「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1476 Like 409 Dislike
你試下咁同老闆講?我一定要用iPad做野, PC 3個鐘做完, iPad要用5個鐘, 5個鐘之後先再搵我啦, 而家講productivity
個d公司 全部都係入職後 再學個system架啦

邊係平時係屋企學你個system

重要間間公司唔同
智能電話太方便 用到d用家懶晒
咁你點睇黑膠同cassette帶復活雖然唔算多人玩

唔係乜都可以用老啦收皮啦解釋
依個post開得幾好

00後問90點解要學coding
90後問80點解要學砌機
80後問70點解要學數理

可能我比喻差但只係想問文明係咪真係倒退梗,除非戰亂
你肯定唔係做it行業
linux command AI都未必幫到你啦
玩AI點會買mac
細細地玩人哋個model ios已經得
想自己train同改model 點都係linux
all in one / laptop呢D首先無得user砌
已經減少左對硬件認知的要求,同手機ipad一樣
唔洗知入邊有咩零件、入邊D線點插、咩插頭等

餐廳果部機而家有D pos公司直接跟埋,有咩就佢上門攪,職員根本唔洗識
冇乜可能
已經係俾你任揀輸入法
如果你淨係識語音輸入
咁點請你處理機密嘢
咁excel with python ipad又行唔行到呀

咪咁戇鳩為駁而駁啦
用到就得超級大笑話

以為全部公司都做同一樣嘢?
AI係大趨勢
你唔識無問題,少樣技能姐
再者AI初初就話打段字,gen下圖,作下文,遲下可以分析數據,推算市場狀況,評估未來走向,越餵得多佢,佢資料庫越齊全,佢運算結果就越全面越準確,更重要係只要有能源,佢可以24小時不停運作,人係比唔上,呢點亦係AI可怕之處

而資安
過去發生咁多次資料洩漏、閃卡流出,都唔係完全關cloud事,係關人事,係有人將相放上網,share俾朋友,你仲記唔記得?

有鎖自然會有解鎖,無話咩方法可以保證100%無事,唔係唔洗backup啦
excel word powerpoint office軟件就係office工作,email唔算?

洗唔洗要隻32吋mon先做野,少一吋都辭職唔做?公司俾你就用啦
以前crt年代10吋mon咪又係咁做
你真係完全唔識電腦

將AI睇到咁大
但事實係學術界都知 strong AI有排都未做到

cloud資安更加係
關人事嘅點係成日有傻仔放條private key出嚟 多過上網互send 互send最多咪性愛片流出 cloud俾人hack到係可以令公司破產
AGP, PCI, ISA
憑咩ipad一定要5個鐘, PC 3個鐘
首先office唔會追新機,一出新cpu ram hdd ssd就換,大把公司機仲停留係ddr3 hdd win 7呢D (當然再舊都有)win 7係近年較穩定,兼容度最高的ms os,而office普遍軟件對系統要求都唔高,我拎部i3同i7基本上無分別,cpu好少會用得盡100%

而家ipad性能絕對比得上i3,用office軟件都好順暢,唔會窒,10吋唔夠仲有13吋揀,出面D notebook都係咁上下,一樣係做到野,如果ipad因為你兼細而覺得productivity唔夠,咁notebook都一樣

btw配副老花眼鏡或者更幫到你
ipad keyboard cover其實同notebook差唔多,

mouse ext. mon要嚟做乜?
mon 係touch
ext. mon 你視力唔夠就視乎你幾深近視散光了,如果深,枱機用24吋都可能唔夠
十年前 星期日檔案 要特登做專訪「港孩」問題
當時係講緊00後重係小學生個陣
2011 年 星期日檔案

5. 走出童話[videorecording] /電視廣播有限公司新聞及資訊部公共事務科製作.
觀看人次: 15

"近年, 香港有一些形容家長與孩子的稱謂, 港孩、港童、怪獸家長、直升機家長等. 這些負面的評價, 都令人開始擔心: 下一代真的這麼不濟事嗎? 有專欄作家結集港童特徵寫成書, 也有作為媽媽的作家, 將家長的責任羅列出, 希望為人父母的, 從自身的角色, 看今代孩子的成長問題. 有學校在初小課程加入孩子自理內容, 學拿筷子、學綁鞋帶、學摺被等, 希望孩子不再在驕縱環境下成長. 亦有父母辭退傭人, 要

片搵唔返 簡介就有段
情況擺返入依個post

就係類似科技發展
所以app都變到user friendly左勁多
可以用餵到嘴邊來形容

同樣係港孩問題上 學拿筷子、學綁鞋帶、學摺被等
依d基本野係應該要識
上面講緊返工用電腦 關咩hardware咩事?
餐廳公司我唔係講緊舖面 係back office

你講嚟講去都係講緊餐廳員工唔使識電腦
古老當時興囉,潮流係可以復活
同著衫一樣,過一排興喇叭褲,過一排興窄腳,過一排興短褲

過多一排黑膠可以再死

但科技唔同,試下拎返5.25吋,3.5吋,floppy呀出嚟,實笑到你傻,一張丁屎咁大的sd卡已經係幾萬倍,科技復活我未見過,連最值得的crt都唔得,crt嚴格嚟講只係因為成本、大小而被淘汰,crt一樣可以做到高清fhd,而唔係因為技術
禮貌問一句 你係幾多xx後?(完全同以上討論冇關 只係大約想知)
乜嘢ipad productivity同notebook一樣
乜嘢嫌細而覺得productivity唔夠呀
梗唔係,做it貪乞食咩
但電腦唔係得it用,it寫code出嚟咪又係俾一般人用,唔通用個word excel都要識c++咩
win 2.x 3.x 95 97 2000等一路以來都用圖像化介面,而唔係dos咁要打code,就係想可以平民化、普及化,降低入門門檻,令大眾唔洗學寫code 都用到電腦,方便日常工作

科技越進化係應該越易用,同車由棍波發展到自動波一樣,留戀係寫code嚟自high根本無意思
佢肯定未返過office工 甚至未返過工
全世界office都係人人用電腦架啦
有邊個老細會叫人用ipad唔好用電腦
唔係因為老細老屎忽 而係productivity高啲 老細向錢看
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞