我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信

1001 回覆
1020 Like 18 Dislike
人工有無咁低
加油,新讀者留名
新故留名
好好睇啊
幫推!
好正 正評留名
又live
新讀者😍好好睇!
dllm好撚好睇
點解可以咁感人
上堂開始睇 未落堂就睇到底
新讀者留名
搭車睇睇到喊出嚟
咁早入黎做咩
要重案組黎做咩
直接寫信問死者邊個殺

黑警查案嘅咩?
新讀者留名
午更先
扮工時間出文無難度
「協助查案?」我實在唔太理解咁對住眼前哩兩個警察問。

「係。」一個年紀大啲嘅、大槪四十歲左右已經成頭白髮嘅警察,西裝筆挺叫陳SIR。

佢坐低一邊擦佢嘅漆皮皮鞋一邊講:「琴日碼頭發生一宗命案,一個六十歲嘅男子溺死係海上。追查下有兩個嫌疑人在場,但雙方都話自己唔係兇手,僵持不下,所以想你哋都幫一幫手。」

「殺人案關我哋郵局咩事?」我聽唔明,唔係你哋去查㗎咩,唔好同我講郵局有福爾摩斯。

跟喺陳SIR後面嘅後生便衣警員插嘴話:「我哋就係知道你哩個部門係送信去陰間,所以先想搵你幫手。」

「唔係掛,現今科學咁昌明,應該好快就可以破案啦,洗乜靠我哋呀。」我一咁講,個後生警員就喺後面點點頭,表示非常之認同咁。
宜家先睇到個po 頭兩篇好到肉
「哩方面當然我哋都會跟進,只係想多唔同嘅途徑調查。我一直都認為,查案嘅方式可以革新一啲,由死者口中講出真正嘅兇手係邊個,必定準確,係最理想不過。」陳SIR講嘢嘅時候,個後生警員喺後面嘆氣同搖搖頭。

「但我哋無咁嘅先例,一向都只係受親人委託送信。」

「事關人命,你咁都唔幫呀?」後生警員皺眉話。

「我只係怕開壞咗先例。部門創立嘅原意都唔係畀警察拎嚟查案。」

後生警員細細聲同陳SIR講:「拿我都話唔方好㗎啦,走啦,反正哩啲嘢信唔過。」

佢仲壓低聲線:「我都唔知政府入面點解會有一個咁樣嘅部門,好迷信。」

佢想走,但陳SIR仍然坐喺度,無走嘅意慾。

「如果我保證只此一次呢?」陳SIR開口講。

「一次咁多?」

「以後唔會再打擾你哋,我保證。」陳SIR企起身,伸手呈握手姿態講。

就咁樣,我就被逼開始跨部門嘅合作,追查哩單案件。
留言遲啲再覆
忍唔住手入左黎
M已L
Live左
唉屌,見到個名都諗住忍手唔㩒入嚟,頂佢個肺隻手唔爭氣,仆你個街,又要追故啦屌,希望樓主唔會拖故。但其實如果保持到小節式咁出應該都幾輕鬆追,會少啲拖劇情嘅情況,但主角故會幾時先齊呢
前2篇 sad 到仆街
留名儲一大篇再追

利申
已live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞