有冇Fresh Grad仲未搵到工?(10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
其實搵唔搵agent好
依家主要喺jobsDB jijis CTgoodjobs 到搵

其實我覺得與其搵agent 不如搵熟人問,睇下你有興趣果行有無friend 做緊。而佢公司又請人?

我問咗兩個friend, 兩個friend 都話佢公司搵緊人,兩間都有得見。

又有道理,識人好過識字
不過身邊朋友多數做audit
自己想行research analyst 嗰邊
17 fg 啱啱開始搵工
先拜interview 神
Interview神
Offer神

番緊工請病假見工
但係又驚請左
之後有interview 又請唔到

再病假/事假請半日
求interview神保佑
聽日第一個interview

咁遲先搵既
利申 我都搵緊 一齊加油
見住d fd份工由6月返到依家 好順利
好sad
好sad

唔係有teller offer咩
唔做住先?

10月10號先返
其實都係麻麻地cs類既工 仲搵緊
好sad

唔係有teller offer咩
唔做住先?

10月10號先返
其實都係麻麻地cs類既工 仲搵緊

明明對cs無興趣但成日收到cs offer
大家好,岩岩入泥同大家傾計
bg:3大 cs
身邊同學大多都係16k-17k
由七月穩工穩到依家,主要in大公司,上星期終於收到offer
其實fg 無經驗想入大行做sales 係咪一定要由teller/ phone banking 做起 幾間agent 打黎都講同一番話叫我諗諗

有經驗只不過係易d入姐
基本上間間bank都長期請人
銀行請sales好睇你面試表演
同埋想搵bank工唔好經agent搵
直接去銀行個website搵
Fg 求意見 收到個offer 係係間公司既Marketing and event line 但成條line得一個leader 加兩個officer 姐係所有野基本一腳踢仲要加sell埋佢公司既產品 但人工只有10K+2%佣金(要跑夠數先有得分)應唔應該take個offer? 定再揾下其他先?

利申 top up degree fg 本身讀event
今日收到3個PHONE CALL叫我INTERVIRE

想問有冇人IN過冠威 既 Assistant property officer? 叫我去SECOND IN

同埋一間清潔承辦商既MT 有冇人in過
岩岩收到second in call

咁遲先搵既
利申 我都搵緊 一齊加油

玩左成個暑假,覺得玩夠先搵
btw一齊加油巴打
其實搵唔搵agent好
依家主要喺jobsDB jijis CTgoodjobs 到搵

其實我覺得與其搵agent 不如搵熟人問,睇下你有興趣果行有無friend 做緊。而佢公司又請人?

我問咗兩個friend, 兩個friend 都話佢公司搵緊人,兩間都有得見。

想問係邊度搵AGENT?
過probation會加人工係正常

唔係
冇review unless otherwise stated...
想問簽約洗唔洗著番SUIT去?

No la
簡單斯文smart casual is okay
其實fg 無經驗想入大行做sales 係咪一定要由teller/ phone banking 做起 幾間agent 打黎都講同一番話叫我諗諗

係 除非你好特別地標青
17 fg 廢U acct grad
想做accouting clerk有無可能有10k 點先搵到啲大公司既acct department工

唔洗咁低!
最少12
上星期4 second in完,希望有offer啦offer神

同埋一段second in完幾耐先會有update

Max 2 weeks
而家有兩份工 大家會點簡?

1. 5.5日長短週
某d繁忙日子老細要求要ot無補水
有西同事(已見)
大公司 個名好d
辭職要3個月通知

2. 5日 細公司
有補水補鍾
無咁忙
細公司 個名無咁響
有相熟舊同事在職

兩份同人工 同行業

細公司學野多啲,FG entry post 鎖3個月好伏
其實搵唔搵agent好

想問係邊度搵AGENT?

FG 搵agent 其實冇咩用...
今日收到3個PHONE CALL叫我INTERVIRE

想問有冇人IN過冠威 既 Assistant property officer? 叫我去SECOND IN

同埋一間清潔承辦商既MT 有冇人in過

聽聞人工都相當奀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞