「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1476 Like 409 Dislike
以前有bt, 但都要去星際買老翻
bt 返嚟嗰啲好多毒

打字速度快都係靠長期打粗口練返黎
打慢1,2秒都唔夠人鬧
打錯一個字都比人串
90後真係電腦黃金一代
80後未必細細個就用開
00後又未必個個玩電腦
IBM 8068
Lotus 123
無儲開上網睇完就算

以前用BT主要用黎down game,日劇,韓劇,歌
新嗰代人用正版 係個人技術方面夠高到你都跟唔上啦

比錢都有分技術高低?
所以好彩唔洗做政府
即係我城
垃圾8 90後跟唔上潮流,屌我哋00後唔識用佢哋嗰啲古老科技

講到尾其實係8 90後開始爆發中年危機,人又廢、體能又衰退、性功能又衰退,冇晒男人自信,又開始比社會淘汰,咁咪搵我哋00後出氣囉

2024年仲用倉頡

垃圾8 90已經成為過時產物,一啲用都冇
呢個年代啲人
幾乎都係語音同手寫
點識打字
可悲
依家小學中學無電腦堂?
又搵位吹捧自己仲要開山闢地同d廢老覺得自己識用算盤巧威威有咩分別
cmd
珍,而加教緊讀IT嘅學生大多數00後。
開sem第一堂lab就係step by step教佢哋點安裝所需要嘅嘢,有埋PDF連圖俾佢哋跟,都仲有人唔識係咁問 成件事好侮辱。
唔係老屎忽 但係佢哋真係唔識用電腦
8090後都唔係靠電腦堂 學電腦
係靠打機同睇av學
問題係 8090後識好多野

算盤個陣 學校有教

依家10 00後 識撚算盤?
小學電腦堂 起碼都要學打字 考試要考
買新router 都要寛頻師傅上嚟裝?
跟機有哂圖教喎
恒大唔係就係性大咩
公司得電腦入到intranet
點用電話入?
記得當年iPod ,個個都去jb
有錢梗係直接買啦
你估玩開心版真係好過癮咩
搵link搵seed已經搞一大輪
好彩down到 都好少順利一次過裝到
裝唔到又要搵點fix 裝呢樣patch嗰樣
入到game玩一陣可能又黑mon死機乜乜柒柒

成個過程可能訓練到google搵嘢能力囉
除此以外都無真係學到啲乜
唔係必須
叫啲00 10去做體力勞動嘅工同服務業咪唔駛學囉
中學畢業未啊 冇乜技能淨係識叫人老屎忽大你幾年咋
我意思係人地俾完錢花時間心機鑽研個程式運作
實際過以前啲人哂時間心機做免費仔 先開到個軟件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞