我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信

1001 回覆
1020 Like 18 Dislike
攬晒上身
留名
「咁哩層⋯⋯我就唔知。」

陳SIR再次嚴肅咁盯住我問:「真係佢寫?」

「⋯⋯係。」

「對件案毫無幫助⋯⋯」陳SIR嘆息道:「不過多謝你哋今次嘅合作。」

「我可唔可以有一個要求?」

臨走前,我對張國贇輕聲咁講一句:「你爸爸話,佢無怪過你。」

佢抬頭望住我,眼神本來由驚慌,變為眼眶佈滿淚水。

「你放心,佢好好。」我拍拍佢肩頭就走。

離開時,我聽到好輕微、好輕微嘅絕泣聲。

出咗警局時,腦海仍然不停浮起張有成講嘅:「我唔係想佢逃避責任⋯⋯我只係信我嘅仔,仍然係一個乖仔。」

張先生,其實你會唔會太天真。

無講話咩篇完 係咪特登 啫係仲未完?
仆街live咗
哩件案件宗結之後,陳SIR有打電話嚟,打算同我講返件事嘅結果。

「案件結果出嚟啦。你曾經幫過我哋,所以照計都應該要通知你一聲。」

「呃⋯⋯多謝晒。」

「你有無興趣知結果係點。」

「其實我都只係一個郵差,事情知太多都唔係咁好。」

「既然係咁,咁我唔講啦。」

陳SIR係電話靜咗一陣,然後先話:「南門亮。」

「係?」

「到底佢自首係咪因為你?」

「陳SIR,我邊有咁大威力呀。」

「真係?」

我隔住個電話都仿佛睇到陳SIR蹙住眉個半信半疑嘅樣。

「陳SIR,你查咗案咁耐,都知其實人係一種好多嘢諗同考慮嘅生物,所以⋯⋯講大話都係好常見嘅事。」

「隨便你。」陳SIR輕哼一聲,好不以為然咁收咗線。

不過咁,自此之後,警方就無咗搵過我合作。

我收線後,飲一罐咖啡後,包好自己整嘅飯盒。

出去時,娟姐問:「你去邊呀?」

「去履行對客人嘅承諾,探佢個仔。」

〈張有成篇完〉

好睇!
做咗十八年郵差嘅誠哥拎住一封信,苦瓜乾咁返嚟郵局。

「做咩?」娟姐問佢,佢一邊R頭一邊話:「我畀人投訴⋯⋯」

成個Office笑咗出嚟。

「咪玩啦,你都畀人投訴,咁其他人咪炒得?」娟姐都忍唔住笑咁講。

郵局HEA做嘅人好多,但敬業樂業嘅都唔少,誠哥明顯係其中一個。

守時、有責任心,簡直係最好員工,我都唔信佢會畀人投訴。

「誠哥你畀人投訴咩?」

「偷懶⋯⋯蛇王⋯⋯」

有哩個諗法嘅人唔少,係因為有時,見到郵差著住制服,好休閒咁去咗食下午茶。
追到live 樓主快出文。
新讀者LM
無講話咩篇完 係咪特登 啫係仲未完?

真係未完 自隊膠
好好睇 不過張有成篇好似少左d 張力...

頭兩篇食緊早餐睇,要強忍淚水好辛苦
留名先
好好睇 不過張有成篇好似少左d 張力...

頭兩篇食緊早餐睇,要強忍淚水好辛苦

張有成篇對成個故事好重要
直覺上就覺得佢哋蛇出嚟食嘢。

但事實上,郵差嘅工作係用信量嚟計,限咗一個鐘要派完幾多封信。

有啲郵差好鍾意一嘢「爆Seed」,係短時間之內做晒所有工作,咁所以你見到嘅下午茶,多數都係午飯嚟。

因為咁,老細轉咗「限紅」,無OT錢補,再加重咗工作量。

結果個個郵差都苦不堪言,誠哥仲因為急住派信整傷咗隻腳。

就由我哩個閒人去陪誠哥去睇醫生。

去到醫院,一如往常要等勁耐。

「誠哥,其實你唔洗咁搏命㗎啵。」我同隻腳受咗傷嘅誠哥講。
隻船
Lm
推呀,好睇呀,原來樓主除左愛情故之外,寫呢d神怪故都好睇
lm
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞