我係咪俾人呃左間公屋?

697 回覆
1406 Like 11 Dislike
好恐怖
親人都可以咁,真係好恐怖
雖然唔知可以點不過有得攬炒就攬炒
樓主你而家情況其實都幾壞
入息過晒
公屋冇實名,得住名
公屋拎左去做祭品召喚居屋
基本上房署唔會點理你
你想再申請又冇咩可能
你睇下你屋企人仲有幾多良知
肯俾幾多你當買斷你啦
上面唔識就咪害人, 呢單野好簡單,
你先叫你哥填份form 除左你名先,
本來拎左公屋10年後先每2年資產審查,
而家因為唔知邊條友改單軌制, 呢2年會check
但基本上你哥除左你名後, 我估佢都冇料超上限
(單人月入5皮幾或資產1球多少少)
咁佢保住間屋用綠表買居屋,
你就自己排過, 然後叫你哥比返十萬八萬你當利是

莫講話睇死佢個仆街阿哥唔會俾,更何況10萬蚊就想買張綠表?
老實講 佢結婚你會唔會同佢一齊住?

其實唔同你排 佢同老婆排咪一樣得 最多慢一兩年

你一個人就算18排都申請唔到嫁喇

冇話呃左你間公屋 搵成2萬 就有D志氣喇

佢個陣講到話我唔即刻排就會無左
我個陣應該係慒盛盛又信左...
唉 我會俾啲志氣架啦
上面唔識就咪害人, 呢單野好簡單,
你先叫你哥填份form 除左你名先,
本來拎左公屋10年後先每2年資產審查,
而家因為唔知邊條友改單軌制, 呢2年會check
但基本上你哥除左你名後, 我估佢都冇料超上限
(單人月入5皮幾或資產1球多少少)
咁佢保住間屋用綠表買居屋,
你就自己排過, 然後叫你哥比返十萬八萬你當利是

我應該排唔到
不過多謝你先巴打
我做十蚊八蚊都掹啲
冇嫁啦,單人再排過

排唔到了
屌,同我老母一樣叫我公屋加埋佢個名排快啲,排到比我阿哥換居屋,佢就結婚,你老味我呢?我死左?

你係比人捨棄果個
獨生仔無依個煩惱
仲有層自住樓

偏心到仆街,我就萬令蚊個月,佢加埋佢條女就6,7萬一個月,但就推我去死,雖然我係女,但我將來結唔結婚係另外一回事,完全無為我諗過

女人咪又係奉旨男人要有樓先結婚

咪就係 女要層樓做咩 留層樓比男人好過 起碼你可以搵個有樓既男人
樓主比人踩住個心口都唔諗住還拖, 唔恰你真係對自己唔住
反面,無論佢同你係咩關係都好,佢始終係會害你既人

兄弟相殘

歷史大撚把咩

樓主都傻西黎

我認啦 好傻好天真
屌 聯絡房署講返本身諗住同阿哥住嘅
點知條仆街結咗婚飛起咗你
隨時派返間單人公屋比你

真?

呢個應該係搵社署社工幫你寫信去房署
你直接搵房署會耍你

係喇 講到自己而家好慘比阿哥趕走 無地方住
最重要係話佢地仲要係你不知情下換居屋 專登隱瞞你
再爆埋過入息

唔通真係要行呢一步?

你唔行呢一步 佢就食硬你
佢有頭家大哂咩 佢做呢件事既時候根本冇考慮過你
如果佢有為你考慮過 你都唔洗上黎呻啦

屌sosad 俾你講到中晒
我都同阿妹排緊
不過老母有層居屋
所謂家人
其實都係利害關係

資本主義底下嘅社會就係咁㗎喇
依家買左居屋未?

好似睇左樓

好似未比錢你都可以反對,要快d做野
但最好問房署

Btw樓主真係幾慘

最唔舒服係個心
我自己租屋住 唔娶老婆累尻人
咁就算 錢同屋少事
我覺得佢儲心積慮呃我個下傷
真係曾經好信佢
老實講 佢結婚你會唔會同佢一齊住?

其實唔同你排 佢同老婆排咪一樣得 最多慢一兩年

你一個人就算18排都申請唔到嫁喇

冇話呃左你間公屋 搵成2萬 就有D志氣喇

個個都鐘意睇人攬炒

依家冇左你名 你鐘意咪排單人公屋 計分制下時間差唔多

你哥係呃左你一個一齊住嘅承諾 不過嚴格黎講你係冇咩損失

如果係我咪嬲一陣 其實你之前一定有諗佢結婚搬 自己可以有成間屋 依家調轉姐

不過你開得post都想攬住死嫁喇 唔反對
呢啲人真係好撚賤 btw你老豆老母有無講咩

無老豆呢種生物存在過
我阿媽會幫我講兩句
之前知道左佢換居屋
就幫我屌佢 佢就講左句
叫左我攪自己唔攪 抵死啦
同路人,不過唔同樓主既係,我係知情既。不過後來而家漸漸睇到越來越仆街既做法,好可能都會同樓主一樣會反面,特別係老豆左身,而家佢做法好似想開始分身家咁,好難頂

咁有無做啲咩
兄弟
你真係活起理想國
你大佬唔睇你,你都要自己小心

本身阿媽間公屋我又除左名幫佢排
我細佬食埋
而家諗住訓街

你堅係傻閪

你知唔知香港一日有幾多家庭兄弟姊妹爭緊老豆老母層樓

到一樣野
決定左唔撚生仔累尻人
換居屋你唔洗簽名?

暫時無簽過名

我睇返份公屋申請表,18歲以上有名都要簽署
我估份居屋申請表應該差唔多格式
都要有你簽署先有效
有冇巴打仲有份申請表可以睇下
Btw 你老豆老母先仆街 呃你個名用完即棄

避孕套是我
好恐怖
親人都可以咁,真係好恐怖
雖然唔知可以點不過有得攬炒就攬炒

過唔到良心 我細路好得意
唔想佢好似我咁慘
樓主你而家情況其實都幾壞
入息過晒
公屋冇實名,得住名
公屋拎左去做祭品召喚居屋
基本上房署唔會點理你
你想再申請又冇咩可能
你睇下你屋企人仲有幾多良知
肯俾幾多你當買斷你啦

我估零蚊 :0)
雖然未必關事 不過樓主你點同你阿哥分交税個供養父母個額?
我自己揾得多 用哂d免税額 都會幫屋企人交埋税
你阿哥真係好仆街

搵緊幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞