我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信

1001 回覆
1020 Like 18 Dislike
加速啊gay廉
live左
文呢!
快!
「喂死老嘢呀。我真係好憎你講大話。

今年原來你都75歲。

我叫你老嘢都叫咗45年⋯⋯

成日又阻掟⋯⋯」

吳生一邊讀,畫面一幕幕咁浮現。

「你好阻掟,又唔識幫手!」吳太太拎住食完嘅飯碗講。

吳生瞓喺梳化度緊睇明珠台,成條懶蛇咁R屁股,無理太多。

當吳太拎完啲碗入廚房後,就諗住去廁所,點知入咗無耐,吳生就聽到吳太喺裡面大叫。

「啊!」吳太猛然打開門,喝問:「又係你啦,你搵次唔好整污穢個地方得唔得呀!」

吳生皺一皺眉頭,繼續睇電視。

但吳太一路喃喃自語:「落雨又唔識收衫⋯⋯買餸又總係買貴咗;出街又總係一枝箭行咗去,完全唔等我⋯⋯」

「你唔好嘈啦好無呀?」

「做咩?我有話錯你咩?出街食飯又無儀態,成日食到周圍都係,失禮死人。」

「廢事同你嘈。」

「係啦你啱晒啦。」

我都唔知點解會嫁咗畀你,嫁咗畀你一個又唔浪漫又麻甩又口臭嘅死老野。
文呀
但老嘢呀,你唔喺度,無人阻住我睇電視,無人畀我鬧整污嘈個地下,無人畀我話儀態,我真係好唔習慣。

屋企得返我一個人,真係好唔習慣。

望返啲相,我都會諗返起,你當年向我求婚嘅情況。

你傻更更咁,同朋友合好晒要畀一個驚喜我,喺公司門口諗住等我,點知嗰日我早收工,你一個人追住㗎巴士跑呀跑。

跑到下一個站,你先滿頭大汗咁上車,拎住一束皺折不堪嘅花,喺車度向我求婚。

邊有人喺巴士求婚㗎,你準備好嘅嘢咪無晒用囉?唔識等㗎咩?

但你淨係笑笑口咁講:「因為我真係好想即刻向你求婚。」

你跪低,手震震咁打開戒指盒然後問:「嫁畀我好無?我會永遠咁照顧你。」

你真係好蠢,我都唔知鍾意你啲乜嘢。

雖然你係一個又唔浪漫又麻甩又口臭嘅死老野,但唔浪漫、唔浪漫咁我哋都一齊渡過咗大半個人生啦。

老嘢呀,原來你走咗之後,我先發覺今世好幸福。

好幸福,有你可以陪我變成老太婆。

所以我好憎你,你講大話,你承諾會照顧我一世。

你放心,我一定會幫你報仇,你等我呀!」
我一定幫你報仇
吳生睇完,沉思咗一陣就問:「郵差先生,你有無拍過拖?」

「無⋯⋯」

「如果你有,應該可以明白⋯⋯你可唔可以幫我一個忙?」

拍拖⋯⋯

係咪真係無?
一口氣追到live
口硬心軟 好掛住你
突然覺得好sweet
新讀者留名,係地鐵追故追到想喊
希望快啲有新文
主角嘅感情線?
加速
gogogogi
Live 左
好吸引
Push push push
又Live左 btw gay廉寫呢個故真係好發人深醒,繼續加油!
Live
姐係有冇拍過
新讀者留名
好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞