方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
樓主啲工序會一次過寫哂落嚟定去到果部分先寫埋下一步?
留名
push
等緊
留名先

巴打對於主題性筆記有冇心得?可唔可以分享一下?

小弟發現自己對於一個主題,只係一知半解,主題各部分都只係知少少。對於全局睇法好難好順暢咁向其他人解釋。簡單來說,我既知識只係停留係碎片化階段。我近幾個月都不斷搵緊點樣可以將碎片串連,成為自己真正知識既方法

巴打有冇解決以上問題既心得?
留名先

巴打對於主題性筆記有冇心得?可唔可以分享一下?

小弟發現自己對於一個主題,只係一知半解,主題各部分都只係知少少。對於全局睇法好難好順暢咁向其他人解釋。簡單來說,我既知識只係停留係碎片化階段。我近幾個月都不斷搵緊點樣可以將碎片串連,成為自己真正知識既方法

巴打有冇解決以上問題既心得?

坐低 將自己識既野寫晒出黎
串連佢
串連唔到姐係未夠熟書 繼續努力
樓主
GTD個慨念好正
乜都寫低晒個心即刻定左好多
因為知道睇邊度就會知有咩要做
我即刻拎左本簿放檯頭試下
一收到email/電話就寫低有咩要跟進
留名想學

請問 o 所講嘅筆記,點樣分開 !o*o 同?o

下一篇帖會講解。現在巴打先練習每一條筆記都用 O 先。
認真長文 ## BJ入門(帖#244)似乎沒人理會。

希望大家認真跟隨 ## 如何寫下來(帖#7)再配合 ## BJ入門(帖#244)裡的符號系統去嘗試全部寫下來。

如有困難或迷惑之處,請留言。

下一篇帖就正式開始於方格筆記本上練習實行BJ。

好耐之前已經成日覺得記唔晒有幾多野做或者有野唔記得做。
多謝巴打 ,睇晒您啲心得之後,開始自己試下,希望可以改善到自己做野次序既問題。
第一眼覺得巴打吹得好大,睇落又好撚合理

不過我煩到頂唔順嗰陣寫一寫schedule就okay 逼自己做好一樣嘢,清咗一樣嘢個感覺都可以提供到動力俾下一樣 同埋令人放鬆

留名跟進
有好多嘢喺個腦度,好似有好多嘢做但煩到乜都做唔到個感覺真係好辛苦

雖然我係求其記低嗰派,不過一樣好感受到記低咗就清理咗個腦同啲煩惱嘅感覺
留名
手帳撚留名
留名
我比較苦惱於記既事太多,每個人都要揾我記野,結果頭痛不已、疲勞轟炸,就算記憶力強,提取都會因此遲緩。我比較著重點樣減少記太多事的問題
留名
巴打 咁我想問下兩分鐘入面完成嘅事駛唔駛寫低落BJ 入面
留名學野
可唔可以直接用evernote
筆記簿唔係成日跟身冇咁方便

## 有過之而無不及可 ##Q&A.004

如 ## BJ入門(帖#244)內所說,BJ系統可塑性非常高,更能兼容不同用法、用途。不僅適用於實體筆記本,更能套用在其他媒介,例如Evernote、OmniFocus等等。

## 缺一不可 ##Q&A.002(帖#8)提及好的寫筆記方法具備三大條件,**GTD精神****框架****BJ系統**;缺一不可。小弟會以 1 3 2 為次序講授,而 2 只能在方格筆記本上實踐。

換而言之,「任何」工具均可實行單純 GTD 及/或 BJ。但若要跟隨小弟結晶,**132 筆記法**(暫名),就唯有靠方格筆記本。

In Squared, we trust.
留名慢慢睇

失戀,應該寫 情信給前女友 抑或 GTD/BJ給巴打絲打?
lm

失戀,應該寫 情信給前女友 抑或 GTD/BJ給巴打絲打?

你想寫信就寫信啦 唔好因為我地所以唔寫 支持巴打做乜就乜
note taking app 黎講 Bear 都唔錯

Evernote 最近改左privacy policy 比人屌到飛天
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞