[IOS/AN] Kairosoft賽車物語2 育成賽車遊戲 (3) 請睇樓豬個人心得再問

867 回覆
2 Like 1 Dislike

遊戲名稱:
衝刺!賽車物語2 / Grand Prix Story 2
遊戲簡介:
玩家要負責賽車車隊的經營,並訓練你的駕駛員、培育技師,藉由相輔相成的系統,打造出最強的車隊,朝向 F1 那般的世界頂尖邁進。而且,經營車隊,隊中車手、賽車都不能馬虎,玩家除了可以選擇喜歡的車種進行開發之外,也可以選擇不同車手及技師加以培養以設計出獨一無二的機械。
遊戲截圖:

下載地址:
IOS: https://itunes.apple.com/hk/app/%E5%86%B2%E5%88%BA-%E8%B5%9B%E8%BD%A6%E7%89%A9%E8%AF%AD2/id1254318508?mt=8
AN: https://play.google.com/store/apps/details?id=net.kairosoft.android.paddock2_en&hl=zh-TW

樓主個人心得

1. 開局用咩人都無咩所謂, 因為真心無咩用, 因為CD時間太長,所以用咩人都得

2. 起手到而家我係用GT系既古典車搭越野系既兩棲, 2架都配搭4WD性能(LVL 41時會出現比你研究) (不過我都見有唔少老手用卡丁車搭兩棲車,所有方法都可以)

3. 建議當你有兩隊人或三隊人 (LVL 50時比300萬就可以換工場,有3隊人),一隊係淨係用黎打比賽 (打比賽果隊最少放4個炒氣氛), 一隊就用開發新車 (有齊哂整車技能既人係哂E隊,最少1個炒氣氛,車手有絕佳狀態時整車有加成)

4. 唔建議前期就抽零件抽車 (但中後期可抽), 雖然都係考你眼界準唔準, 但其實用商店買到果d零件升都夠用有突, 至於車就更加唔洗,勁車耗油量高, 而且仲要睇你技師既特性同數值,新車設計建議既數值, 唔夠高既話, 整到勁車出黎都可以比起初GT車屌打

5. 個人建議買建築,唔課金玩一星期多少少已經有2400買2個江戶城,升爆左要彩蛋有彩蛋,整勁車時要勁車有勁車 (整車時將風洞/試驗場擺係江戶城附近), 仲有多餘GP就可以拎去抽零件抽

6a. 新手開頭好缺錢,我自己有個方法賺錢,遊戲入面你可以挑戰其他玩家,而你會有個星數,個個起手星數都係500, 想容易D遇到250萬對手可以衝上1000粒星, 總之愈高星愈大機會見250萬賽事, 之後不過reload去搵d 獎勵有250萬既賽事, 搵到就派2架廢車出戰, 就算跑最尾都有50萬 (試過一次尾2同最尾,咁都會賺75萬), 25萬錢對於前中期升建築都有好用,而家250萬/218萬既賽事,可以比到你隻車手同技師好多exp,同埋更快max到觀眾去拎香蕉做研究

6b. 另一個刷錢方法就係用每日送既比賽晉級證專谷某一項賽事,大概20日度,你可以咩都唔洗做,帶2隻車手禁入去果場晉級賽事再退出,每次收50萬錢以上

7. 建築升級永遠儲油庫優先,因為愈多油意味你打得愈多場,去到打大獎賽要連續咁打,缺油同棄權無分別, 如果打打下發現唔夠油,拎架低耗油/廢車去打限時任務既高級任務打到升lvl,升lvl會送滿油比你,我都係靠咁樣打大獎賽

8. 研究院一定要研究所有零件上LVL 1先,唔研究既話商店會無得買,而定風翼同懸掛系統較為重要,因為e2舊野好重要,幫你高速入彎. 另外, supercharger (低速加速器)要ECU, 窩輪, 定風翼LVL 1

9. 有幾多好友加幾多好友吧, 加好友時會有寶珠,可以加成高速/加速/入彎/空氣動力/環境/空氣動力, 至於點睇自己ID? 係好友LIST度加人地ID果欄打自己ID去就會見到自己咩色寶珠
仲諗住等睇重心句添
New post no one
仲諗住等睇重心句添

自己試其實唔難
仲諗住等睇重心句添

都餵哂埋你口度,不如我幫你整埋車好無
新post繼續追

多謝

e排有d野煩緊,所以答問題可能會寸寸地,唔好見怪
臨訓前打埋個我個建築群重要次序,你地可以參考下邊d放係江戶城下面,邊d唔洗

首先比幅圖你地做參考

我個排序
top tier: (盡量放係三建築果個凹位[紅圈],或者係江戶城同另一擺設既夾位[藍圈])
所有動力室 (用研究資料限時boost架車三圍果3棟野)
雞場 (如果你無零件/車要升lvl,扔落forth tier都得)

second tier: (放係綠圈,再用單體擺設/松樹/櫻花/水池樹圍到佢得一個出路)
實驗室,博物館 (研究資料類)
儲油筒, 鑽油台

third tier (搵d櫻花樹/楓樹/1x1雕像/花圃圍住)
所有賽道模擬裝置
氮氣生產/氮氣筒
雞糧筒

建議圍法:
假設X係擺設,O係建築,唔好一字排開咁擺,卡啦卡啦咁建,一個建築盡量比3個單體擺設包圍,如下圖

XXOXOX
XOXOXX

forth tier:
訓練所 (因為我升好哂d人,未升好哂又急住升,放佢上second tier,或者將大量樹包圍佢到一個出口)
電視機
倉庫
販賣機餐廳車工廠

movable tier:
風洞/試跑場/設計室 (平時扔去一角唔洗理,到整車果時扔哂去top tier, 試跑場同設計室扔去紅圈 [設計完架車就將個設計室搬走佢,將試跑場扔落紅圈度], 風洞放係左邊江戶城果個藍圈)

others: (扔埋去一角唔洗理,圍都唔洗圍)
猩猩研究所
車庫
建設所

大家可能見我講既同幅圖有出入,例如有車工廠,雞糧倉係綠圈,因為我有2組建築群,一組係你地而家見到2江戶城搭開羅像,另一組係無show到出黎,一座東京鐵塔搭歪羅像 (+48環境)同莎莉公主像 (+58環境), 所以我係多空間到放d forth tier建築落綠圈位置

同埋我擺法係岩我e個lvl用,你地唔同lvl,對資源有唔同需求, 可能要自己再度過,但應該唔會差得遠

擺法既心得講到e度,因為真係講哂,講到無野講
岩岩整完 唔整嚕用住先
5000星屠殺實錄,無開氮氣同絕殺,普通咁鬥
653 980 748
求好友
東京鐵塔搭幾時先有得買
啲動力研究室只要有一間有路就可以啟動哂?
好似係
岩岩執到咁
如果想刷獎章,樓主同巴打們建議晉級邊個站?暫時我玩到芬蘭站,前面最多拎倒60章一個場,之後嘅場有冇更多章?有嘅我繼續升住難波先
召加好友
想問ios 點重刷遊戲存檔
留名
好似中垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞