amp;amp;gt;想法趨向系統化
-&amp;amp;gt;組織能力會越來越強

當然,某些特別情況下,「去到果部分先寫埋下一步」並沒有違反GTD核心。例如,落筆寫「上一步」之時,「下一步」乃屬未知之數,無法估計。這往往也是小弟上班時十之八九的情況。(準備)將電郵傳送出去之時,根本無法預計收件人會如何反應,故此須要等到對方回覆後方能判斷何為「下一步」。(預告:還記得 ## BJ入門(帖#244)裡提及BJ系統著重於 **追蹤** 嗎?假如「上一步」與「下一步」分開落筆,筆記本上豈不是會變得散亂,難以分辨哪些待辦事項(工序)隸屬同一個 &amp;lt;em&amp;gt;*大型*&amp;lt;/em&amp;gt; 待辦事項過程? 欲知分曉,請緊追日後帖子。)

我而家寫法係

21 Dec 2016
&amp;gt;To Cheong
&amp;gt;To Keng
&amp;gt;Approved
&amp;gt;AP Sign
&amp;gt;Submission
&amp;gt;Received approval letter

&amp;gt;係下一步要做嘅

我懷疑我知道你做緊邊單submission

不如整張checklist無限copy然後你係本簿淨係寫要完成submission?

相認
棄我去者,昨日之日不可留;
亂我心者,今日之日多煩憂。

人生多麼諷刺。致力嚴守GTD核心,不斷改善BJ,就只為思緒免受困擾;但偏偏愛情不是待辦事項,寫下來了依然放不下、拋不開。

曾是重要日子的23號已經過去了。

今明兩天,平安夜、聖誕節,小弟祝福成雙成對的巴打絲打甜蜜地bj,而形單影隻的就請留守這裡,小弟教大家如何以 # 方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)(帖#0)。

共勉之。

人生多麼諷刺。致力嚴守GTD核心,不斷改善BJ,就只為思緒免受困擾;但偏偏愛情不是待辦事項,寫下來了依然放不下、拋不開。

今明兩天,平安夜、聖誕節,小弟祝福成雙成對的巴打絲打甜蜜地bj,而形單影隻的就請留守這裡,小弟教大家如何以&nbsp;# 方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)(帖#0)。

共勉之。

今明兩天,平安夜、聖誕節,小弟祝福成雙成對的巴打絲打甜蜜地bj,而形單影隻的就請留守這裡,小弟教大家如何以&amp;nbsp;# 方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)(帖#0)。

共勉之。

Sorry 唔好騎咗個post
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞