「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1476 Like 409 Dislike
floppy IDE cable 有方向
00後 當00年出世 12歲已經出到iPhone 5定6
已經有pps 依個痴撚線app 電影任睇
唔洗foxy 到賭大細
其實語音係一個趨勢亦都無可否認,但到佢地出黎做嘢就會明,成個Office靜英英,得啲keyboard聲,佢就on鳩鳩係咁用語音input,自己都覺得尷尬,最後死死氣學用九方

利申:用漢語拼音,打字快過速成,因為幾乎唔使揀字,只要兩個字拼音一齊打就會自己組成詞語,部部windows都有,只要係台灣注音個到揀返漢語拼音就得。
咁岩岩做野 頭幾月比人習慣下都要既
重要intern

如果不思進取 姐係做左一陣 重係堅持個種低效方法去做 就唔得啦
真係唔覺拼音會打得慢過普通速度嘅嘅速成倉頡
返office又咪係用電腦
仲要99%係windows唔係apple
到時先學咩
Ms office online真係搞唔掂
有時開少少嘢就要Online跟住又down返落嚟
冇個program喺度煩到癲
之前用Mac機就係咁
識用chatgpt 寫email唔識用佢嚟翻譯
幾好笑
正想講,從未聽過港大中大人話自己讀三大
講得話三大嘅一定係科大
我發現因為用手機唔用電腦嘅問題
我發現好多毛或佢地藍絲啲黑社會都係呢啲情況
手機主要供給24小時娛樂
而唔係電腦果種24小使用嘅實際工具
所以原本一樣非常有實用價值嘅嘢變成一件令人類智力倒退嘅事
性大=聖大喎
我自己最盡個速度就係一分鐘八十個中文字,其實算係快,因為係兩個字咁打,唯一唔好就係好容易有同音字,公司文件打完一次要再check,同埋windows嘅漢語拼音係出唔到「嘅」「㗎」「嚟」「啲」呢類口字部詞語,我要另外搵個note save起一堆然後複製用但其實蘋果嘅漢語輸入已經做到晒。
再講呢啲人就算拎住部電腦只能係做手機做嘅事,所以變成電腦嘅工用等於手機
好撚簡單既啫 唔識搞咪叫佢唔好撚用
要用就自己Google學
淨係做伸手黨就叫佢食屎啦
其實係啲人唔識用chatgpt,你要用佢寫一篇/翻譯一篇好文章,首先你要「餵」啲範文俾佢學習,再教佢點寫,而唔係dump兩個keyword入去叫佢自己gen完就算好多大學生就係咁俾人屌到飛去。
電腦都唔係必需?
做倉定樓面?
排名邊間前4咪係4大囉
首先你要知個時代真係轉緊型
宜家個時代班20後真係有機會無接觸過電腦,由細到大都係用ipad,我真係見過班細路以為對住個電腦螢幕篤篤篤會有反應
個時代變化真係好大,佢唔識用電腦真係唔係佢問題
班後生肯學已經好好,你會勞氣係正常,因為係科技發展既衝突
返返去20年前,叫你用磁帶去錄影又唔好delete重要片段咪仲撚難
佢應該係指用cmd洗完,都要隻windows碟先裝得返windows?
個類比有問題啦,電腦係工作上嘅功能同效率兩方面都一定好過電話。

你部Tesla某啲路段行唔到就係行唔到,咁你都要識得用油車架連油車有兩個腳掣都唔知咁點搞 ,根本就唔係豪唔豪華嘅問題
大把80 90後用windows都係全部野鳩放desktop/download啦
而家唔中毒 純粹係因為搞家用PC冇價值 冇乜人屋企有PC同會用
要搞 容乜易
打廣東話口語,都可以好似打書面語/普通話咁成個詞語就咁打第一個字母咩? 定要逐隻字打?
BlueTooth
剩係識玩ipad 玩玩玩 連係電腦開新folder都唔識 文盲了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞