我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信

1001 回覆
1020 Like 18 Dislike
留名
終於有故啦

係呀
正評
gay 廉巴
好似早左入黎
gay 廉巴

Hi鋼巴
正評

愛死你
佢係一個五十幾歲嘅男人,名牌手錶同POLO衫,一睇就知非富則貴,照計應該自己揸車、唔洗搭小巴嘅人嚟。

果然如傳說中所言,無人喺佢前面同後面。

真係有兩個人?定還是我睇唔到?

死啦,越講好似越覺得有啲寒。

司機聽到佢講之後,好疑惑咁較個八達通機。

「咇⋯⋯」

「負咗錢呀。」司機大聲咁話。

「咁我一陣再畀。」佢講完之後,就坐咗喺我身邊,一路係度數散紙,只係似乎佢唔太多似有散銀。
舊個篇又棄

你睇清楚啦 邊有棄undefined undefined

等左你成個月呀

每日放工返到屋企都攰到即刻瞓著 都要糊口㗎

罰你隊10L凍gay廉

會糖尿病

想當年既GAY廉點會怕凍GAY廉會有糖尿
到底點解會畀兩個人嘅錢呢?

「 Sorry,介唔介意唱個五蚊嚟,我一陣還返畀你?」佢突然開口問我。

「喔⋯⋯可以呀。」

我拎咗個五蚊畀佢,佢向我講咗聲唔該,入完錢坐返低之後。

我發覺佢嘅目光一直望過嚟,一時皺眉,一時笑顏頓開。

我背部有啲涼陣陣嘅感覺,因為⋯⋯我覺得佢根本唔係望住我。

佢嘅目光似係望緊另一個人,眼神好關懷。
舊個篇又棄

你睇清楚啦 邊有棄undefined undefined

等左你成個月呀

每日放工返到屋企都攰到即刻瞓著 都要糊口㗎

罰你隊10L凍gay廉

會糖尿病

想當年既GAY廉點會怕凍GAY廉會有糖尿

哩排好注重飲食健康
「啊⋯⋯係呢,你又會入兩個人嘅錢咁得意嘅?」

佢笑咗一笑話:「因為我係幫屋企人畀。」

「你屋企人?」我左右環望話:「但我又見唔到你嘅屋企人?」

「的確正常。」佢苦笑咗一下。

「其實照我目測,你應該唔洗搭小巴呀。」

「因為已經慣咗。」

「孟生一定係好念舊嘅人嚟。」

「呵呵,還可以啦。」佢笑起嚟,唔知點解,覺得佢笑容帶點苦。佢伸手出嚟握:「我姓孟。」

「我叫南門亮。」孟生嘅手好有力,睇嚟係好有自信嘅人。

「我始終好奇,你啱啱話,『見唔到你屋企人係正常』係咩意思?」

「應該無乜人見到⋯⋯」佢望住我,好認真咁話:

「我媽媽⋯⋯就正正坐咗喺你個位上面。」

小巴繼續飛快咁奔馳,穿過喺繁華熱鬧嘅大街小巷中。車上卻係一片死寂。

搖晃不停嘅窗桿、街市檔口嘅叫賣聲、汽車廢氣、司機嘅粗口,變成靜默時間嘅主角。
留名

唉嗰篇末日故都未得閒追

慢慢

好唔容易live返點知發現篇故咁耐無更新文

幾時會一次過完嗰邊篇文?
留名

唉嗰篇末日故都未得閒追

慢慢

好唔容易live返點知發現篇故咁耐無更新文

幾時會一次過完嗰邊篇文?

因為哩兩個月我都用晒嚟寫新文同返工
嗰篇諗緊重寫好定就咁完好
落咗車之後,孟生小心翼翼咁扶住「空氣」,喺外人嘅眼中,佢簡直就係一個神經失常嘅人。

由扶、擔遮到開門,孟生終於返到自己嘅屋企,一間唔夠200尺嘅狹小公屋。

佢望住廚房,然後又望住個廳。
我好奇咁樣問:「你媽媽而家做緊咩?」

「佢⋯⋯煲緊湯。」孟生尷尬咁講。

「喔⋯⋯」

「頭先你話,可以幫我送一封信畀我媽咪、究竟係咪真係得?」
孟生望住「空氣」,就開口講:

「我叫孟宗。今年五十一歲⋯⋯

喺我三十歲嗰一年, 我做咗倫敦金。

好多人都會有一個疑惑,點解倫敦金可以咁無良,連阿婆嘅儲咗一生嘅棺材本都呃。

因為我哋大部分人都畀一個信念洗腦,就係:「佢咁蠢,我唔呃佢,佢遲早都畀人呃㗎啦。倒不如我呃佢仲好,可能仲無咁盡。」

倫敦金個世界好簡單:賺錢,唔賺錢;佢死,我死。反正簽咗約,根本就責任可追討。越多交易我哋越多佣,我哋就係咁跑數。」
「今個月嘅家用。」孟生將五位數嘅支票放喺枱面。孟媽啱啱由細到淨係容納到一個人嘅廚房,轉身拎住湯出嚟一個唔夠一百呎嘅廳。

當孟媽見到支票嗰刻就板起口臉,放低煲湯、低頭睥住地下講:「我咪叫咗你辭職囉。」

好似被人開咗個制咁,孟生激動咁話:「個個呀,個個媽咪見到家用都開心!人哋陳師奶個仔畀咁少,佢都笑笑口,係得妳一個先會見到家用都黑臉㗎!」
gay廉有新文啦
唔知仲記唔記得我

當然記得啦 你話個名因為一首詩個故先改嘛

好開心gay廉仲記得我
希望個故可以令我人生又有番d動力
gay廉有新文啦
唔知仲記唔記得我

當然記得啦 你話個名因為一首詩個故先改嘛

好開心gay廉仲記得我
希望個故可以令我人生又有番d動力

希望啦
「人哋陳師奶嘅仔起碼係做教師,正當收入,收得心安理得!我講咗幾多次,做人堂堂正正,唔好要哩啲不義之財啊!」

「人哋搵幾錢我搵幾多呀?佢TA仔嚟咋!」

「唔係搵幾多嘅問題!」

「妖,我哋屋企咁窮,我點讀得好書呀!仲有咩工可以做!」孟生一手將一隻湯碗掃落地下,湯碗四裂,發出清脆嘅破裂聲。

孟太無再講嘢。
孟生知道每次佢提起讀書,怪孟媽無錢畀佢去補習班、興趣班時,孟太就會好內疚。

另一樣會令孟太傷心,就係『爸爸』。

有一次孟生鬧孟太,留唔住爸爸,令爸爸離開佢哋時。因為咁,孟太傷心咗一個星期。

孟生都知道,其實係佢爸爸唔要媽媽。

「飲湯啦。」孟媽打破沉默,再幫佢拾起啲碎片,拎入廚房扔掉,孟生睇到佢入廚房時偷抹眼淚。

每次有咩大事,孟媽都會叫孟生飲湯,當係平息風波。

孟媽係一個收銀,日前頭係百貨公司收銀,夜晚返嚟係酒店做保安。
總係要出去做野,由早去到晚,屋企得返孟生一個人,仲有四面牆,冷冰冰。

唯一一樣熱嘅野,就係孟太煲嘅湯。

唔知幾時,邊一次孟生講過佢鍾意飲西洋菜豬骨湯,從此,孟媽就瘋狂煲,總係會早啲起身喺出去前,煲湯留喺枱面。

「你阿媽係收銀妹咋,夜晚做雞!」

唔知係邊個同學講咗哩句,孟生將佢打到流血,牙都甩埋。老師叫咗本來應該返嚟工嘅孟太嚟,佢要不停向人哋家長同老師道歉。

孟生本來以為孟媽會狠狠咁打佢,因為佢哋賠咗一個月人工畀人,但返屋企嘅路上,孟媽攬住我喊。

「媽媽無用,媽媽窮,要你保護。」

都係以前嘅事。

孟媽最後都係決定,收咗張支票。

「張支票我都係幫你收咗佢啦。」

孟生一邊飲湯,一邊猶豫考慮,最後開口講:「我⋯⋯我⋯⋯我可能搬出去同Mandy住,我哋都決定咗下個月結婚。」

「咁⋯⋯咁快?」

「我哋諗咗好耐啦。」

「媽咪閱人無數,都睇得出哩個女人唔係真係鍾意你㗎,佢關心你買咩畀佢仲多個你健康。」

「唔洗講。總之我一定同佢一齊,亦都搬硬。」

「你聽我講得唔得啫!」

「咁你聽我講一次又得唔得呀!」

孟生好大力咁推張枱,今次成煲湯倒瀉滿地,佢拎埋自己嘢就呯門走咗。

嗰次係孟生最後一次見佢媽咪。

孟生繼續有定時畀家用佢,孟生覺得憑住啲錢,孟老太應該會生活得幾好。

而無幾耐,孟生真係同Mandy結咗婚,亦如孟老太所言,喺倫敦金炒咗孟生之後,Mandy好快咁同孟生離咗婚。
見返孟媽,係直到佢急性腎衰歇死。

當孟媽走咗嗰晚,孟生無喊。

當送孟媽出殯嗰日,孟生都無喊。

「直到某一個平常嘅晚上,我返到以前嘅屋企時候,係街上面,我見返我媽咪。」

「我點叫點喺佢面前,佢都見唔到我咁,我又摸唔到佢。其他人又好似睇唔到佢咁。

孟媽就好似一個影像回顧咁。
佢一個人企起條街,四圍望嚟望去,自然自語咁問:「我⋯⋯我係嚟做咩?」

過咗好耐,佢先話:「啊,我係嚟買餸煲湯畀個仔⋯⋯」

佢繼續喺街市買餸、買菜、買豬肉⋯⋯停喺度一陣,再買菜、買豬肉⋯⋯ 發現自己已經買咗,停喺度一陣,再買菜、買豬肉⋯⋯

「係呀⋯⋯我買餸煲湯畀我個仔呀。」佢笑笑口咁對住空氣講,好似真係見到人咁。

買完餸,佢就會搭小巴返屋企。佢又唔記得畀錢,成程車都無畀到,應該係畀司機鬧,佢要不停道歉。

返到去,佢好辛苦頂住腰痛煲湯,成日唔記得熄火,煲好湯就望住門口,一直等⋯⋯一直等等我返嚟。

只不過,係我一次都無返過嚟飲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞