我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信

1001 回覆
1020 Like 18 Dislike
樓主講下主角有咩身體特徵聯想下

糖尿病

做咩gay廉funny左咁多
新讀者留名 個故好好睇呀加油呀作者
新讀者Lm😍
唔知有冇miss到
想問點解咁細個部門有5億咁多錢
但員工(主角)得咁少人工
中秋節快樂
又live
gay廉 中秋冇文?
lm
gay廉 中秋冇文?

有呀 一齊過中秋
中秋節快樂

Gay 廉中秋快樂

中秋快樂
唔知有冇miss到
想問點解咁細個部門有5億咁多錢
但員工(主角)得咁少人工

無Miss到呀
回憶,總係唔走。

「生仔,你有無拖住你個妹㗎?」媽媽個樣後生咗好多,佢帶緊細個嘅我哋去街市買餸。

我嘅小學同妹妹嘅幼稚園好近,只係隔一個公園咁遠。

媽媽放工之後,就會過嚟接妹妹,然後再接我放學,然後帶住我哋兩個去附近嘅紅蘋果街市買餸。

我同阿妹,就會坐係街市嘅熟食檔,睇住數碼暴龍01,飲住一枝當時對我哋嚟講好大嘅玻璃樽可樂。

「拿,阿哥記住拖實阿妹呀。」阿媽總會咁樣吩咐我,因為阿妹成日都好鍾意亂走,唯有叫我拖住佢,廢事佢唔見。

我總係會覺得好煩,因為拖住佢,我會成日都睇漏一啲數碼暴龍嘅畫面。

特別係亞古獸進化呀!佢進化我就覺得滾動到不行。
新讀者留名
掙扎緊去唔去gym好
新讀者留名
放工留名
海面黑色嘅海水翻滾不已,好唔平靜。

迷叔當然唔願意,兩個人起爭執,迷叔一嘢打傷張有成。

「你試下叫埋個仔出嚟傾,睇下佢會唔會支持你!」

張國贇嚟到,只不過唔係支持父親,係站喺另一邊。

「你過嚟。」

「爸,不如你聽我哋講啦。」

三個人三口六面講清楚時,變咗係二對一,迷叔加張國贇對張有成。

「我真係唔想再害人啦!」
屌 Live左
衰仔
正評不解釋
近年最高汁故之一
張有成將一半嘅貨都扔落海,迷叔一氣之下,將張有成打傷,毫不留情咁一腳踢佢落海,之後忿然開車帶住另一半嘅貨走。

而張國贇,當佢爸爸遇溺緊嘅時候,佢努力咁救緊啲貨。

天色好黑,能見度極低,好難先可以喺海面上搵到一包、兩包。

「咕嘟⋯⋯」

當晚,只有兩種聲音,一種係遇溺聲,一種係搵嘢嘅聲。

唔識游水嘅張有成,一直聽住張國贇緊張咁喺身邊執緊毒品,好近但感覺又好遠。

直至佢真係再聽唔到任何聲音。

張有成講完之後,仰天長嘆。

「好諷剌。」我話。

佢無反對,好似默認咁,然後講:「一切都係宿命。」

「宿命?」我問。

「所有嘢都係註定咗,改變唔到。」

佢望一望我,然後話:「睇你個樣好似唔信。」
俾標題吸引咗入嚟
先發現係gay廉
好好睇
「的確嘅⋯⋯唔太信哩樣。」我坦白講。

當張有成嚟到陰間嘅時候,最初係去到一個好大嘅英式建築物,喬治亞式風格,古典而高貴。

守衛咁啱換緊班。佢隨便亂逛,入咗去一間小房,小房入面有一張長型木雕枱,上面放在一本黑色嘅簿。

「簿⋯⋯?」我唔知做乜,突然諗起我小學唔見嗰本簿。

因著好奇心,張有成望一望四周圍,無人。佢就打開本簿嚟睇。

唔睇尤至可,一睇佢就嚇一跳。

「丁酉年癸卯月壬辰日暮,有成勸迷伯而不行,爭訟數回,及贇至,二人戮力阻成,成反撒毒物於海,迷伯憤而蹴之,成頓踣墮海,失救溺斃,享壽六十有五。」

「上面已經一早寫咗我嘅死法,原來一切都係注定,都係宿命。」

「哩本⋯⋯」

「佢哋好似係叫⋯⋯生死冊。」

「生死冊?」

「世間萬物都係已經決定好,就好似遲啲會有隻遊輪注定十五日後會沉,無數人會死,哩啲都係命數。」

「有無數人死?係邊隻船?」

「你想救佢哋?咁樣未必有用。」

「唔通你由得咁多人死?」

「我會尊重命數。」

「張先生⋯⋯到底隻船叫咩名?」

「你想知我係可以講⋯⋯如果你可以同我交換條件。」

「條件?」

「你知我想要咩。」
俾標題吸引咗入嚟
先發現係gay廉
好好睇

你好呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞