我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信

1001 回覆
1020 Like 18 Dislike
陳師奶激動到鼻水眼水飛到成檯都係,喊晒口咁話:「我⋯⋯同我老公分開咗已經兩年啦,哩兩年嚟我每一晚都好掛住佢⋯⋯每一晚都夢見佢⋯⋯」

「最掛住呢⋯⋯係佢把磁性又迷人嘅聲音⋯⋯」

我望住陳師奶抹面張紙巾,紙巾好唔情願咁畀佢蹂躪,由乾爽潔淨捽到濕潤霉爛。

「你係咪真係有方法可以畀我同佢傾計㗎?」

「哦⋯⋯可以,陳生嘅名係?」
「佢叫陳小黑。」

「好,妳等等⋯⋯」我開始起勢Chok張枱,Chok到地震咁:「陳小黑,陳小黑⋯⋯⋯⋯魂兮歸來!去君之恒干,何為四方些?」

「老公⋯⋯你係咪返咗嚟呀,我好掛住你呀!老公!」

「我已經感覺到陳生返緊嚟。好強烈嘅感覺,嚟緊⋯⋯嚟緊!」

呯!

我個頭好大力咁轟落張枱度,凹咗少少⋯⋯個頭。
「⋯⋯老⋯⋯公?」

「老公,你係咪返咗嚟呀?係就講句野啦⋯⋯」

「老公!?」

「喵~」

「哎呀,老公真係你,我認得你把聲呀!」

「喵~喵喵~喵~」

「老公!我好掛住你喔!」陳師奶好激動咁攬住我。

「喵喵喵喵~喵~」

「老公~老公,啜啜啜~」

陳師奶啲口水鼻水開始流到我成身都係。
做我哋哩行無奇不有,將貓當成老公,都唔算係啲咩新鮮奇怪事。

試過有一個客,都係師奶嚟嘅,姓黃,話要搵返隻牛。(師奶客人特別麻煩)

「牛唔可以係family呀?」佢好理直氣壯咁兇我。

「可以⋯⋯當然可以啦。」

5分鐘後⋯⋯

「哞哞哞哞哞哞哞哞哞~」(翻譯:我過得好好呀,住嘅地方夠晒凍。)
凍?即係唔喺香港啦。黃師奶本來覺得,搵到外國一戶好人家都唔錯嘅,好過住喺香港受苦。

黃師奶掩掩心口,一臉安慰嘅樣話:「Well,咁baby你而家live喺where ar?Iceland定Norway?」

「哞哞哞哞~」(我喺雪櫃。)

「雪⋯⋯吓雪櫃!?」

「哞哞哞哞哞哞哞哞~」(我而家係一盒$7.6嘅維記朱古力奶)

講返正題先。

接落嚟嘅三十分鐘,我都不停咁喵喵喵,等陳師奶同佢「老公」傾餐飽。
Gay廉有新文
留名
「多謝你呀南門先生,我終於知佢過得好好,我安樂啦。」陳師奶臨走前,好滿足咁同我講。

「唔洗客氣。最緊要幫到妳。」

我抹一抹汗,強裝笑容咁講。

陳師奶擺低封利是就走咗。

我有一秒認真諗過,陳師奶係咪真係識聽貓話。

一秒之後,我已經無再去諗,因為有人連牛話都識聽。

事先聲明,我並唔係問米。

因為動物嘅魂,同人嘅靈係兩種system處理,去嘅地方好唔同,人係去另一個地方。

至於點解我知,事源喺我十五歲嗰年,全世界都發現我好瞓得。

企企下喺操場集會會瞓,考考下試會瞓,連過過下馬路都會瞓。

我只能夠坐校巴返學,因為搭巴士無人叫一定會瞓過龍,明明又一村落都會變咗杏花村。

用今日嘅醫學標準,我係患有極嚴重嘅發作性嗜睡病,即係渴睡症。
「瞓夠未,南門亮?同我企係度!」

「係⋯⋯」

「日日上堂就瞓覺,小息瞓都算,你連跑跑下九分鐘都瞓著?!你到底夜晚有無瞓覺㗎?我真係要叫你媽咪嚟⋯⋯喂,你仲瞓!?我鬧緊你㗎!你仲瞓!?」

老師發覺罰我面壁思過係無用,因為我思思下都會瞓咗,所以漸漸地佢都放棄咗我。

直到有一次,我拎簿落去教員室時,毫不意外咁,我又抱住成班啲簿瞓咗。

喺嗰次瞓覺,我發咗一個夢,夢入面嘅我去咗一個不知名嘅地方。

嗰個地方好寧靜。

無現代嘅高樓大廈,只有十九世紀嘅汽車、人力車,周圍都係古舊日式和室嘅屋,古色古香,混合住英式殖民地風格嘅建築,仲有一個奇大無比嘅夕陽同一條流到邊際嘅長河。
Gay廉終於有新文
留名
就喺我沉醉喺風景之際,有個紅裙、扎馬尾嘅女仔突然出現喺我眼前,同我講:「你係未死嘅人,做咩會嚟咗陰間?」

我唔識應佢,佢眼神閃過一絲頑皮同奸邪,轉眼間就已經搶咗我手上拎住嘅簿,跑走咗去,無論我點追都追唔到佢。

到我醒返之後,我竟然發現我抱住嗰堆簿,真係唔見咗。

「你點可以因為無做功課就收埋同學嘅簿㗎?」

老師認為我係為咗逃避責任而講大話,其他人都覺得我係講笑。

「現實嘅野又點會帶到去夢入面呀,你係咪太攰分唔清現實?」

「但嗰個世界好真實⋯⋯」

即使嗰日,我被人罰留堂,我依然覺得,係有另一個世界嘅存在。
Gay廉有新文
留名

多謝
Gay廉有新文
留名

正皮呢
因為我感覺到,嗰個女仔係一個真實存在嘅人嚟。

我決定再試驗多一次。

我選擇咗喺一個月黑風高嘅晚上,臨瞓前,攬住我阿妹隻米妮公仔瞓覺(因為唔見咗都無咁唔心痛)。

如果真係有另一個世界,咁我喺夢入面放低隻公仔,返到現實真係唔見咗嘅話,就證明我真係無估錯。

結果,醒返之後,我張床真係唔見咗隻公仔!

真係有嗰個世界嘅存在!
咁快有負皮
Gay廉有新文
留名

正皮呢

Strong hold
我好激動咁衝去同細妹講哩個咁驚人嘅消息:「細妹!真係唔見咗呀!」

佢第一個反應唔係慶祝我成為陰間哥倫布,而係一巴摑埋嚟話:「衰人!唔準再拎走我隻米妮!」

佢摑咗我一巴之後,我先發現米妮就喺佢手上。

不過咁,自此以後,我瞓覺抱緊嘅野,偶爾都會唔見。

哩件事畀媽咪知道咗後,佢一直都好擔心,帶我四處去走訪名醫。
咁快有負皮

我有太多仇家
Gay廉有新文
留名

正皮呢

Strong hold

正皮
留名
Gay廉
留名!會係一個點的故呢
等到你既文
留名
哩件事畀媽咪知道咗後,佢一直都好擔心,帶我四處去走訪名醫。

途中有一位年紀好大、白髮長眉嘅伯伯中醫,佢話佢識少少『哩啲嘢』,就同我媽咪講:

「夢可以係一個神秘嘅渠道,有足夠時間進入更深層睡眠,通去『另一個世界』都唔係咩奇事。」

伯伯話,有時人會喺夢誤闖『另一個世界』,但即使個夢幾奇怪,大部份人醒咗之後都會唔記得,只不過一般人嘅睡眠時間都唔足以進入『嗰個世界』。

佢對住媽咪講:「因為你個仔天生有渴睡症,比人更容易進入深層睡眠,人哋瞓八個鐘,佢兩分鐘就得,所以天生有能力接觸『另一個世界』。」

媽咪望住我嘅眼神,我到今日都仲記得,係好憂心嘅目光。

「不過要小心運用哩個能力,否則佢二十歲之後會有一場大災。」中醫伯伯最後警吿。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞