「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1476 Like 409 Dislike

呢啲先係時代進步
加上IOS設計得太好, 唔洗用腦就用得掂. 少左好多解決問題的訓練
好事
其實以前有好多電腦知識真係因為用翻版學返嚟
佢可能就係果D搵錢請人幫手解決問題嘅人
第時佢發咗可唔可以請我幫手裝吓software搬吓save
依個10後真係
icq 收$100團隊 .jpg
你條廢老仲用電腦係到大大聲聲比你知有幾脫節
最慘係電腦仲味淘汰,你返工可以ipad 手機取代到曬電腦咁無野好講,如果唔係識用電腦都仲係一項必要技能
e家唔使用電腦啊 你都on9
返工都要用word啦
點樣解壓縮:

點解down落黎係rar嘅 開唔到嘅 壓縮檔唔係zip咩
我android 手機down左個百度解壓 收錢架喎 搞錯啊
點解你唔可以直接比個檔我?要搞咁多野
而家window已經直接讀到鏡像
樓主好 kam
ipad可以加個keyboard cover,打字一樣同notebook一樣

機能上唔會差太遠
返工果到好多後生打速成
但唔識拆字 成日問我
全日坐定定office的工已經少左,尤其經過WFH,俾acc埋數、admin文件處理呢D,現今電腦根本太over,all in one pc都足夠,甚至ipad/notebook已經得,可以流動工作,以前D金融佬咪又係用部palm

要用到專業、專用軟件工作的工種先必定需要一部PC去運作,好似media,工程等大量運算,又或者物流公司自家軟件,設計果時未預埋流動裝置版本

再望下D餐廳,連落單都叫人用QR code上網落單,根本上香港生活緊的成人都至少一部手機跟身,工作娛樂都可以基本應付到
以前嘛

而家打個名隨時網頁已經有得睇
J到J斷都得
再者bt最怕無seed,到時你b一世都無用
我間唔中都會問下隔離位

總有兩個字 成日唔記得

大概係 我腦中已經認定左係咁打 但原來係錯
以前開心版 高清美劇
要搵個可以掛到字幕既播放器
再去人人網搵字幕

有d字幕柒既 重要即時較快較慢幾秒
00後用電腦嘅動作成個廢老咁
㩒個制都慢動作
做野要用software
佢唔識用又唔會自己google/睇youtube學
坐L左喺度
都唔知佢點大學畢業
但學嚟無壞,萬一有咩事都唔會唔識生火
老屎忽
啱 二千年左右上網唔太普及
個網絡環境風氣好好
唔似得而家咁烏煙瘴氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞