Fujifilm討論區(27)Fujifilm x Magnum "HOME"

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
我用XT1 18-55夜拍
好震, 基本上hand held點較setting都係震
較快快門又太暗
有無巴打知hand held點拍夜景先靚?

上腳長曝

hand held就無得要求唔震喎
較快快門又太暗

買大光圈鏡 如f2 個堆定焦 快門應該可以快d
仲有暗既話影raw 推返光d
利申未試過
想問一下各位,你地拍片係會用mf定af-c?因為啲鏡都係電子對焦,手動轉焦極慢,有冇方法解救?

另外,我睇圖見23 1.4有真實對焦刻度,係真唔係?

利申:用xt2, 1855, 35 1.4
Xt 2+boost grip + 3粒原廠電+ 35.2
有冇巴打有興趣成set接收?

巴打點解賣嘅?

呢一刻錢緊要過攝影

巴打點解賣嘅?

呢一刻錢緊要過攝影

加油
撑住呀
Xt20 用緊kit
平時影開啲snap shot
想換支靚既定焦
極緻啲玩16.4
定balence返玩23.4好

16.4影close up既野係咪會炒晒車
Xt20 用緊kit
想換支靚既定焦
極緻啲玩16.4

Snap 16.4 驚唔驚wide得濟?
想問一下各位,你地拍片係會用mf定af-c?因為啲鏡都係電子對焦,手動轉焦極慢,有冇方法解救?

另外,我睇圖見23 1.4有真實對焦刻度,係真唔係?

利申:用xt2, 1855, 35 1.4

AFC

拍片用慢鏡死得
Xt20 用緊kit
想換支靚既定焦
極緻啲玩16.4

其實都係既
都係23.4算
用過fd枝23.4 對焦個陣部機識震

諗緊買xt2 可惜唔太接受二手機
祝巴打輕鬆渡過
Xt20 用緊kit
想換支靚既定焦
極緻啲玩16.4

其實都係既
都係23.4算
用過fd枝23.4 對焦個陣部機識震

16.4
餐廳影相人帶野食無敵
唔洗起身
我本身有部xe2同支1855,最近屋企人工作需要,成日要搵人影d 耳環,介戒之類 嘅相,咁我就想學下影呢d 相,幫下佢地。請問應該買乜鏡 同 仲有乜其他野要買 google 富士呢方面資料好少,通常都叫人加轉接用其它牌子lens 請各位巴打教教我點做 唔知xe2做唔做到
希望影到類似下面咁,張圖google 搵返嚟
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/28/152745_3b902c0ef7246fb7dd29cb87adbfe687.jpg
我本身有部xe2同支1855,最近屋企人工作需要,成日要搵人影d 耳環,介戒之類 嘅相,咁我就想學下影呢d 相,幫下佢地。請問應該買乜鏡 同 仲有乜其他野要買 google 富士呢方面資料好少,通常都叫人加轉接用其它牌子lens 請各位巴打教教我點做 唔知xe2做唔做到
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/28/152745_3b902c0ef7246fb7dd29cb87adbfe687.jpg

影product係靠燈,唔係靠鏡,買本書學下
xt10 想影gundam模型 鋪頭貓 街貓
35mm 係咪適用既焦段呢?
f2 f1.4 又應該點揀呢?
f1.4 af 用落xt10 係咪超慢?thx

35影街貓有啲難度。如果隻貓對人介心大,你好難影。50應該會好啲。

利申:用緊35影,打算買支50影街貓

買90啦

長焦冇防手震好難攪

55 -200 包冇死錯人。
較快快門又太暗

利申未試過

iso 上 3200 -6400 基本上手持夜拍 snap 快門上都好夠做
較快快門又太暗

利申未試過

iso 上 3200 -6400 基本上手持夜拍 snap 快門上都好夠做

呢張 10-24 f/4 iso 6400 手持都一樣冇話影唔到。
新手一問, 我用緊XT-20, 想買支廣角鏡黎緊去北海道影景
考慮緊Samyang 12mm F2, 大家點睇宜支?
有無巴絲用Fuji 做搵食機
係咪會比人歧視
有無巴絲用Fuji 做搵食機
係咪會比人歧視

你樣有事就一定既

我影到出地鉄相啦!

影product係靠燈,唔係靠鏡,買本書學下

我支18-55 影到呢d 相? 要影戒指

比$人幫手影啦

真係買鏡送技術咩

X100F撚出吓相

XPRO2 18-55 1/30~1/60s
新手XT-2 連18-55 剛入坑
黎緊有BB出世想買多枝影下BB相應該入手邊枝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞