「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1476 Like 409 Dislike
唔係單純機做唔到
係ms限制左要用windows / cloud

唔通mac機又唔夠勁?

其他專門軟件一樣可以限死某D平台先有,呢D唔關系統效能事

https://support.microsoft.com/zh-tw/office/excel-%E4%B8%AD%E7%9A%84-python-%E7%B0%A1%E4%BB%8B-55643c2e-ff56-4168-b1ce-9428c8308545
平台可用性
Excel 中的 Python 可在 Windows 版 Excel 中使用。 此功能不適用於下列平台。

Mac 版 Excel

Excel 網頁版

iPad 版 Excel

iPhone 版 Excel

Android 版 Excel

在不受支援的平台上,可以檢視包含 Python 的活頁簿,但重新計算時,Python 儲存格會顯示錯誤。 如需更多可用性資訊,請參閱 Excel 中的 Python 可用性。

Python 會在雲端執行
Excel 中的 Python 計算會在Microsoft雲端中使用標準版的 Python 語言執行。 Excel 中的 Python 隨附由 Anaconda 透過標準、安全的發佈所提供的核心 Python 文檔庫集。 若要深入瞭解,請參閱 Excel 中的數據安全性和 Python。

您不需要本機版本的 Python 就能在 Excel 中使用 Python。 如果您的電腦上已安裝本機版本的 Python,您對該 Python 安裝所做的任何自定義作業將不會反映在 Excel 計算中的 Python 中。
我用手機上word寫份文件、excel整個表,覆客email,咪一樣咁做,我去電腦開返同一個file出嚟都同一樣野,D字唔會由英文變左法文
當然有D公司要做D專門野,例如media、工程果D,甚至有D公司要用linux,無計啦

但一般office文書處理有幾複雜?
拼音就唔係輸入法?大把人用粵拼
諗番又真
依家為左上網搵老翻game
又bt又破解又咩虛擬光諜又盛
一個中小學生靠自己上網學,都可以識咁多野
其實件事好簡單
就係佢的確好清楚好多嘢可以做到電腦做到嘅嘢 都的確電腦必要性會愈嚟愈低

但係佢根本唔知真正工作上 電腦好過其他pad呀電話嘅位喺邊
其實點解唔係叫家長比佢哋用,而係叫佢哋自己用咁癲
明明呢啲好多都係家庭同時代因素影響習慣,有咩理由怪翻啲細路
有排未做到同做唔到係不完全對等

以前我整一條30秒短片要5個鐘,而家快到3、4分鐘就得,機能上ssd 民用都3xxxMB起了,hdd最快的sata 6仲係講緊500MB,點比?
你試下拎部廿年前的機睇下有幾快

手機smartphone由初初睇文件都要load勁耐,到而家打機又得,睇片更唔洗講,進步之快係有眼見,越嚟越多app可以取代簡單電腦功能,睇片聽歌睇小說漫畫,連office都有app版,證明ms認為手機有能力處理
醫生唔使打字?
引戰鳩
你用電話返工 失覺哂
希望你真係返工用過電腦而畀出呢啲comment啦

Word寫文件 幾隻字都得嘅 如果你成份report都用手機版出到而收貨嘅 都真係技能嚟

excel齋用嚟整個表幾隻數字 都真係手機都做到嘅 但係想處理複雜啲嘅情況都煩啦 甚至幾個tab 幾個file咁做 啲formula又複雜 你都會選擇喺手機做?

唔係話你唔啱 喺好多嘢手機做到 但實情係咪方便到完全冇電腦都得?

利申 手機平板電腦都會用呢啲productivity apps 除咗簡嘅functions 手機平板真係冇得同電腦比
人如其名不過過多十幾年你條肥閪已經爆血管死鳩左關你撚事咩老野
笑到gapgap聲都叫嬲開山闢地屌你老母
我上咸網中毒拎諾貝爾獎未
識種田都叫技能
屌佢班傻仔咩電腦中過毒都當自己天賦異能咁
仲要咁多正皮,連登真係廢老壇黎
4大係明大 樹大 鯨大 I大
一年配幾多次眼鏡
我會計又做過,物流又做過,社企又返過,甚至連義肢公司(葵涌)都返過,係未做過老闆

office 電腦做到的基本野,而家ipad都處理到,而家ipad根本就係一部縮到好細的電腦、無左實體keyboard的notebook,app store上有好多工件軟件可以要嚟做野,帶出街又方便,拎多條lighting/usb c to hdmi去個客到駁落projector又得

ipad一早脫離左娛樂單一層面,仲有我係話手機ipad可以處理到電腦文書工作,唔係叫人唔好用電腦

斷章取義係另有其人
notebook有咩係同ipad好唔同?咪多個實體keyboard,我用個ipad keyboard cover咪得
駁埋甚至同notebook 差唔多樣
科大除左冇醫科 真心吊打其他大學
你提出的疑問只係用感,但唔係唔得
上面果位人兄提出Excel with Python 就真係唔得
但呢種唔得係因為MS限制左,連mac 版excel都爵唔到

再者手機mon細? ok ipad囉,最大有13吋版本,同一般文書notebook 差唔多,加個keyboard cover同notebook直頭一樣
陳冠希果單喎
咪有人拎部腦去整而爆,再俾人放上網,果時cloud都未盛行

cloud俾人hack而未破產我就知,apple囉,荷里活班女明星俾人hack,爆左勁多露點相,而家仲好地地

連磁碟分8.5、5.25同3.5寸都識
有磁碟機年代可以入碟boot 起部機,個原理同用DVDRom 開機重裝windows 一樣

果時仲係打Dos command
Format 完部機再copy Autoexcute ,加mouse 同CD-Rom command 去裝Win98

玩Dos game 又係要搞個autoexcute

好彩仲記得呢堆嘢,先有得玩返DOS box 舊game

依家好多嘢方便咗啫
同意你講普通office task用ipad都做到
硬件效能亦唔係問題
個問題係效率 方便度 舒適度
日日坐低連續做幾個鐘 用ipad做㩒到手指抽筋咩
隔個月就Format重裝一次個Windows

果時網上堆開心版成日都有木馬,拖慢晒部機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞