有冇Fresh Grad仲未搵到工?(10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
如果一間公司兩個月前in完但reject左offer,到今日見到佢又開同一個post請人,但自己其實到依家都未搵到工,如果返去再apply呢份reject過嘅工,係咪好on9?
岩岩搵到工 係非first tier ibank既middle back office 人工ok
但朋友叫我再報big4 advisory
話前境好d
應唔應該聽佢講

梗係揀ibank啦

Advisory係咪都要做狗

ibank工邊到搵
門檻高唔高?
岩岩搵到工 係非first tier ibank既middle back office 人工ok
話前境好d
應唔應該聽佢講

有冇hints邊間 同做咩area
利伸做緊

話前境好d
應唔應該聽佢講

有冇hints邊間 同做咩area
利伸做緊

Second in 份到嘅機會有幾大
黎緊second in
Offer神
offer神
有冇tg gp交流下?

而家呢個時間搵med sales有無可能
搵左成個月工 in左起過大份工 一份offer都冇 灰到
搵左成個月工 in左起過大份工 一份offer都冇 灰到

Expected salary你地寫幾多?
貼過黎睇有冇多D人傾先

一份係HKTV marketing (人工唔係高 呢份啲人好似後生啲識多啲朋友)

一份係移民公司既sales (呢份可以跑下數搵多啲錢,又冇金融保險果啲咁乞人憎)

有兩樣野想問
1. 有冇巴打返緊hktv 知唔知佢地marketing會唔會ot o到狗咁?

2. 移民公司market大唔大,想搵下錢又做唔做得過?

或者大家有冇其他提議都可以講下
搵工搵到好迷茫
次次見完都無offer
到底我有d咩問題
Offer 神

Same
如果一間公司兩個月前in完但reject左offer,到今日見到佢又開同一個post請人,但自己其實到依家都未搵到工,如果返去再apply呢份reject過嘅工,係咪好on9?

push

咩都做得
就算人地問點解唔做返本行都極易答
前提係人地都唔介意要乞食科先

啲人針撚住嚟問 我話job security 問題唔撚掂
屌 解釋又唔撚明
利申: IT 9, 聽過幾個lecturer 講outsource已經十分普遍 廿年內係搵到食 但廿年後就唔知啦

It9 都算乞食科? 仲以為你講social

soc sci 先終極乞食

失業3個月得幾個interview
想做hr 結果得一份有得見
家陣連廢紙都冇得回收
冇得同呀婆搶生意

IT9 首先無頭髮 無生活
無能力仲會比人淘汰
我讀過幾年完全知自己去到咩料

見學校讀IT個D已經冇頭髮

根本有手有腳就請 但一做就廿年
之後個廿年你會擔驚受怕

push

最好唔好啦
如果係同一個hr handle你咪

不過你好想嘅都可以一試嘅
想問下份工佢話係2年合約,如果我未做夠2年就辭職係咪要賠錢
兩個星期都仲未有消息second in

push

最好唔好啦

其實都好大機會會咁,因為間公司唔太大,上次係直接見manager我咁reject佢,再申請都好大機會係佢handle返我,我估應該都認得我reject佢

push

最好唔好啦

其實都好大機會會咁,因為間公司唔太大,上次係直接見manager我咁reject佢,再申請都好大機會係佢handle返我,我估應該都認得我reject佢

我覺得你份apply會直入垃圾桶
有無巴打有留意cruise公司
見有guest service officer and reservation officer咁
會唔會知人工同埋好唔好做?

小推
Offer 神
星期二in嗰份please

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞