有冇Fresh Grad仲未搵到工?(10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

9月中仲有咁多fg未搵到工

好出奇咩

我都唔想拉高失業率
爭取極都無人畀機會

AGGER
見左幾份都唔要 都唔知自己衰咩 明明賣哂笑 大家都有講有笑咁

其實無得講
中小企請一個位果陣講緊可能係in十幾二十人
姐係你得幾%機率會比人請
識唔識chandler macleod
media 睇來都要挨世界
個offer得12K

9月中仲有咁多fg未搵到工

好出奇咩

我都唔想拉高失業率
爭取極都無人畀機會

AGGER
見左幾份都唔要 都唔知自己衰咩 明明賣哂笑 大家都有講有笑咁

其實無得講
中小企請一個位果陣講緊可能係in十幾二十人
姐係你得幾%機率會比人請

其實失緊業都至少為社會提高失業率數據
失業都對社會有貢獻架
其實點解啲人話入社工前要諗清楚
其實個辛苦之處係
但我見到好多工可以搵喎

唔想俾人爭飯食姐
利申有hku so work frd fg收到個28k offer
其他u 都好似起碼20k

不要說了 好葡萄
多謝offer神 我會比心機
interview 神
社工憑咩咁高人工
Offer 神 interview 神
想問 expected salary 應該點寫?
例如 $14K / month 係唔係 應該寫做$14k x 12months?
https://hk.news.yahoo.com/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%81%B7%E4%BD%8D%E5%A2%9E1%E6%88%90-%E8%B5%B7%E8%96%AA%E5%8F%AF%E9%81%941-5%E8%90%AC-225524929.html

政府公布今年6至8月最新失業率維持3.1%,就業不足率維持於20年新低,即1.1%。

其實佢地點收數據
其實個辛苦之處係
但我見到好多工可以搵喎

唔想俾人爭飯食姐
利申有hku so work frd fg收到個28k offer

但真心唔好做嘅位係邊
錢途就真係算係咁
其實個辛苦之處係
但我見到好多工可以搵喎

唔想俾人爭飯食姐

但真心唔好做嘅位係邊
錢途就真係算係咁

多數係工時長(但係香港好多工都工時長人工低啦)
我都算識多人做so worker 有人做青年沉迷打機 做嘅工作就係陪佢打機 然後叫佢去多d中心 唔好打咁多機 之後再寫report咁
其實社工大部分工作都係同人吹水 有咩搞唔掂搵返家長/報驚
其實個辛苦之處係
但我見到好多工可以搵喎

唔想俾人爭飯食姐

但真心唔好做嘅位係邊
錢途就真係算係咁

我都算識多人做so worker 有人做青年沉迷打機 做嘅工作就係陪佢打機 然後叫佢去多d中心 唔好打咁多機 之後再寫report咁

咁搞活動個d又係咩社工?
我係d ngo實習個d有部分係搞活動的社工
個d性質係咪唔同
其實個辛苦之處係
但我見到好多工可以搵喎

唔想俾人爭飯食姐

但真心唔好做嘅位係邊
錢途就真係算係咁

咁搞活動個d又係咩社工?
我係d ngo實習個d有部分係搞活動的社工
個d性質係咪唔同

搞活動就係另一種
明明interview 自覺表現良好
諗住今次會得米
點知兩個星期通知期又過去
到底幾時先搵到工

有冇打去問

問乜鬼呀
無電話就知收左皮啦
無謂柒多次
星期四又interview 希望今次得米
新工返左個幾星期已經要OT,雖然有補水,但壓力都幾大

而且份工係合約,加上冇前途,人工低,係學到野,但都係文職野,
一轉行/其他工就未必用得返,做D野又唔錯得,工作量又多,返到好攰

仲要自己上網填返工工時,D種類又分到十鳩幾樣,好春麻煩,唔小心禁錯制都要打電話叫人幫我改

唉,唔知自己頂唔頂到份約完...

而且份工係合約,加上冇前途,人工低,係學到野,但都係文職野,
一轉行/其他工就未必用得返,做D野又唔錯得,工作量又多,返到好攰

仲要自己上網填返工工時,D種類又分到十鳩幾樣,好春麻煩,唔小心禁錯制都要打電話叫人幫我改

巴打係返咩類型既工?

有時愈大壓力 愈易出錯

我都好驚做錯野連累人地

巴打係返咩類型既工?

有時愈大壓力 愈易出錯

我都好驚做錯野連累人地

銀行文員仔

巴打係返咩類型既工?

有時愈大壓力 愈易出錯

我都好驚做錯野連累人地

銀行文員仔

巴打我經歷同你有9成似 已經plan緊搵工
media 睇來都要挨世界
個offer得12K

巴打做邊範 我都係12k 不過份工好得閒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞