我係咪俾人呃左間公屋?

697 回覆
1406 Like 11 Dislike
是咪得戶主先可做換居屋嘅程序
睇到好嬲
迫佢俾返錢你啦
呃人個排公屋quota仲話人抵死
佢唔念親情你都唔好傻啦

你覺得我應該開幾錢
諗諗下好似都要揸翻啲係手

居屋平市價3成
你咪拎返1成半囉
揾左個大學同學律師朋友旁住 會遲兩日先講數
有新料update 大家
暫時兩個方案
一 一人供一半 間屋一人一半 佢住晒要俾一半租 可以係供屋錢到扣
二 一筆過俾補地價一半錢俾我 如果一筆唔到嘅話 就月供俾我 會叫朋友幫手出份有效力合約
多謝咁多位巴絲屌醒 希望成材
多謝咁多位巴絲屌醒 希望成材

巴打個fd好波
成材啦
lm

喂,呢個係你自己on9咋喎
你講到唔撚想要咁唔通唔拎呀?
自己讓比人就咪係度懶委屈啦,十足啲親戚扮爭埋單爭贏咗又口upup咁
仆街"屋企人” 真係見得多
當年媽子過左身之後 老豆另娶左個有背景既女人 仲生左個仔
一結左婚 就分開左住 我跟住嫲嫲 雖然係我話唔想同佢地住 但係當我提起既時候 佢係鬆左一口氣
到我讀大學個時 經濟出左問題 幫我支持我既係同我同年既朋友
好啦 出左身 叫做有少少成就既時候 就想我去佢公司幫手 但係出埋d垃圾人工 比我原本人工少1/3
最仆街係有次無啦啦介紹個有錢女比我識 後尾係我細佬話我知 原來個老豆想食左有錢女屋企d錢 本身想叫我細佬同佢結婚 但係條女性格好閪 細佬屋企人唔肯 所以先諗起我而個“仔” 都估到佢無咁好死
到我同我條女準備結婚 比佢地見下面既時候 我條女就私下比人笑“鄉下妹”
無血緣關係既人對我仲好過親生老豆
利申 請飲無請佢
暫時兩個方案
一 一人供一半 間屋一人一半 佢住晒要俾一半租 可以係供屋錢到扣
二 一筆過俾補地價一半錢俾我 如果一筆唔到嘅話 就月供俾我 會叫朋友幫手出份有效力合約

咪玩啦
你一開到聲,兩兄弟就反面啦,邊有可能一人一半咁供落去,方案一收皮
你阿哥有能力一筆過比咁大舊錢你,就唔洗呃你啦,你仲要話佢結完婚生埋仔,方案二收皮

我幫你寫埋劇本
1) 你唔嘈,成世比你阿哥家姐當on9仔佔便宜
2a) 你嘈,你阿哥一開始肯定理直氣壯用盡籍口話你唔除名乜乜乜,話你錯,如果你唔做足功課拎齊證據,你阿哥蒙混過關,請番番去1)
2b) 你嘈,你做足功課證明阿哥虛報資料/冒你簽名,佢見走投無路,肯定流馬尿,叫你體諒佢仔細老婆嫩忍耐下,仲會搵埋你老媽子出馬求情,叫你唔好揚出去。你心軟,請番番去1)
3) 企硬/纜炒,冇錢冇情講,傾唔掂/走數就法庭見,以後斷絕來往,但你唔再係on9仔

自己諗
試左你可以做既野先
最後都唔得就攬炒
唔洗諗
審查會發信通知你去樂富中心接受入息審查, 根据信中要求的文件, 全部申請人一齊去房署見職員

你竟然話你乜都唔知?中伏

你識條撚咩
開頭去左一次就夠架啦

你先識條撚 申請>幾年>審查>幾個月至兩年>派樓

自己上房署睇喇 或者google喇 :o)

審查封信上寫滿18歲既都要上去架 一係樓主根本冇左名 一係大佬唔知做左咩

如果樓主個時冇去過 又有做part time 返工 可以報串有人虛報資料 唔係小心抽查害到自己
暫時兩個方案

咪玩啦
你一開到聲,兩兄弟就反面啦,邊有可能一人一半咁供落去,方案一收皮
你阿哥有能力一筆過比咁大舊錢你,就唔洗呃你啦,你仲要話佢結完婚生埋仔,方案二收皮

我幫你寫埋劇本
2a) 你嘈,你阿哥一開始肯定理直氣壯用盡籍口話你唔除名乜乜乜,話你錯,如果你唔做足功課拎齊證據,你阿哥蒙混過關,請番番去1)
2b) 你嘈,你做足功課證明阿哥虛報資料/冒你簽名,佢見走投無路,肯定流馬尿,叫你體諒佢仔細老婆嫩忍耐下,仲會搵埋你老媽子出馬求情,叫你唔好揚出去。你心軟,請番番去1)
3) 企硬/纜炒,冇錢冇情講,傾唔掂/走數就法庭見,以後斷絕來往,但你唔再係on9仔

自己諗

唔好心軟+方案2似乎最可行
萬一失敗都係攬炒
好過一開始咩都唔爭取直接攬炒第日俾人閒言閒語
睇到好嬲
迫佢俾返錢你啦
佢唔念親情你都唔好傻啦

你覺得我應該開幾錢

居屋平市價3成
你咪拎返1成半囉

睇下間居屋市值幾多
綠表平咗幾多
再同佢拗要返差額一半
睇到好嬲
迫佢俾返錢你啦
佢唔念親情你都唔好傻啦

你覺得我應該開幾錢

居屋平市價3成
你咪拎返1成半囉

睇下間居屋市值幾多
綠表平咗幾多
再同佢拗要返差額一半

要返1成半
睇落好似兩條友各賺1成半差價
但佢有樓住,你訓街
暫時兩個方案

咪玩啦

我幫你寫埋劇本

自己諗

樓主,個世界係自己最可靠
好多老豆老母連自己仔女都害得落手
何況係個哥哥仲要宜家有個女人係隔離?
樓上已經講左你點做之後嘅結果
自己利益都維護唔到,第日點樣保護你想保護嘅人或者事?
唔係話你反面就冷血或者唔講親情唔洗去咁盡
而係佢對你都可以咁,真係為你好?你自己知道
人地對你點你就更加要十倍奉還
呢個係你係社會嘅生存之道
自己諗清楚
攪炒啦
當一層居屋300萬
7折 210萬
賺90萬綠表地價 你要佢既一半
即係要佢嘔45萬俾你
一個人做 仲要三個人洗
佢俾完首期裝修 你覺得佢仲有咁多錢?
你都係攬炒 出返啖氣算啦
攪炒啦

是咪得戶主先可做換居屋嘅程序

可以戶主受權名單入面既人買
當一層居屋300萬
7折 210萬
賺90萬綠表地價 你要佢既一半
即係要佢嘔45萬俾你
一個人做 仲要三個人洗
佢俾完首期裝修 你覺得佢仲有咁多錢?
你都係攬炒 出返啖氣算啦

人地拎45萬裝修都唔益佢啦
仲有可能佢做95按都未必有45萬
訂合約根本係無用,佢一句有拖無欠就收你檔,你玩摟炒仲有一線生機。
(不過你 check 左自己簽左咩文件先再決定下一步點做)
唔屌你唔得
事實係你自己弱撚智 人地叫你做乜就做乜
你自己一開頭都無為自己諗 人地話乜就乜
依家擺到明過橋抽板 你仲係度心軟
唔攬炒正廢人
可以點攬炒?
樓主係戶主咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞