「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1476 Like 409 Dislike
bt係可以有大部份野,你講既問題係你搵唔到。
我有剪片執圖之類既野,一d極冷門既ps ai plugin 係要比成千蚊一年,bt係解決到,前題你要識搵種

同埋你講黎講去新科技,大把後生用mj入prompt都未識入d咩字,用poe問on9野以為自己識ai,唔洗講到依d新科技8,90後會唔識

我只係想講有基本it concept 點都好過乜都冇
唔止

係一個揸全自動ai車既人問你點撻車,點控制,點轉擋,點畀油,點剎車
down新番都要嘅
樓主聽歌係咪仲去3pm download?
睇老翻你咪仲去foxy download .rm ?
手機開笑版都係一個apps幫你搞掂哂
人地條片一下架,你想睇都冇得睇
時代改變就係咁架啦,而家叫你去捉魚耕田,你都未必識啦。相反你如果接受唔到佢地新一代個套,你係未來先會係俾人淘汰嗰個
唔洗講到捉魚咁極端,無論mac定windows, 電腦絕對仲係工作上既主流, 新一代果套究竟係邊套
BT都唔識? 你哋10後除咗識講蝗語之外仲識咩?
仲有開口埋口話而家有ai 就夠
ai 係幫識野既人做野
唔係比乜柒都唔識既人用黎扮識
聖鬥士大學
畢業有聖衣
新番都用jellyfin啦
佢地有好多野都習慣用手機做,甚至去到剪片呢啲都算專業嘅野都有部分人用手機去做。
我識個20後電腦手機乜都唔識用,真係文明倒退
中左hao123,上網搵解決方法
講起程式同埋安裝, 有D 00後 / 10後 直頭講 .exe File 係病毒.
佢主要係學用手機,可能玩到出神入化。
例如用手機剪片,00後分分鐘都做到俾你。
樓主自己梗係 80 90 後,所以 70 或以前就廢嘅,00 10 就乜都唔掂嘅後生仔,自己嗰代先係打江山嘅。代代人都屌上一代廢老,然後自己又做番自己屌嘅廢老

唔講呢啲住。真係要認屎認屁認「開山鼻祖」,點都係 50 60 代,由 Apple II 開始玩,同高登黃金一齊成長嗰代啦。你咪當佢哋咩都唔識先得㗎,internet 普及化都係 90 年代開始,即係仲用緊 modem 上網嗰陣,你估係邊代引入互聯網,邊代開互聯網公司,邊代買機起站?唔通係 90 後神童?

唔講 internet ,識人 80、90 年代嗰陣開公司,全公司啲黃金機都係自己砌自己裝 software 自己起 Netware (仲有幾多人知道 Netware 係乜?),Windows 3 又廢,有咩問題自己解決,重裝 Windows 簡直家常便飯,唔好攞而家一開新機就咩都齊晒嚟比
紙筆墨硯
事實三大只係啲科大友係到左痴右痴扮齊名同level
Kong u CU個啲一定話自己係港大/中大
80/90後用嘅電腦嘢
其實係60/70後或更老嘅人發明嘅

不過你要講整體使用者知識水平就正確
以前為左玩老翻搞好多野
剩係講砌機 依加班後生都唔會研究下
就咁比錢上網搵人砌送上門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞