「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1476 Like 409 Dislike
唔係因為進步先唔識用電腦咩
變態咁解
魚拉特 啪啪啪
想當年第一部電腦64gb ram咋
打錯 係 64mb ram, 後尾有人教我裝256
On9 樓主個問題明明係問點解10 00後唔識用電腦

你學校要學入data? 唔識有幾出奇?

我個仔中四都未話要用電腦 全部功課都iPad搞掂
而加仲有無人知咩係pk.com
你覺得你個中4小朋友 識唔識用電腦?

其實好跨張 係十年前 大家只會諗 新一代電腦越嚟越叻

點知現實結果係完全相反
講到8090後好似電腦專家咁
咩foxy download野中過毒就講到自己開山闢地者
咪笑撚死人啦,洗唔洗返學瀨屎都放入resume呀
成班戇鳩仔
淨係話人輸入法都知你係廢中
做咩要咁嬲豬
老了 食煙~.emoji
以前我哋年代 電腦係全新既野 絕大部份 上一輩根本教唔到你 要靠自己摸索 所以識得多係絕對唔奇

依家d小朋友 因為上一輩已經掌握到 佢哋只係係一個圈養既範圍做到令大人滿意既野就ok 咁好自然再多d既野就唔識

正等同於 上一輩會屌我地唔識整水喉 電線裝修呢啲

每代都有每代既長處 無咩好屌

Btw 個仔用iPad玩編程控制幾架無人機做唔同任務 我都覺得好勁架 好似上一輩覺得你用電腦用電話一樣
學校冇電腦堂教用電腦?
咩學校來? office冇人教過用?
Btw 個仔用iPad玩編程控制幾架無人機做唔同任務

其實依d野既「根」 都係電腦到就出來
app主流都係用電腦寫

但佢地依家連基本操作都搞唔掂

app所追求既 user friendly 令到佢地唔識自己去搵去學
佢地角度個app冇就=真係冇

我地個代係 個app冇 會諗可唔可以改 有冇代替品 有冇得破解

冇左依種好奇心

當然當年個代咁有好奇心都係源於色心同玩心既動力

依家av 同 game都整到咁方便接觸

我都唔知有咩動力比到佢地 去自己探索一樣野
00後都24歲, 出來做緊野有幾出奇?
old sea food
講緊成代既整體水平呀

你唔講1930年代既人? 佢地發明第一部電腦
但你會唔會話1930既人 識用電腦?
我唔係話自己老屎忽, 香港一般office環境來講, 你夠膽講ipad可以取代電腦?就好似語言一樣, 講大眾認受性, 無絕對既對錯。但就目前來講, 職場上電腦生產力一定大過iPad
唔好講00 10後 我好多80 90後 電腦野問深少少都唔識啦

又唔係每個職業都一定需要坐係電腦面前做野

好多大公司 已經有內部app 可以用iPad 電話覆內部email 交文件
Windows可以自己入字典
新一代通常係教python C++ 去控部機械人
Excel 依d 真係返工先會學
依家佢地好多都用iPad 學programming .
用Chromebook既話真係全Google 既software 咁做
點為止基本操作先 , 開番個cmd 打command 果d 呀
我咪講佐大眾認受性, 你覺得而家職場上PC定iPad生產力邊個大D?同埋主流公司用電腦定iPad多先?

我都係果句, 無絕對既對定錯, 但2024來講, 公司中高層仲未到00, 10後坐住, 個潮流仲未輪到用iPad做野囉。

十年之後再駁我都未遲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞