有冇Fresh Grad仲未搵到工?(10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
其實八大乞食科根本唔知做乜好

咩都做得
就算人地問點解唔做返本行都極易答
前提係人地都唔介意要乞食科先

我都係乞食科出身 少年 唔怕
其實八大乞食科根本唔知做乜好

咩都做得
就算人地問點解唔做返本行都極易答
前提係人地都唔介意要乞食科先

啲人針撚住嚟問 我話job security 問題唔撚掂
屌 解釋又唔撚明
利申: IT 9, 聽過幾個lecturer 講outsource已經十分普遍 廿年內係搵到食 但廿年後就唔知啦

係咩問題 你詳細講 講埋你點答?
其實點解有時見個個人主動話我適合佢地但最後都係唔請

有人更適合 仲要更平
假設有a b兩份工
你想做a 多啲 但係b出左offer俾你 a未出
你地會點做 (a in完未夠一個禮拜,當兩個禮拜先係死線)

同b 講要考慮
想問依度嘅巴打係已經grad 左定final year 緊

fresh grad post應該fresh grad多啦

讀緊final year 但身邊已經好多人搵緊工了,好淆

冬季就開始大firm recruitment
你都開始找咪ok 囉
而家有兩份工 大家會點簡?

1. 5.5日長短週
某d繁忙日子老細要求要ot無補水
有西同事(已見)
大公司 個名好d
辭職要3個月通知

2. 5日 細公司
有補水補鍾
無咁忙
細公司 個名無咁響
有相熟舊同事在職

兩份同人工 同行業

細公司學野多啲,FG entry post 鎖3個月好伏

多謝應我 方丈
而家都積極揾緊工!
一揾到就轉

如果入左, stay 一年會好啲...

岩岩做左一個月唔夠
如果揾到下份 呢份唔打算落cv咁樣 會唔會好d?

方丈點睇?

同意 做咁短唔放算
假設有a b兩份工

做住b先 , 等a offer比較下
反正一個月內即日通知 加 有人工

唔好亂接offer 做臭個名..

祝各位巴絲搵到好工

我應該會揀3
但你自己既preference is?
想問下如果非legal出身有非大銀行compliance clerk 13k 3 months contract 應唔應該take??
Thanks in advance

有咩用呢... 你係compliance 要再上, 唔係legal 出身, 好難哦

但如果真係有興趣之後再讀返相關嘅cert呢

都係做clerk ,頂到上做peralegal (好似係)
岩岩搵到工 係非first tier ibank既middle back office 人工ok
但朋友叫我再報big4 advisory
話前境好d
應唔應該聽佢講

報啦梗係 報係唔洗錢
如果一間公司兩個月前in完但reject左offer,到今日見到佢又開同一個post請人,但自己其實到依家都未搵到工,如果返去再apply呢份reject過嘅工,係咪好on9?

係 而且唔會要你
而家呢個時間搵med sales有無可能

唔會冇可能 長期請人
第10日翻工 依然無正式跟過pj
假設有a b兩份工

同b 講要考慮

但最多都係考慮1-2日? what if a仲未出
假設有a b兩份工

好奇想知點臭法
假設新入職人士 頭個月 無hea做 按足程序 通知日 因為份工唔岩既理由 辭職
(當然之後短時間內唔會再apply)

另外如果有個post之前間公司無請我
而家佢開多個位再請人, 再apply過 會唔會唔so我?
thanks!
假設有a b兩份工

好奇想知點臭法
假設新入職人士 頭個月 無hea做 按足程序 通知日 因為份工唔岩既理由 辭職

thanks!

我估係因為你浪費左好多cost, 之後你再apply呢間公司會難左有interview/offer

佢要人就會so,我試過同一個位俾佢reject(no interview), 之後佢再出我apply佢有俾interview我
假設有a b兩份工

好奇想知點臭法

thanks!

我估係因為你浪費左好多cost, 之後你再apply呢間公司會難左有interview/offer

佢要人就會so,我試過同一個位俾佢reject(no interview), 之後佢再出我apply佢有俾interview我

最後有無offer?

I
假設有a b兩份工

好奇想知點臭法

thanks!

最後有無offer?

假設有a b兩份工

好奇想知點臭法

thanks!

Exactly me!!
而家呢個時間搵med sales有無可能

唔會冇可能 長期請人

17fg 文科Soc sci background 會唔會入到行?好想轉行去healthcare 但係苦無門路 求教
想問下如果非legal出身有非大銀行compliance clerk 13k 3 months contract 應唔應該take??
Thanks in advance

有咩用呢... 你係compliance 要再上, 唔係legal 出身, 好難哦

但如果真係有興趣之後再讀返相關嘅cert呢

都係做clerk ,頂到上做peralegal (好似係)

咁你意思係叫去直接唔好諗呢行?
想做digital marketing
但唔識photoshop ai 有無可能入到
想做digital marketing
但唔識photoshop ai 有無可能入到

有,做對客,account executive/marketig executive唔使識design
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞