Fujifilm討論區(27)Fujifilm x Magnum "HOME"

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
X-e3 新手留名
請問鏡頭保護濾鏡係咪有需要?
同埋邊度有靚既機身套買

好正
仲諗緊xt20定xe3
又想要手感又想要搖桿

手感個人覺得e3舒服d....落鋪試下啦

xe3 配f2鏡手感好

配1855同23.4都仲可以,

16就真係鏡大過機

伸利,用緊xe3
Xt20 1855 旺角肥花無貨,永成少量貨

我見旺角蘇0,百記都有 銀就少D 黑就多數有
9月底先出既xe3 已經跌到同xt20差唔多價
但xt20都冇咩變過
但xt20都冇咩變過

等緊xt20跌
想買xe3 黑色好型棍
X-e3 新手留名
同埋邊度有靚既機身套買

好正
仲諗緊xt20定xe3
又想要手感又想要搖桿

xe3 配f2鏡手感好

16就真係鏡大過機

伸利,用緊xe3

睇返d review 講如果重鏡會重心向前傾?
因為之後應該會再入10-24/16 重心前傾唔會手感好怪咩
但xt20都冇咩變過

等緊xt20跌

等緊低位買X-E3
而家好似仲有空間跌
X-e3 新手留名
同埋邊度有靚既機身套買

好正
仲諗緊xt20定xe3
又想要手感又想要搖桿

xe3 配f2鏡手感好

16就真係鏡大過機

伸利,用緊xe3

睇返d review 講如果重鏡會重心向前傾?
因為之後應該會再入10-24/16 重心前傾唔會手感好怪咩

睇你自已慣唔慣囉,
用16時我係拎鏡唔係拎機

用F2系時我係拎機

再唔係買個手柄囉, 都係8百幾
有冇人用fuji改做紅外線攝影?
近期心癢癢想改機
但xt20都冇咩變過

等緊xt20跌

等緊低位買X-E3
而家好似仲有空間跌

等緊佢跌唔跌到4字頭,4990都殺
仲有希望架X-E1唔好咁快打柴
但xt20都冇咩變過

等緊xt20跌

等緊低位買X-E3
而家好似仲有空間跌

4 字頭要等幾多年
但xt20都冇咩變過

等緊xt20跌

等緊低位買X-E3
而家好似仲有空間跌

4 字頭要等幾多年

Xt20 1855
水貨跌到7k就即屌
但xt20都冇咩變過

等緊xt20跌

等緊低位買X-E3
而家好似仲有空間跌

4 字頭要等幾多年

我覺得如果跌到去$5500都差唔多見底
4字頭就可能有下一代出先有
本身有X-T10 1855同55200
上個月入咗35.4同Samyang 12F2
而家又想入X70/X100F做隨身機

買咁多機真係用得著?
本身有X-T10 1855同55200
上個月入咗35.4同Samyang 12F2
而家又想入X70/X100F做隨身機

買咁多機真係用得著?

隨身機黎講一定係X70 反mon 細部
買X100F做隨身機仲貴過你XT10加兩枝鏡妹仔大過主人婆
到時你兩頭唔到岸
但xt20都冇咩變過

等緊xt20跌

等緊低位買X-E3
而家好似仲有空間跌

4 字頭要等幾多年

我覺得如果跌到去$5500都差唔多見底
4字頭就可能有下一代出先有

都仲得,最多1000蚊放左架X-E1當架X-E3平左1000
想問一問富士x trans出來既色係咪偏綠?我用canon 同fuji影出來的raw 富士d色比較討好
有冇巴打收X70個Viewfinder?
算新淨冇花 用唔著
想問一問富士x trans出來既色係咪偏綠?我用canon 同fuji影出來的raw 富士d色比較討好

富士色唔討好既話,係真係冇乜理由值咁貴
新手想買機,諗住kit算定定焦

個個都話1855kit好正,但追開post見d老鬼都用定焦
有冇巴絲用緊16mm 1.4?
旅行使用率大概點?
用緊18-55 想買一枝影人加景 /食物
16mm對新手黎講係咪比較難用?
大家多數用機械快門定電子快門?

混合 日頭要用大光圈就電子 其他就機械

想問下其實二者分別係咩?

有冇話用邊個損毀會大啲?

用電子快門影動態既野會有rolling shutter

明白,我上網睇過話電子快門可以突破機械快門嘅速度,快過機械快門,同埋電子快門影景深可以靚啲,因為佢控制曝光好啲準確啲。
佢講得有冇錯?

唔該晒各位解答

電子快門既好處只有靜同埋比機械快門快,可以係日光強勁時開大光圈影相唔會過曝,但其餘時間最好都係用機械快門防止出現banding 或者rolling shutter.

我見仲有個係機械+電子快門模式,想問下而個係咩情況下先用?大家又會唔會用?
大家多數用機械快門定電子快門?

混合 日頭要用大光圈就電子 其他就機械

想問下其實二者分別係咩?

有冇話用邊個損毀會大啲?

用電子快門影動態既野會有rolling shutter

明白,我上網睇過話電子快門可以突破機械快門嘅速度,快過機械快門,同埋電子快門影景深可以靚啲,因為佢控制曝光好啲準確啲。
佢講得有冇錯?

唔該晒各位解答

電子快門既好處只有靜同埋比機械快門快,可以係日光強勁時開大光圈影相唔會過曝,但其餘時間最好都係用機械快門防止出現banding 或者rolling shutter.

我見仲有個係機械+電子快門模式,想問下而個係咩情況下先用?大家又會唔會用?

A mode
新手買左xt20 有問題想請教下咁多位

1.個前置command dial 無得自訂既?
想set佢做轉iso

2.S.S 同 Fn 係 command dial到有咩用

3.我係部機睇相到del相個時,
del完一張再想del另一張個時
就咁禁多次ok就得,
咁樣我可能會del錯相,
想問我每次del相 可唔可以set做
禁一下垃圾筒個制 再禁ok 先del到想

求解答

Del相無得改
Ss係shutter speed 比你微調
Fn係你可以任set一個 command 比呢個制 我部xt2 set做開人眼對焦
其他唔知 無用xt20

有無巴打可以解答我front command dial個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞