「文明倒退」 原來依家00後10後 反而變到唔識用電腦….

613 回覆
1476 Like 409 Dislike
iPad 有keyboard 有office
的確
當年我哋果代基本上等同於開發者 想有突破既心
我中三已經識破解psp玩開心版 仲幫埋全班一齊破解 無一部變磚
你依家問返我點做到 我都唔識答
當大部份科技youtube channel都拎「ipad pro用黎工作」黎喊打仲係有人死撐ipad做到野
好奇一問
其實python 係咪好似chatgpt咁冇syntax,打乜佢都識食??

點解成日講到阿豬阿狗學兩學就會識咁
基本操作係講緊打中文字 同登入account都唔識
因為手機/ipad根本唔駛做呢兩樣野
登入ac 電話都要架wo
除左講呢3隻字 你班渣渣仲識乜 不如搵AI幫你覆我啦
你弱智唔使同人大聲講

同年齡根本無關
呢樣真
我仲見識過有件00後分唔到file同folder
叫佢去share drive開個folder俾人放相
條友問返我 要咩類型既folder
後黎先發覺佢以為.doc .ppt呢d係唔同類型既folder
以為我要佢開份文件俾人放相

問佢點解以為file = folder
佢話膠file咪即係膠folder 所以file係folder
手機個keyboard咪仲細

有冇人打唔到字?
八九十後係最賤價嘅一代。
咩都識
佢地唔會記帳密
帳號管理能力極差
我都記唔到密碼啦
你00後?
而家講緊做野, 你試下用手機係excel set formula來處理睇睇?唔好成日斷章取義OK?
起碼識基本操作
1.裝software - 內文講 主要用途
2.基本文書 - 內文講輸入法
3.基礎構造同知識
4.基礎應用
3 唔洗諗 見都冇見過
你弱智真係唔係扮
科幻片彈螢幕都講得出
姐係以前8090後 中小學 所謂既電腦堂內容

個堆野係起碼要識

識個堆野 人地叫你用電腦做野都有個底

人地叫你裝個Zoom 裝返個cam開會

你即時唔識 有基礎知識 都識Google完自己搞掂啦

唔通下下叫it 同事幫你set好部機

就好似以前60/70後開會 要靠班80/90後 set好曬電腦咁….

明明應該一代好過一代

但00/10後 又走返去60/70後水平
80/90後 所謂既中小學電腦堂會教

唔知00後同10後 重有冇電腦堂
成代嘅水平都唔會差過你90、00後好多
你真係當人文盲
講設計嘅話 簡單產品 同室內設計可以用iPad

但Bim呢啲要畫成幢大廈同入面所有設計家具 風火水電都係要勁嘅pc先得

Designer都係MacBook 多

上面一直都講緊上堂 學習
如果出來做野需要電腦 你會唔會特登買一部電腦返屋企就係為左做野?
依家d後生真係有錢好多 好多直接用錢解決問題

80/90後個代 重係用緊佢地個種思維
講近身d例子 發現好多00後10後個youtube premium
係香港正版 一係屋企人plan佢屋企人比埋錢 一係佢地真係自己比

自己開VPN做阿根庭/印度/土耳其人個班
都係80/90後多

重比10後 00後 笑慳個幾十蚊

事實係個價錢差唔多 差成10倍

佢地直接用錢解決
下 你咪睇下 電腦銷量 普及
幾時互聯網大爆發時間

屌奶星 你想講70後 成代電腦知識水平高得過80後/90後?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞