有冇Fresh Grad仲未搵到工?(10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

secondment會斬幾多 每個月都斬好撚慘

巴打background好勁?

我返左13.5冇耐 想轉但好似冇人要 唔知搵咩好
Offer神
Offer神
Offer神
有冇人有 騎牛搵馬既經驗?
如果我見完份文員FT 係試用期期間
如果我要請假係咪可以當面同呀HEAD請NO PAY?
同埋係試用期期間係咪 今日講走 聽日就唔洗返工? 我睇完勞工法例都唔太明白
點撚解個jobsdb 每日去到下晝三點左右就柒下柒下咁用唔撚到
有份工apply完有覆我做online text幾日後又問我d個人資料等等但係等左幾日都冇消息interview 之後我冇留意又apply左同一份工 又sd多次一模一樣既online text 大家會唔會又做多次俾佢?定係等多個星期話唔定有interview又或者算9數
有份工apply完有覆我做online text幾日後又問我d個人資料等等但係等左幾日都冇消息interview 之後我冇留意又apply左同一份工 又sd多次一模一樣既online text 大家會唔會又做多次俾佢?定係等多個星期話唔定有interview又或者算9數

都唔出奇既 我都APPLY左幾份 有幾份都打電話黎問CV 又話之前IN人 等到而加都未見 哂氣

都唔出奇既 我都APPLY左幾份 有幾份都打電話黎問CV 又話之前IN人 等到而加都未見 哂氣

即係乜都唔做算數?
本身7月搵到工返緊 上個禮拜食左老闆個仔隻死貓 老闆話係我做錯野叫我即走 話補返7日錢俾我
差2日就過試用 佢趁未過就叫我走 而家又要重新出發
Check家底究竟要搞幾耐
Interview神
Offer神
Interview神
Offer神
adore#又一星期啦
岩岩搵到工 係非first tier ibank既middle back office 人工ok
但朋友叫我再報big4 advisory
話前境好d
應唔應該聽佢講

有冇hints邊間 同做咩area
利伸做緊

我估soc gen
假設有a b兩份工
你想做a 多啲 但係b出左offer俾你 a未出
你地會點做 (a in完未夠一個禮拜,當兩個禮拜先係死線)

做住b先 , 等a offer比較下
反正一個月內即日通知 加 有人工

唔好亂接offer 做臭個名..

好奇想知點臭法
假設新入職人士 頭個月 無hea做 按足程序 通知日 因為份工唔岩既理由 辭職
(當然之後短時間內唔會再apply)

另外如果有個post之前間公司無請我
而家佢開多個位再請人, 再apply過 會唔會唔so我?

thanks!

我估係因為你浪費左好多cost, 之後你再apply呢間公司會難左有interview/offer

佢要人就會so,我試過同一個位俾佢reject(no interview), 之後佢再出我apply佢有俾interview我

最後有無offer?

係, 但係好多人都好小器, 好多好好記性, 你根本唔想做, 又接左個offer, 開始埋, 一行唔係真係大到咁, 唔會有秘密.... 麻煩到人, 一定會有後果
而家呢個時間搵med sales有無可能

唔會冇可能 長期請人

17fg 文科Soc sci background 會唔會入到行?好想轉行去healthcare 但係苦無門路 求教

healthcare, why?

直接apply la

多數係 一fill 到一隻人仔就有錢收
or 15-20% of your annual income
方丈
2016 grad
返左工一年
諗住再試mt/gt工,有冇見過呢個情況?
有冇人用過/apply過zebrx outsource 呢間野d jobs
一直都搵唔到工
好大壓力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞