我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信

1001 回覆
1020 Like 18 Dislike

隻牛死撚左會變奶?? 咁人死左咪會變返篤精

又幾好笑
「哥哥⋯⋯高高。」每當細妹講「高高」,佢嘅意思就係想騎膞馬。

「好累呀,唔好煩我啦。」我啱啱返到屋企瞓喺梳化,阿媽喺廚房煮緊飯。

細妹圓碌碌嘅大眼睛開始充滿淚水。

根據我嘅經驗,佢三秒後就會喊,然後媽咪聽到就會嚟打死我。

「咪喊啦咪喊啦!騎啦!」

當佢可以玩「高高」,就開心返晒,好似擁有全世界咁笑。

佢就開心,無諗過我係幾辛苦。

「南門亮!今日先生同我講你默書又0分!」

雖然唔係因為阿妹,但我最終都係接受咗媽咪嘅雞毛掃教訓,不停咁喊。

細妹唔知做咩,走過嚟然後背住我,蹲低。

「妳又做咩嘢呀!行開啦唔好煩我!」

「哥哥,高高,開心返。」
當我醒返返到現實,離開郵局嘅時候時,見到Crystal⋯⋯唔係⋯⋯係唐詩詩先啱。

佢喺郵局外面嘅天橋,一個人咁係度等。

「唐小姐,仲未走?」我行埋去問,佢抬頭見到我,馬上企起身。

「唔怪得妳咁熟口面,原來妳就係模特兒嚟。」

佢聽到我叫佢唐小姐,估計到我應該已經知道一切。佢苦笑又鞠躬咁話:「對唔住,我真係唔係有心。因為我知道哩個服務係親人先會幫寄,我都係逼得不已。」

「算啦。我又唔係警察,唔通拉你咩。」

佢沉思咗一陣後問:「佢⋯⋯睇完封信有咩反應?」

「佢話,好後悔為咗妳,無好好照顧妹妹。」我如實咁反映畀佢知。

「但係⋯⋯佢好重視妳送畀佢嘅星星,每一粒都好小心咁摺返入樽。」我交粒星星畀佢。

佢點點頭,身體開始抖顫,佢低住頭,淚水一滴滴落入地面。

「對唔住⋯⋯真係對唔住⋯⋯」

係哩一刻,我都唔知可以做咩,只係靜靜咁喺佢身邊陪住佢,睇住佢默默咁喊。

今晚嘅中環有啲凍,天氣轉涼,涼風四起。冷清嘅天橋,有一個女仔為咗一段後悔嘅關係,痛哭流淚。

淚水一滴滴落喺地面,可惜點樣都穿唔透到去陰間。好可惜,水亦無法回流,時光都係。

〈唐詩詩篇完〉

哥哥
好撚好睇呀屌 呢個題材好正 每個人都有唔同既故事 好鐘意睇呢類 加油呀巴打 已正評
唔好意思,點解呀妹會同呀哥一齊死?唔係話大哥見到唐詩詩前男友所以打起上黎,然後意外?
好入心呀

lm支持
當我醒返返到現實,離開郵局嘅時候時,見到Crystal⋯⋯唔係⋯⋯係唐詩詩先啱。

佢喺郵局外面嘅天橋,一個人咁係度等。

「唐小姐,仲未走?」我行埋去問,佢抬頭見到我,馬上企起身。

「唔怪得妳咁熟口面,原來妳就係模特兒嚟。」

佢聽到我叫佢唐小姐,估計到我應該已經知道一切。佢苦笑又鞠躬咁話:「對唔住,我真係唔係有心。因為我知道哩個服務係親人先會幫寄,我都係逼得不已。」

「算啦。我又唔係警察,唔通拉你咩。」

佢沉思咗一陣後問:「佢⋯⋯睇完封信有咩反應?」

「佢話,好後悔為咗妳,無好好照顧妹妹。」我如實咁反映畀佢知。

「但係⋯⋯佢好重視妳送畀佢嘅星星,每一粒都好小心咁摺返入樽。」我交粒星星畀佢。

佢點點頭,身體開始抖顫,佢低住頭,淚水一滴滴落入地面。

「對唔住⋯⋯真係對唔住⋯⋯」

係哩一刻,我都唔知可以做咩,只係靜靜咁喺佢身邊陪住佢,睇住佢默默咁喊。

今晚嘅中環有啲凍,天氣轉涼,涼風四起。冷清嘅天橋,有一個女仔為咗一段後悔嘅關係,痛哭流淚。

淚水一滴滴落喺地面,可惜點樣都穿唔透到去陰間。好可惜,水亦無法回流,時光都係。

〈唐詩詩篇完〉

個妹因咩事死?
唔好意思,點解呀妹會同呀哥一齊死?唔係話大哥見到唐詩詩前男友所以打起上黎,然後意外?

係 現實係crystal都在場 係混亂中兩個人遇上意外
個妹因咩事死?

交通意外
好撚好睇呀屌 呢個題材好正 每個人都有唔同既故事 好鐘意睇呢類 加油呀巴打 已正評

多謝絲打
除左三哥啲故都好少追故
但呢個又真係幾好睇 黎留個名支持下
除左三哥啲故都好少追故
但呢個又真係幾好睇 黎留個名支持下

多謝巴打
聽前輩講過:「仇恨嘅信係最麻煩。」

喺寧靜、毫無熱鬧氣氛嘅陰間,我向張有成先生遞上一封信。

「係咩信嚟?」佢點望都唔似親人寫畀佢嘅信,因為有警方嘅蓋印。

佢左望右望,好似喺度諗緊邊個仔係警察。

「呃⋯⋯係警方嘅查詢信。」我同佢解釋。

「查詢信?」

「佢哋希望你可以協助調查。」

張有成笑咗一笑話:「我已經死咗啦啵。」

「我知⋯⋯佢哋就係想知道邊個先係殺害你嘅兇手。」

哩個時候,我見到張有成嘅臉色一沉再沉。

事情,又要返去四個鐘前。
又有文
好多文
本身已經好鍾意陰間題材同埋人性單元題材,宜家gay廉將佢哋加埋一齊,好想睇下遲d會發展成點,加油

其實神(我)嚟留個明,皮已正
支持支持!
孟生個故流唔小眼淚
Lm
一口氣睇晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞