「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1475 Like 409 Dislike
用電話語音打宇send去自己wtsapp 咪得
再唔係開個web google translate 錄音又得
喺google search語音搜尋又得
咁呢個年代好多嘢都上網直接有,唔識又出奇?
屌既應該係嗰堆唔識又唔去查,老奉攤大手板問你攞個班人
你個解決方法又幾有創意
PC做嘢效率一定好過用portable device
冇得拗
哩個世道出嚟做嘢(非勞動行業),唔識PC操作基本上可以去死,係冇生存空間
佢最大問題唔係唔識用電腦
係唔識google
屌你幽默到 基拉大和
我見依家好多人 要打大量野
會係電話打完 WhatsApp比自己
再係window版WhatsApp copy返出來

好痴線

聽個fd講 佢有00後同事 係office用語音輸入法 全世界聽住佢做project
呢個咪apple嘅目標
老屎窟我仲學算盤把撚啊我呢句嘢都係語音輸入啊柒頭,搵位吹奏自己咪認囉
好懷念以前ICQ, MSN 日子

日日玩ICQ ,玩到零晨兩三點都唔捨得瞓
On9仔:John Linux
Uh oh
電話當手寫板輸入文字 ?
勁多弱智00 後連字都唔撚識
講真,啲後生如果一開波就用APPLE,
佢地真係好多嘢唔識,應該話唔洗識,
起碼冇經歷過砌機
得蝌大仔會叫自己三大,以為自己好高貴,但係又比唔上中大,港大
要用電腦做嘅工作依家被咩取代咗
冇電腦邊個寫手機apps俾佢喺手機用
老野先打字

利申我係
00 後班妹豬唔洗用腦可以問哥哥
打字快撚過手寫定語音啦
屌佢老母用語音轉中文字又唔proof read,錯字照出
屌9佢仲話返你轉頭明就得啦
最撚憎哩啲人
90後,小學嘅時候,仲係玩梗gba 模擬器(平水相逢單game)。嗰時啲同學傾梗點樣防毒,我都唔知佢哋up咩。諗返轉頭,佢哋真係幾醒。有啲朋友唔洗睇攻略,自己唔知點樣撞個金手指出嚟。

00後心態唔同
8 90後細個冇錢係諗辦法玩老翻,00後係搵代替品
你BT套4k 戲落嚟睇,佢寧願上小鴨影音
老屎忽
殘廢嘅兩代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞