我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信

1001 回覆
1020 Like 18 Dislike
可惜,我從來都唔覺得哩種係咩超能力,反而渴睡症對我生活帶嚟種種不便。

老師: 壞學生,又瞓覺!

同學: 怪人睡魔,好奇怪!

M記經理: 點解你可以將啲薯條炸到變黑色!

做地盤唔得、做文員唔得、做司機更加死得。
gay廉有新文啦
唔知仲記唔記得我
見到fb通知 即刻入嚟留名留正皮
西樓GAY廉

我是來留名的
終於第一次可以追live lm
lm
lm
Lm
Push
gay廉有新文啦
唔知仲記唔記得我

當然記得啦 你話個名因為一首詩個故先改嘛
見到fb通知 即刻入嚟留名留正皮

正皮呀
西樓GAY廉

我是來留名的

Off兄
「南門亮,你係咪真係鍾意我㗎?」

「Zzzzzzzzzz⋯⋯」

「喂!南門亮!!」

我人生好似玩完咁。

當你以為畢業搵唔到工,人生玩完之時,仲有更弊嘅事。

喺我二十二歲嗰年,我返到屋企,發現所有屋企人都唔見晒。

媽媽、細妹,喺一夜之間消失晒,無再返過嚟屋企。

亦喺嗰年,我遇上前輩。佢問我:「有無興趣運用你天賦?」

「吓?」

「你可以一邊搵親人,一邊返工。」

「⋯⋯吓?」

「有無興趣做郵差?」

就係咁,我做郵差嘅故事就開始。
今年係香港郵政第176年。

第176年代表咩?代表真係好耐。

係哩個電子郵件同通訊APP大盛嘅年代,除咗政府部門、銀行、大公司之間嘅商業來往外,你問仲有無人會寄信?

有,仲有一班鍾意交筆友嘅寫信,或者寄下明信片咁,但數量都越嚟越少。

寫信係唔少人心目中,已經係老土,係過去時代嘅產物。

畢竟除咗小學生同中學生之外,仲有邊個會願意拎住枝筆寫嘢,有幾多大學生連筆袋都無。
舊個篇又棄
舊個篇又棄

你睇清楚啦 邊有棄
冇書面語
鍾意面語多啲
冇書面語
鍾意面語多啲

粵語入文都有佢好處
舊個篇又棄

你睇清楚啦 邊有棄undefined undefined

等左你成個月呀
新讀者留名
加上郵局近年一直為人詬病,畀人鏟到上天花板。鬧開放時間朝8晚5,根本無打工仔會用到。

由於郵局嘅不思進取,已經連續幾年蝕錢。(郵局係自負盈虧嘅部門)

所以局長一直都想開源節流,CUT一啲部門。不過,除非你學日本咁改革郵局,如果唔係都會蝕落去。

雖然鬧就易,郵局做嘅嘢又真係唔易。
舊個篇又棄

你睇清楚啦 邊有棄undefined undefined

等左你成個月呀

每日放工返到屋企都攰到即刻瞓著 都要糊口㗎
新讀者留名

你好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞