有冇Fresh Grad仲未搵到工?(10)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
其實八大乞食科根本唔知做乜好

咩都做得
就算人地問點解唔做返本行都極易答
前提係人地都唔介意要乞食科先

啲人針撚住嚟問 我話job security 問題唔撚掂
屌 解釋又唔撚明
利申: IT 9, 聽過幾個lecturer 講outsource已經十分普遍 廿年內係搵到食 但廿年後就唔知啦

It9 都算乞食科? 仲以為你講social

soc sci 先終極乞食

失業3個月得幾個interview
想做hr 結果得一份有得見
家陣連廢紙都冇得回收
冇得同呀婆搶生意

IT9 首先無頭髮 無生活
無能力仲會比人淘汰
我讀過幾年完全知自己去到咩料
聽日冇interview

metoo
岩岩搵到工 係非first tier ibank既middle back office 人工ok
但朋友叫我再報big4 advisory
話前境好d
應唔應該聽佢講

metoo

兩個星期
其實八大乞食科根本唔知做乜好

咩都做得
就算人地問點解唔做返本行都極易答
前提係人地都唔介意要乞食科先

啲人針撚住嚟問 我話job security 問題唔撚掂
屌 解釋又唔撚明
利申: IT 9, 聽過幾個lecturer 講outsource已經十分普遍 廿年內係搵到食 但廿年後就唔知啦

It9 都算乞食科? 仲以為你講social

soc sci 先終極乞食

失業3個月得幾個interview
想做hr 結果得一份有得見
家陣連廢紙都冇得回收
冇得同呀婆搶生意

IT9 首先無頭髮 無生活
無能力仲會比人淘汰
我讀過幾年完全知自己去到咩料

見學校讀IT個D已經冇頭髮
岩岩搵到工 係非first tier ibank既middle back office 人工ok
話前境好d
應唔應該聽佢講

梗係揀ibank啦
話前境好d
應唔應該聽佢講

梗係揀ibank啦

Advisory係咪都要做狗

metoo

兩個星期

見到原來下星期一已經18號
真係

祝各位巴絲搵到好工

你四份工都唔同field 點比較
問下自己想向邊個field發展再揀嗰個offer啦
上次做足功課先去in
見HR都幾好
到見dept head就冇咩野講咁
睇黎offer冇機會

準備下星期個interview好過

metoo

兩個星期

真係

唉點解咁快

metoo

兩個星期

真係

唉點解咁快

有無巴打有留意cruise公司
見有guest service officer and reservation officer咁
會唔會知人工同埋好唔好做?
有冇tg gp交流下?
hktv graduate trainee 有written email,

Sameeeeeee

知唔知人工幾多,見要night shift係咪伏

hktv mt好似25k , gt就唔知
原本尋日約好左interview
但諗諗下對間野真係好無興趣
加上情緒唔係好穩定cancel 左個interview
上星期二in 完一份 到而家都係無電話
睇黎又無望啦
有無人係4a做緊?
in 得10分鐘係咪冇望
仲要係2個in 我一個
之前in 左好多份都係半個鐘以上的 ....,.

YES

岩既唔會傾咁少

我之前IN左份 輪流見2個唔同既人 見左成個鐘
而加咪又係坐左係屋企

加一
3個人in左我一個鐘
依然NO OFFER

我4個鐘頭in左4轉,總共見左8個人

祝各位巴絲搵到好工

巴打讀咩科可以有咁多飯 language?
有冇tg gp交流下?

呢到交流唔得咩?
話前境好d
應唔應該聽佢講

有冇hints邊間 同做咩area
利伸做緊
話前境好d
應唔應該聽佢講

有冇hints邊間 同做咩area
利伸做緊

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞