「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1476 Like 409 Dislike
互聯網大爆發係 90 年代,PC 百花齊放多係 90 年代。70 後去到 90 年代啱啱讀緊大學,而且仲係大學學位普遍年代,你覺得佢哋唔識玩電腦?你覺得冇人打機?就算再上一代,去到90年代都好識上網,裸聊都識玩

你嘅問題係,只承認一個狹隘範圍嘅電腦知識,其他一概唔入流。另一方面你接觸嘅人有 bias (唔奇,大部分人都有),上一代嘅世界唔認識,除咗幾個玩開電腦嘅,可能就得父母叔伯,下一代呢,你又睇唔起

其實呢種 bias 好普遍,尤其喺音樂喜好上,有晒研究數據支持
Memmaker?
就係講緊 90後 由小學生開始已經上網
你70後都要等到大學先互聯網大爆炸

=90後 係所謂既native speaker

你知唔知個重差別係差天共地

一個上住網大
一個大左先上網
視力正常無變
洗撚同佢嘈
仲係度死雞撐飯蓋
又唔係嘈嘅
睇小丑係一種娛樂
到頭來都係識同樣嘅嘢,有乜分別?
我夠可以話小學生冇實戰經驗咯
都話左無論中外嘅youtube tech channel都喺度屌ipad OS 搞到ipad pro productivity低(明明已經用緊m系列chipset)
仲要加埋佢個原裝keyboard之後,價錢同重量都同mba有得揮
個keyboard仲要一路打一路個mon會彈彈下
同埋個重量分佈係唔適合放大脾上面用

真心做pro工作要處理個大舊d 嘅excel,10吋點做?
都算
淨係對下文件對下數字你冇兩個mon都睇到眼殘啦

回到email,有word有excel有ppt
愛黎俾啲人out of office都可以開黎睇下架咋
真係喺手機/ipad上面做咩
條友都傻傻地嘅
連做同睇都唔識分
開到就得咁
點會冇分別 大家都係學英文
native speaker係一個境界

同埋我唔知點解你會停留係個刻
當年互聯網大爆炸係小學生 一直上網大 係大到依家now

同埋年齡 90後係成個最佳學習年齡都係上住網
你70後己經大學先有 黃金學習期己過…
即係話,依家啲4k /1080p AV片套套都有壓縮
但五六年前已經有壓縮喇喎,果時唔做?

而且,五六年前啲AV,質素好過現在1-2gb
果時我download 過幾套30分鐘 4k AV 有成40gb 以上,質素幾靚下
以 spreadsheet 為例,大人番工,大學做 project 就話日日操 spreadsheet 啫,唔通小學生日日有盤數佢揼?咪又係玩過幾次放低,唔知幾時再玩過?

到 90後小學生大到咁上下,201X 好未?到嗰陣 00 90 80 70 60 50… 全部都以非小學狀態去學 201X 新科技,代與代之間優勢都拉平到差唔多啦,但你又唔會承認 10 代小學雞叻過你喎,因為你認為嗰啲冇技術含量

所以你第三個問題係太睇低前代,以為佢哋學習能夠係 0
會唔會太睇少小學生要打機同睇av個種推動力?
你返工為錢 大把人係到扮工收錢
小學生玩電腦係要打機 係佢自主興趣 唔係因為生活所逼要搵錢
個種推動力你以為扮工人士可比?
其實都睇你壓個bitrate點拎

宜家好多都可能係拎dmm 嗰d出黎
dmm本身都係一套around 5-7gb
另外smart phone 技術完全係一步步來
本身大家就有功能機再轉smart phone

當年互聯網大爆炸先開始普及家用電腦 大家家庭個陣先第一次擁有電腦 係0>1個過程
電話功能機慢慢進化到smart phone 係1>2過程

如果係己經有1去2 係易好多 搞清楚
所以咪話你嘅問題係只承認一個狹隘範圍嘅科技囉,具體啲講,就係由打機睇 AV 習得嘅技術。又退一百步講吖,乜小學雞就打機睇 AV ,大人唔打機唔睇 AV ?同埋唔係個個人都對工作厭惡到好似連登仔咁,唔知幾多人工餘時間為工作去自己操電腦,連登見到又話奴性重
ipad做office野冇問題真係佩服,mon細睇email有圖,文件要attach已經超唔方便,task去改下圖,係excel改下野,再係ppt做埋report都講無問題既,真係佩服,pc可能係一個鐘搞掂,去ipad3個鐘都唔知得唔得,download 野落黎,paste張圖都煩到九彩
打機同睇av 係講緊解決問題既能力
係冇人指導 冇專門上堂 8090後憑自己利用互聯網搵到解決方法 正正係互聯網本身存在既最佳價值
當依班人細細個就識運用 己經扔離你所講既大人啦
佢地將互聯網 融入到生活一部分 唔係你班大人要工作先用

所以我先講native speaker 係一個境界 唔係你依d濕鳩商業英文
互聯網未普及,都一樣唔少屋企購置電腦,主要目的第一係打機,第二係打機,第三係工作
都一樣唔少屋企購置電腦 hallo? 你咪自己去Google下 80年代 家庭電腦普及率羅
你都識講互聯網大爆炸係90年代
我睇唔到大人打機睇 AV 遇到問題時,會坐喺度喊或者搵細路幫喎,咪又係自己解釋問題?以前冇上網仲難啲添啦,細路有冇操過唔靠個網嚟解決問題?況且上網解決問題又有幾難,難到可以比擬學習語言?難到要自細操咁交關?

我都唔講語言同電腦技能,喺個腦都唔同部份處理,兩者大纜都拉唔埋添喇
搞唔掂
連ipad加個keyboard = notebook都講得出

加埋上面話mini pc同laptop唔同PC...

我覆到呢度算
所以我講緊 人地小學己經係咁用
你要大左先咁用 點同人native speaker 比呀?

學習期又過左 思維模式又定左
人地就細細個開波 由細到大解決問題既方法係去Google多過問老母

你睇下70後個班 一陽指輸入法佔既比例高己經知咩事

我真心唔知你有咩信心講得出 整體70後人既電腦知識水平 會比8090後高?
會坐喺度喊或者搵細路幫喎,咪又係自己解釋問題?以前冇上網仲難啲添啦

另外依個咪就係重點羅
90後係細細個已經可以用 同埋會用
用Google多過問老師
所以你話依種生活習慣差距 70後點彌補?

都係我頭先個講

人地係上住網大
你係大左先網

簡簡單單兩句 已經存在極大差距

我真係唔會明點解你會覺得70後好識電腦
你不如話而家啲細路唔知咩叫foxy
佢係想話
70後真係IT毒撚
一定勁過你90後幾條街
呢個當然係無容致疑嘅事實
當年搞d老翻,破解,咪就係呢班人搞出黎

不過80,90後就普及度高咁囉

00後就行過左火位
直頭電腦都唔識用,行返轉頭要用手寫板/語音輸入
呢d宜家就真係d阿伯用緊喇
最搞笑就係咁都仲可以死撐話做到野
大佬你間公司規模大少少都唔會下下容許你用自己嘅portable device去處理公司嘅data
亦都唔會有人會覺得你日日喺度讀d你要打嘅字出黎係正常囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞