我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信

1001 回覆
1020 Like 18 Dislike
又留個名先
呢排gay廉好似比以前開心左
唔知係咪錯覺

點解咁講

你啲文中透露出黎嘅感覺開朗左
冇以前咁sad
頂,一次過live 左
睇係好睇
但孟生篇野個idea睇漫畫睇過
講個老婆死左 老公就日日見到佢老婆做番生前既野
睇係好睇

哩條橋其實唔係新野,睇過無數次,但係Gay 廉寫得好先會好睇
舊讀者留名
正評加速
Live左
live
live返
係囉,有巴打話要交代背景
please
聽完之後,陳SIR問我:「你覺得點?」

「有啲奇怪嘅感覺,但⋯⋯我又講唔到有咩奇怪。」

「廢話。」年輕警員不屑咁講。

陳SIR點點頭話:「咁你不如聽埋下一個先。」

我哋再入一間細房,微弱嘅白燈下,見到房間角落坐住一個眼神憔悴、一臉頹廢嘅男人。

張國贇係一個四十幾歲嘅中學老師,但個樣睇落幾後生,仲有幾分似洪永城。

「你一早知你爸爸係運毒?」

張國贇緩慢咁點點頭。

陳SIR問佢點解唔報警。

張國贇眼神飄忽咁話:「孔子都話,要為親者諱,佢係我爸爸,無理由䧟害自己親父。再加上⋯⋯爸爸係一個好正直嘅人,唔係為生計⋯⋯佢根本唔會咁做。」
贇字係咪讀作「斌」?

睇係好睇

我又無睇過哩個漫畫啵
不過我相信哩個概念都多人用
多謝絲打咁好介紹先
舊讀者留名

巴打
係囉,有巴打話要交代背景
please

慢慢 會交代啲
好正啊巴打!有曬d電影分鏡feel

多謝巴打
「咁案發時,到底係點樣?」

嗰日,張國贇收到佢爸爸嘅電話,話遇到困難,要佢去碼頭。

張國贇話聽爸爸講,迷叔以前都係運毒嘅成員,只係誠信唔好,好耐已經無搵佢出貨。所以迷叔一直都好眼紅張有成。

當日,迷叔就係想搶張有成啲貨,張國贇就馬上趕到現場幫手。

當佢趕到,就見到張有成個頭受咗傷流緊血,佢當然好憤怒,一嘢衝去打迷叔,想為佢爸爸出氣。

「打我?我就獨吞晒你哋所有嘅貨!」迷叔咁講。

三人喺漆黑無人嘅碼頭混戰期間,迷叔突然兇狠咁一腳將張有成踢落海,張國贇好緊張咁衝落海想救張有成時,迷叔纏住佢唔放。

「我爸爸呀,救我爸爸!」

「就唔畀你去!」

到張國贇真正落到海救人時,一切都已經太遲,而迷叔亦都已經揸住車走咗。

而啲毒品亦沉咗落海底,搵唔返。
招募正皮
睇係好睇

哩條橋其實唔係新野,睇過無數次,但係Gay 廉寫得好先會好睇

多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞