「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

602 回覆
1450 Like 404 Dislike
鯨大呢?
唔識用電腦但係又要用咪學下囉
google下加d common sense有幾難呀
又唔識又串
蘋果定Windows都基本上做到90%,我而家回你CM都係用蘋果嘅繁體拼音輸入法,問題不大蘋果對於啲「口」字部嘅廣東話口語已經有字庫係到,但Windows嘅漢語拼音依然未有,呢一點蘋果係有啲料。
同人msg,香港人又好大陸人台灣都好,都覺得對方打字好冇效率,見佢哋短短一兩句都typing… 到2046(利申:倉頡)
倉頡準嘅人真係好快,但我相信大部分人用速成倉頡都未去到可以屌打拼音嘅level
打字呢個問題真係最嚴重
舊公司請左件文員返黎唔識打字 返工第一日就問有冇手寫板第2日自己帶返黎又唔識裝
覆whatapp就用語音輸入
你夠唔識用電報機
生活上用唔著嘅嘢學黎都冇意思
識人用粵拼打字係快到傻
之後自己又試下其實粵拼又幾爽
70後學緊倚天,DOS command, 玩緊黑白三國誌2嗰陣,你應該都
70後嗰堆,網絡爆發係BBS ,用緊28.8 modem上去DL 咸相,李嘉欣粗口,都係小菜一碟

唔怕爆埋,而家搶晒iphone ,演唱會飛,波鞋BOT 自己寫嗰幾個出名嘅都係70尾80頭做嘅,未計區塊鍊,賺大錢BTC掘礦,NFT食第一水嗰陣

仲笑人中毒
ACO先要打字

明明返工主流仲係用電腦
一堆公司software都係電腦為主
你又知我Sub左幾多平台?
有d冷門我都有

唔想俾錢得到娛樂已經係新一代中唔會咁諗, 一係唔俾直接用d免費野, 偷根本無意思, 當你成萬蚊買部iphone, 幾十蚊個月蚊要十年先夠一部iphone, 又唔洗自己下載, 下載完咪又係抄落手機/ipad睇
仲有首頁綁架,搞好耐先搞掂
而家中文輸入法係咪80/90後獨家技能
淨係唔係office工已大把唔洗一部電腦坐定定用
一部ipad已經夠做不少文書工作, 開netmeeting又得
高階pro機甚至畫少少3D圖都做到
樓面都有部機落order啦
做倉都要用電腦睇貨
冇人知你sub左幾多,你唔係sub左所有,咁即係bt係其中一個途徑獲得一d你冇既野,咁識bt=可以獲得比你更多既野

其實你可以繼續講咩比錢解決,我都係用正版既人黎,成個post個重點係話緊d 10後唔撚識野,bt只係一部份,唔撚識就係唔撚識。我就係見過d人返工用電腦打d文書野都慢到仆街,印張野都問問問

同埋90後熟it既,係冇可能唔識ipad、 iphone依d簡化左既野
細個psp要玩老翻先最煩一個唔小心變磚勁緊張
點解你覺得BT一定有齊所有野??
BT首先都要有人放個FILE做種, 即係話如果某套片, 某個SOFTWARE, 某個音樂檔上公海, 全地球人都無可能BT到
仲要KEEP住有人完成左再做種, 好多DOWN完即走果D, 令到生種變死種, B到世界末日都未必完成到, 唔係話BT就一定成功

新一代就有新一代的技術, AI技術既然咁蓬勃, 識AI已經夠取代好多過往繁複的工序, 甚至乎AI幫你BT又點話, 科技就係日新月異, 舊技術注定會淘汰, 除非KEEP住UPDATE, 但新技術的誕生, 往往就係用嚟取代舊技術
除非你好醒唔使打工
咁就無問題
8090後識D咩呀?
識用ICQ?用foxy download野?
咁撚on9講到開山闢地都有正皮老屎忽圍爐圍到
係用人地整好哂既apps,唔係smart phone

佢地連手機入面既file應該都無開過
難聽講,蠢人更加蠢更加懶
笑撚死,過多十幾年可能好似D科幻片直接係面前彈個螢幕出黎
條傻仔仲陶醉緊咩window中過毒
真係好耐冇聽過掛鏡像喇
當年第一次搞都唔係好知噏乜鳩 細個覺得成件事好勁 變隻碟出嚟
.iso
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞