「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1475 Like 409 Dislike
語音輸入咪得囉
仲倉頡速成9方拼音
樓音你原始人黎架?
睇下有無打電腦game啦, 識啲有打嘅明顯比賽識用電腦.
利申死中坑一個, 我都唔識速成倉頡, 我用廣東話輸入
阿伯

退休啦
退休咪大把時間諗住過去

時間唔等人
歷史中被遺棄的產物數之不盡
算盤、floppy、zip drive、甚至cd/dvd rom都已經絕跡左係notebook上好耐,變成乜都網上download化

舊野唔掉都好,一樣會慢慢老化,零件商又會停產,你想買隻cd-r燒下碟都少之又少咁好難搵

作為最念舊的日本政府都開始唔再用floppy,舊野被淘汰係命運,懷念下咪算,過多十年廿年,又會有好多而家新興科技陪你D舊野一齊消失
dir/w
cd..
rename
xcopy

呢D指令仲有需要咩
講出嚟都未必有人記得
用更加唔會用
話俾人知識呢D都唔會有人讚賞
你工作用途一定係買部pc方便啦

你要玩AI 既話一係mac , 行動型裝置點做得到local 機行AI model
中大近年廢咗好撚多
有d科唔好話科大
連shitty排名都高過中大

所以暴大仔真係唔係乜可以大聲聲講嘅嘢

ms google都出左app處理
你用過未?
冇計咁佢地真係冇需要用
除左要用專業軟件外,娛樂方面都冇乜需要用電腦
我自己除左寫code之外都冇乜需要用電腦
AOC夠有手機版啦, 一樣野咩?
認受性啊, 邊個版多人用啊?又斷章取義。
你係要打橫來講我都廢事同你磨落去。
真係估唔到會倒退發展

只係將娛樂抽左出來 係pad同smart phone到方便法後

會搞到pc 淪落到學都唔洗學

但個主流技術就重係電腦到 但新一代人連基礎都摸唔熟
做人真係唔好太過老屎忽
當年80 90後咪一樣俾人恥笑08小隊
以前外國讀書好鍾意上台灣chatroom撩女
有年暑假同朋友走去學hack機
就搵chatroom入面啲自稱女人試招
如果hack入後發現係醜女又或者係男扮女
就會偷偷刪晒佢啲功課或其他重要嘢
不過嗰個年代唔興自拍裸照無乜好嘢睇
你噏緊乜
all in one pc同laptop唔係電腦嚟?

餐廳間公司處理你講嘅上網落單 唔係用電腦做?你講叫人QR code落單係食飯 唔係返工喎 做乜鳩
到佢因為多人肥打字而請唔到人時自然會改
早十幾年就話啫
宜家考生少咗一半
呀豬呀狗智力正常肯讀吓書都入大學
仲三大四大笑都笑死
雖然我知會得罪好多連登仔,
容我講宜家仲要讀IVE真係要驗下智力
why not?
個mon打得橫
我用部ipad都10吋,新出果部ipad air有13吋版本
同notebook差唔多size

你覺得手機/ipad粒cpu唔夠勁去行excel咩?

覆email、簽pdf文件等文書工作而家邊部手機做唔到?
佢地覺得要課金俾content creator架
大佬如果網絡世界一開始係咁
紙媒根本就唔會死
00後太幸福,一出生咩網上資源都有齊哂學英文學電腦都好快好容易, 學習氣氛又好,電腦技能應該好勁
個陣高登係毒撚論壇
個班70後毒撚 我又真係唔睇少佢地電腦知識wo
個陣佢地20/30歲 全盛時期 上得高登
佢地笑人08小隊 冇咩問題
真係是但指一個出來都識打code 一個人落黃金逐件買料砌機

問題係佢地依部分人 係佢地70後整代人佔係少數

但我內文講緊80/90後係一整代人
細細個就電腦 上互聯網
睇電影既去學bt 打機去學破解
係普及既問題
過得最艱難嘅一代,競爭最激烈
唔識用嘅我叻過識用嘅你
ai好難用?
原來講到尾就係識開個網頁掟d指示過去
講到得你識冇人識咁
唔講仲以為個個自己train model買hardware 搞learning machine

下下用cloud仲搞笑
一d資安意識都冇

門外漢就行開少少啦
用到咪得

個客send個file嚟,又要等你返公司,返埋位打開個電腦睇,我用手機開完覆完啦
不如你睇下我講咩先?講set formula你又帶去覆email, 簽名。

不如你問下邊個會計佬坐office仲用13吋mon睇excel? 嫌近視未夠深啊?
電腦係根本 無左電腦你用電話打code?
電腦其實係一定要識 唔係要你用得叻
不過唔好話00 10後唔識 最近發覺好多90後都變到唔識電腦 屋企得電話+ipad
linux小眾嘢嘅話
全個世界都唔使運作
幾多公司用AWS
AI training點會用windows
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞