我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信

1001 回覆
1020 Like 18 Dislike
一封信,由入郵筒,就會被送返郵局,然後送去喺揀信部,係揀信枱分揀,再放信入地址坑槽,最後由郵差分派。

哩個係正常派信嘅流程,我想講嘅係唔正常嘅流程。

有無人諗過,郵局一年運作成本52億,近25億去咗員工成本,22億係郵務運作成本,咁仲有嗰5億去咗邊?

5億行政費開支?你信唔信?

5億,其實當中有部分都去咗一個好少人知嘅部門度。
冇書面語
鍾意面語多啲

粵語入文都有佢好處

咩好處
Live左
唔係朝8晚5,有特別嘅派信方法,同時人手好少。

哩個部門嘅郵件係寄去另一個世界,死人嘅世界。

事實上,每個市民都有公民權利,享有一次使用嘅機會⋯⋯向嗰個世界寄一次信。

至於點解淨係一次咁多?哩個法例規定,我都唔知點解要咁定。

雖然話每個人都享有嘅權利,又並唔係乜信都寄,為避免服務被濫用,所以要嚟哩度寄信,首先要面試,了解下寄信嘅對象同必要性。

痴線㗎,寄信都要面試?

的確係痴線,不過痴嘅唔係我哋,而係其他人。

因為哩個世界真係乜人都有。
「請問⋯⋯慈禧太后⋯⋯係閣下邊位親人?」

「吓?一定要親人㗎咩?咁我份歷史報告嘅人物專訪論文點算呀?」

「我諗你約過另一位歷史人物做訪問好啲。」

下一位。

「點解你會覺得⋯⋯米奇老鼠會喺陰間收到你封信⋯⋯?」

「佢唔係陰間唔通係陽間呀?」

「?」

「你有見過佢係人間出現咩?」

「又真係無。」

「咁你都答咗啦。」

下一位。

有時唔知做咩,十個客十個客都唔太正常,所以除咗面試之外,有時我哋都會主動出擊,物色一啲特別嘅客人
有一個盛傳嘅奇聞,喺日落黃昏之時,會一個男人搭小巴。

「兩個人呀司機。」

怪就怪在,佢每次會畀兩個人嘅錢。

但全車嘅人,明明見到佢係一個人上車,根本無其他人。
lm
冇書面語
鍾意面語多啲

粵語入文都有佢好處

咩好處

粵語生動啲
Live左

唔驚 正皮同推POST會加速
留名
留名

唉嗰篇末日故都未得閒追
留名
新讀者留名
Push
所以有人猜測,話佢錢太多⋯⋯但亦有人話,嗰個人根本已經上咗車,仲坐埋喺車度,只係⋯⋯我哋睇唔到。

事實上有唔少人都話曾經見過哩個畀兩個人錢嘅男人,越傳越盛,就成為咗一個熱門嘅傳說。

我今次嘅目標就係哩個男人,預咗要小巴一日遊。
留名

唉嗰篇末日故都未得閒追

慢慢
正皮推po 加速
我真係識得一個人叫陳小黑
個頭開得幾好 加油
我真係識得一個人叫陳小黑

咪就係佢囉
個頭開得幾好 加油

莎華姐
新讀者留名
舊個篇又棄

你睇清楚啦 邊有棄undefined undefined

等左你成個月呀

每日放工返到屋企都攰到即刻瞓著 都要糊口㗎

罰你隊10L凍gay廉
飲咗幾啖咖啡,提下神之後,喺上咗車無幾耐,好自然地,我又瞓著咗覺。

瞓到咁上下,我隔離嗰個要落車,就拍醒咗我,我側身畀佢落車之後,就有一個男人上車。

「司機,兩個人呀唔該。」

我本來都無留意佢,但係喺我前面有對情侶喺度竊竊私語咁講:「喂,嗰男人明明得一個人都入兩個人嘅錢,會唔會太奇怪。」

一聽到哩句,我即刻成個人醒晒,留意住上車個男人。
舊個篇又棄

你睇清楚啦 邊有棄undefined undefined

等左你成個月呀

每日放工返到屋企都攰到即刻瞓著 都要糊口㗎

罰你隊10L凍gay廉

會糖尿病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞