Fujifilm討論區(27)Fujifilm x Magnum "HOME"

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
其實去旅行只想帶一支定焦算數

係唔係買16.4好過23.4呢?

去邊先?
人多既地方16好難發揮,睇紅葉睇燈飾櫻花個陣
可能我太弱,影親都有人攝鏡
打算C記轉會過黎
Xt2 xt20 xe3... 3部玩曬都唔知買邊款好
感覺xe3操控 對焦最好
Xt2就硬凈 玩味濃
Xt20就價錢平少少咁

最要都係街拍 旅行
諗咗成星期都唔知邊款好
照計就越新越好

有冇巴打有獨特見解?

你答左自已啦
細部性能勁—>xe3
全能實用,單反昜過渡少少—>xt2
無錢/想買多半支f2–>xt20

愈新愈好—>xe3/更新對焦後既xt2

影raw多xt20/xt2 <—支援X studio

伸利: 新手
近排想買部xt-20比老婆用
自己用開nikon單反
唔係好熟fujifim
係貪部xt20輕巧同外型吸引

但有個問題
我本身鍾意16-50枝kit多啲
但而家街鋪好似多賣18-55?
18-55不是恆定
我情願要16個段
影風景實用得多
大家點睇?

論輕巧,xe3再輕d
外型就見仁見智

1650都唔係恆定光圈喎
image quality 都有明顯差異
如果焦段係首要考慮,
又唔想換鏡
咁1650都得嘅

xe3個樣真係唔岩我
xt20/xe3啲涵應該一樣?
今日我去大鋪問
大鋪A既xt20 with 18-55 kit
仲平過另一間既16-50kit

鍾意16-50純粹係懶
遲啲等佢玩熟左
都應該會買枝10-24

但如果你講到18-55畫質有明顯差別
都要諗耐啲
但我睇鬼佬啲comment又話差唔遠
近排想買部xt-20比老婆用
自己用開nikon單反
唔係好熟fujifim
係貪部xt20輕巧同外型吸引

但有個問題
我本身鍾意16-50枝kit多啲
但而家街鋪好似多賣18-55?
18-55不是恆定
我情願要16個段
影風景實用得多
大家點睇?

論輕巧,xe3再輕d
外型就見仁見智

1650都唔係恆定光圈喎
image quality 都有明顯差異
如果焦段係首要考慮,
又唔想換鏡
咁1650都得嘅

xe3個樣真係唔岩我
xt20/xe3啲涵應該一樣?
今日我去大鋪問
大鋪A既xt20 with 18-55 kit
仲平過另一間既16-50kit

鍾意16-50純粹係懶
遲啲等佢玩熟左
都應該會買枝10-24

但如果你講到18-55畫質有明顯差別
都要諗耐啲
但我睇鬼佬啲comment又話差唔遠

Xt20對焦渣d
好似係
打算C記轉會過黎
Xt2就硬凈 玩味濃
Xt20就價錢平少少咁

最要都係街拍 旅行
諗咗成星期都唔知邊款好
照計就越新越好

有冇巴打有獨特見解?

以上3部都唔揀 等下年部X-H1有IBIS
見解夠唔夠獨特

唔講真係唔知黎緊出X-H1
聽到有IBIS 同新sensor 真係褲都除咗一半
不過一諗起起碼貴3分1就...
打算C記轉會過黎
Xt2就硬凈 玩味濃
Xt20就價錢平少少咁

最要都係街拍 旅行
諗咗成星期都唔知邊款好
照計就越新越好

有冇巴打有獨特見解?

你答左自已啦
細部性能勁—>xe3

咁睇黎都係X-E3 / 等新機
有無師兄用緊Samyung 12 F2?
影出黎D色會唔會同原廠鏡有好大出入?

巴打 我放左無耐
其實fujifilm d機食曬d色
玩開C記大機買左部X70 snapshot
比想像中高汁
日日都拎出黎影下相
打算C記轉會過黎
Xt2就硬凈 玩味濃
Xt20就價錢平少少咁

最要都係街拍 旅行
諗咗成星期都唔知邊款好
照計就越新越好

有冇巴打有獨特見解?

見解夠唔夠獨特

傳聞都係用返同一粒sensor同處理器
想問下其實xt20個viewfinder算唔算大?
淨係用過100d同呢部比size差幾多
有無師兄用緊Samyung 12 F2?
影出黎D色會唔會同原廠鏡有好大出入?

巴打 我放左無耐
其實fujifilm d機食曬d色

請問放左係因為升級 定 唔岩用?
XF16太重唔係我想要既鏡
依家係到考慮緊XF14 F2.8定Samyung 12

Fuji d機食哂d色又係咩意思?做副廠鏡都可以影到幾唔多色?
打算C記轉會過黎
Xt2就硬凈 玩味濃
Xt20就價錢平少少咁

最要都係街拍 旅行
諗咗成星期都唔知邊款好
照計就越新越好

有冇巴打有獨特見解?

見解夠唔夠獨特

傳聞都係用返同一粒sensor同處理器

所以FUJI都唔敢落X-T3 直接開新系列
變動太少
想問下 拍片 揀 18135 定 1855?
求推介
利申 用緊xt2
想問下 拍片 揀 18135 定 1855?
求推介
利申 用緊xt2

拍下vlog 影下街 18-55個range已經好夠用
冇錯 你range越多越實用
但18135 對比下重 又貴成倍

簡單講1855 平 質素高 實用 流通性高 輕
如果85-135呢個range你少用 就唔建議出

最近好多台仔團購呢支鏡
成日都覺得台仔啲錢好易賺
比想像中高汁
日日都拎出黎影下相

開心share 下
比想像中高汁
日日都拎出黎影下相

開心share 下

我都同意 而家準備去旅行攞咗嚟做主力機好正
重點係細部質素又不過不失 返到up吓相用咗去影紅葉 冇帶其他長焦機
打算C記轉會過黎
Xt2就硬凈 玩味濃
Xt20就價錢平少少咁

最要都係街拍 旅行
諗咗成星期都唔知邊款好
照計就越新越好

有冇巴打有獨特見解?

你答左自已啦
細部性能勁—>xe3

咁睇黎都係X-E3 / 等新機

X-E3 個樣好好J

可惜已經買左X-T2
新手剛入手X-t20 kit
想請問有冇咩setting 一定要set ? 或者set 左會方便好多 ?
打算C記轉會過黎
Xt2就硬凈 玩味濃
Xt20就價錢平少少咁

最要都係街拍 旅行
諗咗成星期都唔知邊款好
照計就越新越好

有冇巴打有獨特見解?

見解夠唔夠獨特

其實都幾失望, 其他廠有機身防震好耐, Olympus 仲可以配合鏡頭防震
打算C記轉會過黎
Xt2就硬凈 玩味濃
Xt20就價錢平少少咁

最要都係街拍 旅行
諗咗成星期都唔知邊款好
照計就越新越好

有冇巴打有獨特見解?

見解夠唔夠獨特

其實都幾失望, 其他廠有機身防震好耐, Olympus 仲可以配合鏡頭防震

富士機械上面一向輸蝕啲
望佢第時出update support啦
打算C記轉會過黎
Xt2就硬凈 玩味濃
Xt20就價錢平少少咁

最要都係街拍 旅行
諗咗成星期都唔知邊款好
照計就越新越好

有冇巴打有獨特見解?

見解夠唔夠獨特

用下腦諗嘢機身防震OM註冊左嘅

SONY 都係同佢買個版權返嚟先至有得用㗎
打算C記轉會過黎
Xt2就硬凈 玩味濃
Xt20就價錢平少少咁

最要都係街拍 旅行
諗咗成星期都唔知邊款好
照計就越新越好

有冇巴打有獨特見解?

見解夠唔夠獨特

Olympic最大股東正正就係Sony
打算C記轉會過黎
Xt2就硬凈 玩味濃
Xt20就價錢平少少咁

最要都係街拍 旅行
諗咗成星期都唔知邊款好
照計就越新越好

有冇巴打有獨特見解?

見解夠唔夠獨特

Olympic最大股東正正就係Sony

佢買咗先有得用

A7一代時期
佢未入股....
新手剛入手X-t20 kit
想請問有冇咩setting 一定要set ? 或者set 左會方便好多 ?

我個人會自定義個少用既制 用黎轉film simulation
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞