Nexus/Pixel 系列討論區(6) 一定係主既考驗

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
iPhone X 放埋去Pixel 2XL,個mon好似好黃。

你係咪開咗night shift咋

應該開左true tone

整黃D唔覺藍
都諗緊換機 2/2xl/u11+
原本見2xl個mon咁伏都諗住直接放棄 點知佢又up緊啲嘢 好似又有得救
2個size又啱啱好 但個mon細
U11+外型又唔係我杯茶 同埋冇Google assistance玩
好難決議 有冇ching俾啲建議
利申 中度選擇困難

所有android都有google assistance架bo
btw 如果介意blue shift就唔好買2xl, update都解決唔到既問題

Pixel 2 XL有update

正,個moon blue shift情況好左 ,個navigation bar 唔用又會識變淡

blue shift唔係硬件問題嚟咩

我諗佢係類似改color tone 既方式去改善個問題,而家多左個選擇去調個色溫,由第二個角度望落去感覺上係好左
未改之前

改左之後

不過改完之後其他色好似味精左咁

D人之前就係屌xl色水唔夠味精
google咪落重味精囉
部終於2xl到咗
雖然全白睇有陰陽moon,30度睇會blue shift,但入到去home screen完全睇唔出
部終於2xl到咗
雖然全白睇有陰陽moon,30度睇會blue shift,但入到去home screen完全睇唔出

陰陽mon有無相
部終於2xl到咗

陰陽mon有無相

好少聽有陰陽mon問題

Pixel 2 XL有update

正,個moon blue shift情況好左 ,個navigation bar 唔用又會識變淡

blue shift唔係硬件問題嚟咩

我諗佢係類似改color tone 既方式去改善個問題,而家多左個選擇去調個色溫,由第二個角度望落去感覺上係好左
未改之前

改左之後

不過改完之後其他色好似味精左咁

D人之前就係屌xl色水唔夠味精
google咪落重味精囉

重左味精會唔會影響oled壽命
首先,在Made by Google 戰略已定的情況下,Google Pixel 定位高端,直逼蘋果、三星等競爭對手。但是三星有無與倫比的硬體供應鏈優勢,蘋果有極致的硬體產品能力和iOS 系統,這二者都是Google 缺失的。這時候,Google 不得不把Pixel 的核心著力點放在了自己最為擅長的領域——算法和人工智慧型上。

第一代Pixel 的主要亮點是Google Assistant 和拍照功能;前者是Google AI 的重要成果,後者得益於算法優化,做到了當時最強。雖然後來的銷量不高,但這並非說明Google 的語音助手和算法不好,只是沒有預期中的那麼好,或者說沒有好到可以與三星、蘋果相抗衡的地步。

到了Pixel 2,Google 在產品上依然著力於拍照,再次做到最強。但這時候Pixel 2 的拍照能力已經不僅僅是由算法來加持,而是多了一個專門的硬體Pixel Visua Core 晶片;這款晶片是Google 與Intel 合作的成果,不出意外的話,它依然與Intel旗下的Movidius 有關(要知道Movidius 曾經與Google 在Project Tango 上有過合作,而且Google Clips 相機所用的晶片也來自於Movidius)。而Pixel Visua Core 的加持,最直接的功用就是讓Pixel 2 在HDR+ 上的拍照體驗上得到大幅度的提升。

不僅如此,實際上Pixel Visual Core 其實是一個可編程的晶片,既可以用於圖像處理,也可以用於機器學習。就速度上來講,華為麒麟970 的 NPU 為1.92 Tera-flops,蘋果A11 Bionic 內置的Neural Engine 是0.6 Tera-flops,而Pixel Visual Core 的IPU 是3 Tera-flops,可謂碾壓對手。

可以說,Google 一開始做Pixel ,其核心著力點就是AI;只不過第一代的表現方式是實用性不強的語音助手,而第二代則著眼於更容易被用戶感知的晶片硬體。而Pixel Visual Core 的加持也讓Pixel 2 發生了質變,成為可以與蘋果、華為在人工智慧型主場對決的智慧型手機產品。
部終於2xl到咗

陰陽mon有無相

好少聽有陰陽mon問題

pixel 2xl vs Nexus 6p
點會無,reddit有好多都係咁
有冇巴打部pixel 1 收到11月ota update??

update 咗11月security patch
pixel 1都有印
部終於2xl到咗

陰陽mon有無相

好少聽有陰陽mon問題

呢個唔係blue shift咩 陰陽mon要睇隔離iphone X post 果d先係wo
iPhone X 放埋去Pixel 2XL,個mon好似好黃。

你係咪開咗night shift咋

應該開左true tone

整黃D唔覺藍

冇錯,係開咗 true tone 影既!
真心,邊到有pixel 1 XL賣。有保證的地方

play store
部終於2xl到咗

陰陽mon有無相

好少聽有陰陽mon問題

呢個唔係blue shift咩 陰陽mon要睇隔離iphone X post 果d先係wo

我呢度嘅陰陽係指係叉電窿望過去,淨得上半部會blue shift
btw, iPhone X 嗰個真係好誇張
個個都話xl 又blue tint 又burn in又陰陽mon,video 又爛聲
但係us google store 又係咁有人買有人出貨。
今日上去xl連黑色64g 都無哂,得返128
唔fix都可以係咁賣,你地叫google fix好唔fix好
個個都話xl 又blue tint 又burn in又陰陽mon,video 又爛聲
唔fix都可以係咁賣,你地叫google fix好唔fix好

其實blue shift係實際情況用落唔覺
同埋買pixel都係用佢個software experience多過睇hardware

同埋買pixel都係用佢個software experience多過睇hardware

唔搵LG代工就perfect喇
有冇巴打部pixel 1 收到11月ota update??

update 咗11月security patch

我仲未收到

唔搵LG代工就perfect喇

上年htc 代工都有烙印 麥克風都有問題

aggar 好多問題其實用落既影響真係唔算好大 自己用上手確實係用過最正既android機
屌 整極都SET唔到中文輸入
銀行好多APPS 又係唔相容
同埋點解VOLTE 個個問題
4.5G 又係咪冇可能上到?
屌 整極都SET唔到中文輸入
銀行好多APPS 又係唔相容
同埋點解VOLTE 個個問題
4.5G 又係咪冇可能上到?

你ios轉過黎

你用緊咩keyboard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞