Fujifilm討論區(27)Fujifilm x Magnum "HOME"

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
新手上路,買XE3 Kit Set (18-55) 定 直接XE3 Body + 1655 F2.8?

上網睇好似1855 以kit 計都唔算差,幾抵咁,比上買1655淨既錢可以買個定焦鏡。

主要用途都係平時普通影下女朋友,旅行影下咁。

重到仆街
頭重腳輕

1655 600幾g

死咗去啦
600g 都話重

部xe3 300幾g 搭枝600幾g既鏡?

得罪問句 有咩問題?
有邊枝高質zoom鏡唔重?
你睇下FF機啲zoom鏡枝枝過1kg添

咁講啦,重唔重見人見智
枝鏡重量差唔多係部機double換轉係我就不了
高質就係人都知啦,但對比除左遠攝之外既鏡佢的確係最重
新手上路,買XE3 Kit Set (18-55) 定 直接XE3 Body + 1655 F2.8?

上網睇好似1855 以kit 計都唔算差,幾抵咁,比上買1655淨既錢可以買個定焦鏡。

重到仆街
頭重腳輕

1655 600幾g

死咗去啦
600g 都話重

試埋A73 加GM先講啦⋯⋯人地1xxxg都未出聲

人地問1655 1855 你又要拎a73 gm 出黎比
你唔好搵地盤扎鐵工比?

重到仆街
頭重腳輕

1655 600幾g

死咗去啦
600g 都話重

得罪問句 有咩問題?
有邊枝高質zoom鏡唔重?
你睇下FF機啲zoom鏡枝枝過1kg添

咁講啦,重唔重見人見智
枝鏡重量差唔多係部機double換轉係我就不了
高質就係人都知啦,但對比除左遠攝之外既鏡佢的確係最重

相比起其他定焦黎講係重 不過慣左就冇咩架啦
1655雖然重 但畫質高對焦速度數一數二咁滯
個人覺得如果拎兩枝定焦出街咪仲重+麻煩過1枝1655

重到仆街
頭重腳輕

1655 600幾g

死咗去啦
600g 都話重

你唔好搵地盤扎鐵工比?

証明而家D人廢到⋯⋯⋯⋯⋯⋯
女人用xt20
黑定銀好啲?
男人多數揀黑
但唔知女人點睇

1655 600幾g

死咗去啦
600g 都話重

你唔好搵地盤扎鐵工比?

証明而家D人廢到⋯⋯⋯⋯⋯⋯

平時推開胸都百幾磅啦ching

呀叔我deadlift做到體重x3都唔關事啦,而家講緊頭重腳輕問題
女人用xt20
黑定銀好啲?
男人多數揀黑
但唔知女人點睇

銀,唔好問點解
賣左支1855 換支35mm f1.4 好唔好?

我係XT2+ 1855 + 35.4 我覺得1855實用性大過35.4, 你慢慢儲錢買埋35.4仲好啦

BTW 想入WIDE鏡同56.2, WIDE鏡邊支好 (影星星)
賣左支1855 換支35mm f1.4 好唔好?

我係XT2+ 1855 + 35.4 我覺得1855實用性大過35.4, 你慢慢儲錢買埋35.4仲好啦

BTW 想入WIDE鏡同56.2, WIDE鏡邊支好 (影星星)

就算唔旅行係香港都覺得1855好實用

唔係16.4 就三陽2㗎啦

重到仆街
頭重腳輕

1655 600幾g

死咗去啦
600g 都話重

唔關重事,xe3手握位細,
用大鏡唔好揸,要加手柄

伸利: 袋住xe3+手柄+xf16

重到仆街
頭重腳輕

1655 600幾g

死咗去啦
600g 都話重

xe3手握位細,
用大鏡唔好揸,要加手柄

補充
無話唔用得既,不過你買xe3原意係咩?

話xe3 +1655重量手感無問題既人
有幾多個真係用緊xe3
事關想玩影人 一黎56 1.2 少少outbudget

50mm
xt2 sensor有塵吹唔走
有冇師兄自己抹sensor?
上網睇過隻vsgo
http://www.51vsgo.com/en/showproduct.asp?id=257
有冇人用過?
xt2 sensor有塵吹唔走
有冇師兄自己抹sensor?
上網睇過隻vsgo
http://www.51vsgo.com/en/showproduct.asp?id=257
有冇人用過?

有都幫唔到

重到仆街
頭重腳輕

1655 600幾g

死咗去啦
600g 都話重

xe3手握位細,
用大鏡唔好揸,要加手柄

補充
無話唔用得既,不過你買xe3原意係咩?

話xe3 +1655重量手感無問題既人
有幾多個真係用緊xe3

咁都岩,我想睇xe3唔係其他都係想輕啲,鏡頭又買返咁重係有啲無謂。

或者好似另個巴打講,補支1024。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞