Fujifilm討論區(27)Fujifilm x Magnum "HOME"

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
新手XT-2 連18-55 剛入坑
黎緊有BB出世想買多枝影下BB相應該入手邊枝

23 1.4/2.0

23 1.4/2.0

點睇 23.2 同 35.2 ?

23 1.4/2.0

Page 1 話23mm f2
1米內垃圾
佢影近野真係咁差?
我想係fujifilm eshop買野,去到入信用卡資料個page 都未見到 [優惠碼編號] 俾我入 code

有冇人知其實係邊個位入優惠碼

23 1.4/2.0

Page 1 話23mm f2
1米內垃圾
佢影近野真係咁差?

近野用Marco

係鏡都隊埋去出marco把撚?
有冇巴打知道Fujiflim X70邊到有得買
有冇巴打知道Fujiflim X70邊到有得買

Jp
我本身有部xe2同支1855,最近屋企人工作需要,成日要搵人影d 耳環,介戒之類 嘅相,咁我就想學下影呢d 相,幫下佢地。請問應該買乜鏡 同 仲有乜其他野要買 google 富士呢方面資料好少,通常都叫人加轉接用其它牌子lens 請各位巴打教教我點做 唔知xe2做唔做到
希望影到類似下面咁,張圖google 搵返嚟
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/28/152745_3b902c0ef7246fb7dd29cb87adbfe687.jpg

影product係靠燈,唔係靠鏡,買本書學下

我支18-55 影到呢d 相? 要影戒指

Fuji 80mm f2.8 macro

XPRO2 18-55 1/30~1/60s

pretty nice
55mm 再crop?
新手一問, 我用緊XT-20, 想買支廣角鏡黎緊去北海道影景
考慮緊Samyang 12mm F2, 大家點睇宜支?

平 畫質唔差 但要手動對焦
要方便 有af就10 24
影人用35mm f1.4定f2好?

一定係1.4啦仲要問
除非係影小朋友跑黎跑去啦
我本身有部xe2同支1855,最近屋企人工作需要,成日要搵人影d 耳環,介戒之類 嘅相,咁我就想學下影呢d 相,幫下佢地。請問應該買乜鏡 同 仲有乜其他野要買 google 富士呢方面資料好少,通常都叫人加轉接用其它牌子lens 請各位巴打教教我點做 唔知xe2做唔做到
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/28/152745_3b902c0ef7246fb7dd29cb87adbfe687.jpg

冇戒指求其搵D 鎖匙扣鳩影
你需要XF18-55 一枝
微距環 (MCEX-11或者 MCEX-16)
離機閃燈一枝 (用TTL CABLE 或者RADIO TRIGGER)
A4紙一張 (柔光罩)
腳架( OPTIONAL)
PHOTOSHOP 或者其他SOFTWARE (除SENSOR DUST, FOCUS STACKING)

我想係fujifilm eshop買野,去到入信用卡資料個page 都未見到 [優惠碼編號] 俾我入 code

有冇人知

有冇人知

係咪50-230嗰個?個個一早冇左 好似話冇貨
我上個月都想搞 又係太遲

有冇人知

係咪50-230嗰個?個個一早冇左 好似話冇貨
我上個月都想搞 又係太遲

係啊

佢個web 不定期有貨, 我已經去到入信用卡資料
如果冇貨, 佢根本唔會俾你 click 到

有時間撞下會撞到有貨

btw, 我未搵到邊個位入優惠碼

一定係1.4啦仲要問

慢鏡對死人

一定係1.4啦仲要問

慢鏡對死人

老老實實 放落x-t2 x-t20, xe3 唔會慢得去邊

一定係1.4啦仲要問

慢鏡對死人

我影小朋友用 35 f2
so far 幾滿意, 都夠快同 sharp, 支鏡又靜又輕又細

利申無用過 1.4

一定係1.4啦仲要問

慢鏡對死人

so far 幾滿意, 都夠快同 sharp, 支鏡又靜又輕又細

利申無用過 1.4

影人用1.4 》對焦比較慢 拉風箱 但散景靚
掃街影細路用2 》對焦快 利 但光圈得2囉

一定係1.4啦仲要問

慢鏡對死人

利申無用過 1.4

影人用1.4 》對焦比較慢 拉風箱 但散景靚
掃街影細路用2 》對焦快 利 但光圈得2囉

你冇張中都話靚我冇野講

離機閃燈一枝 (用TTL CABLE 或者RADIO TRIGGER)
A4紙一張 (柔光罩)
PHOTOSHOP 或者其他SOFTWARE (除SENSOR DUST, FOCUS STACKING)

多謝巴打,我去試下玩先
23.4 同 16.4唔知點選擇
主要去旅行影女朋友同snap

A4紙一張 (柔光罩)

多謝巴打,我去試下玩先

唔使客氣,影呢啲微距相鏡頭其實唔緊要,光線比較重要。
呢張係用xt2 18-55 kit lens 加左mcex-16, 鳩疊左三張相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞