我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信

1001 回覆
1020 Like 18 Dislike
「其實你一直都係好朋友⋯⋯如果我畀錯咩訊息你⋯⋯一係我哋遠啲?」

唐詩詩第二次咁近應佢。

但個結果係,佢哋變得更加友好。

我真係對哩個結果反晒白眼。

「點解呀,你唔係以為你仲有機會呀?」

「我覺得我無。」

「痴線㗎你!」

「但無咪無囉,關我同佢做好朋友咩事?」

我唔知佢哩種係真痴定假痴,但嗰刻覺得哩個大佬,好單純天真。
我地只係朋友
「妹B,女仔係咪會嫌男仔講野悶?」

佢某一日又好煩惱咁返嚟問我野,因為唐詩詩唔開心唔講野,佢又唔識氹佢笑。

「當然啦。」

佢之後走咗買咗一大堆李力持啲真係笑話,背晒佢,等返學嘅時候可以講畀佢聽,哄下佢笑。

佢話,見到詩詩笑就係嗰日最大嘅幸福。

佢地照樣如常咁返學,放學,直到多咗一個人嘅出現。

佢叫馮士林。

馮士林係轉學入嚟,因為搭同一架小巴,好多時就同佢哋一齊返學同放學。

亦係咁熟咗。

兩個人或者會好奇怪,但三個人嘅團體出去玩就唔同。

好快地,佢哋成日約出去,一齊唱K一齊溜冰。

三個人變成好朋友。
我地只係朋友

篇故有淡淡嘅哀傷 好正
表白俾人拒絕所以自殺

唔係掛
除咗食飯各自同返本身嘅朋友一齊食之外,佢哋三個人基本上係糖痴豆。

士林係一個健談嘅男仔,一齊嘅時候,多數都係佢兩個講野,然後大佬係度笑或者聽。

或者當佢哋鬥嘴嘅時候,就由大佬代為審判,做判斷。

去到有一日,情人節,佢哋三個人繼續如常咁約出嚟玩,去咗海洋公園玩咗成日。

當唐詩詩去咗廁所嘅時候,士林忽然好緊張咁講。

「我有啲緊要野想同你講呀。」

「係咩?」

「我要同詩詩表白呀!你會唔會祝福我架?」
live左
gay廉好勤力,live完轉個頭番嚟又有文
我係唔會祝福你!!!!
留名支持
早更
嗰晚,當唐詩詩係廁所行出嚟時,士林拎住收係袋嘅玫瑰花,向佢表白。

「做我女朋友好無?」

唐詩詩點點頭。

「你大佬一定傷心死。」我講。

「嗯。佢話......個心好似畀刀割咁。」Crystal哩個時候,望向窗外嘅鏡色,鼻紅紅想喊咁。

「個女仔.....都幾無理過佢感受,明知佢鍾意佢。」

「係呀。真係好衰,見到佢,我真係想親手打佢⋯⋯不過佢都唔好受。」

「妳又知佢點諗?」

佢無應我,我只好繼續問:「咁之後點?」

大佬不嬲有氣管病,佢係跑十五分鐘都無氣嗰啲人嚟。

但嗰晚,佢跑咗足足10k。

佢話要筋疲力盡,腦袋先會識得停止運作,唔去諗佢。
live咗
不過好sad
lm
live咗
不過好sad

+1
gay廉寫sad情節真係好到位
朝早返學搭小巴,變咗係馮士林坐喺唐詩詩嘅隔離。

中午由三個人食飯變咗兩個人食飯。

放學佢哋拖住手行街。

佢好似係街外人咁。

馮士林拖住唐詩詩,同我大佬講:「我哋仲有地方去呀,可能行到好夜。一係⋯⋯你返去先?」

「喔⋯⋯好呀⋯⋯」

大佬又落街,跑咗12K,返到嚟塊臉紅晒,呼吸不順,心跳過快,入咗急症室。

哩個狀態,直到佢哋分咗手。

馮士林喺轉校前,同大佬講咗一句:「可唔可以拜託你照顧佢。」

「哩啲嘢唔應該係我做。」

「我知道你鍾意佢。」

雖然佢哋兩個分咗手,但大佬一啲開心嘅感覺都無,因為佢睇得出,唐詩詩好傷心。

佢哋分咗手嘅第二個星期,大佬去搵唐詩詩傾計。

「唔好喊啦。」

「點解呀⋯⋯」

「因為喊唔好睇。」

「咁唔喊有咩獎先?」

其實哩句只係唐詩詩開玩笑,根本唔係諗住當真。

「唔喊,我每日都摺一粒星星畀你,好唔好?」

「好呀。」佢笑返,雖然唔係真笑。

「你識摺星星咩?」

返到屋企,我問佢。

「唔識呀。我諗住妹B你教我咋。」

男人老狗,摺咩星星呀?

然後,佢真係每日都會摺一粒星星,唔同顏色嘅,放係佢檯面,風雨不改,放假嘅話,星期一仲會補返兩粒。

就係咁,摺星星變成佢每日嘅任務,直到中學畢業、放榜入U。
佢哋都分別入咗唔同嘅大學,有唔同嘅生活,慢慢都識到唔同嘅朋友,有唔同嘅圈子。

就係大學升YEAR 2之前嗰幾個月,因為唐詩詩同一個男仔行得幾埋,所以大佬又再做傻事。

佢係一個成日都做傻事嘅人嚟。

「你第3次表白啦.....但我......對唔住......」

「唔緊要呀,我預咗失敗嘅,我只係怕,當個你同個男仔一齊後,我又會無機會同妳講。」

唐詩君喊咗好耐,佢喊住咁講,唔明點解自己唔可以鍾意大佬。

大佬聽到哩句更加傷心。

臨走前,大佬更正:「不過今次唔係第3次。」

「哩次係我第1437次嘅表白。」

1437次?

唐詩詩佢當然唔係好明白大佬講咩啦。

嗰晚,大佬又跑咗15K,返到嚟成個人都虛脫,個樣紅到可以隨時去急症。

大學嗰三年,佢哋無再交流。

唐詩詩同佢新男朋友過得好好,同時佢都搵到一份模特兒嘅工作。

大佬只係晚晚默默咁睇佢IG,但無同佢講任何野。

之後大佬就去咗英國Working Holiday。
記得佢去外國嗰日,我喊到要生要死,佢抹一抹我嘅眼淚,好溫柔咁同我講:「傻妹,我又唔係唔返嚟。」

「我去到賺錢,賺夠錢畀妳開一間咖啡店,好無?」佢笑住咁講。

係嗰一刻,我發現原本好怕事、無自信嘅大佬,唔知幾時開始變得好高大同可靠。
一瞓醒就見到好多文

好勤力

所以要日日keep住勤力咁出文

都要有人先勤力

係咪有fb page?想like先

https://www.facebook.com/coooooolicecream

唔該你

已like

新讀者黎留名

Hello 貓蛆

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞