方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

1001 回覆
595 Like 8 Dislike
留名
巴打有無d書關於方格簿推介下?
我想快d開始寫

千萬不要。請重讀上述帖子。隨便拿方格紙或幾蚊筆記本來練習就足夠了。正式開始後我應該會推介。
留名, 日撚日都 promasturbation 落去都唔係辦法
其實個idea 係咪就姐係搵本簿寫底曬要做既野? 巴打通常會點分頁? 一日一頁定點?

全部寫下來只是第一步,之後又會更多系統化步驟。

分頁一月份會教。請給我少少時間。
lm
# 方格筆記本改變一生 (GTD + Bullet Journal)

看見大家反應熱烈,徇眾要求,深深感動小弟決定獨立開post,分享如何以方格筆記本改變人生。

事源於巴打 Mega烈穴座 開post問如何用方格筆記紙,而小弟機緣巧合下留言。傳送門 https://lihkg.com/thread/46411/page/1?ref=ios

其實小弟一直好想教人如何用筆記本。上網自學 + 每日實踐了兩年。希望能在這裡聚集一群志同道合巴打絲打。未來希望做到拍片教學,現實教學。

先此聲明,方法沒所謂對錯,只有適合與否。

無錯 我睇完兩三本書教人如何用筆記本
跟住做左一段時間
好似仲無效率過之前
或者可能我未掌握到個精萃。
留名睇巴打分享
自已係用window sticky note ,方法同背後原理同巴打一樣
效率都好高,但僅應用於工作上
巴打點睇sticky note 同 bj 既 優劣

sticky note是載體,而BJ是系統。

至於分別或優劣,你會在之後教學中明白。不必急。
留名
留名
上堂抄嘅notes會唔會講下
係筆記本寫底追post
留名學野
希望你唔好棄post 真係真係好想學
一直好想記好多嘢 又唔識分類 最重要唔識簡潔統整

細個每次温書 Mind map都亂好多字 pt form都好多好亂 寫字又樣衰
結果一直都係用一張張紙(有得扣嗰種)記底 唔敢用簿
睇左好多書都唔係好明 希望你keep住拍片 教點用

買左石頭紙做嘅方格簿 希望有朝一日可以用到
留名
留名學野
Lm
留名
學緊外語但啲筆記亂到無心機溫
留名
學緊外語但啲筆記亂到無心機溫

我都係,寫完睇返都冇心機
巴打,呢個系統對創作有無幫助?比如諗下slogans, 新ideas去sell野

就算寫好晒,但有procrastination點算
留名
留名
lm
留名
留名
屌你老母留名
巴打睇書學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞